Zavirite na San Siro gde će igrati Zvezda: Legendarni stadion koji su navijači i klubovi spasili od rušenja

Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Telegraf.rs / Stefan Lazarević

Fudbaleri Crvene zvezde su uspeli ove godine da se dokopaju Lige šampiona i tako postanu deo najveće elite u evropskom fudbalu. Samim tim, crveno-beli će imati pred sobom osam utakmica, a već druga po redu donosi i gostovanje na kultnom stadionu - San Siru iliti, ovoga puta, na Đuzepe Meaci gde će igrati protiv Intera.

Upravo kada se govori o stadionima, o najlepšim gradovima u Evropi, Milan je uvek u vrhu liste. Italija kao zemlja dobre hrane, mode i kvalitetnog šopinga je u vrhu liste za posetu bar kada je reč o damama, dok i za muškarce imaju nešto. Imaju vrhunski fudbal, koji je na neki način bio i blizak ljudima u Srbiji zbog nekolicine fudbalera koji su tamo igrali.

Samim tim, kada se pomenu Italija, fudbal... Prva asocijacija jeste i velelepni stadion u Milanu, a koji dele i dva najveća kluba ove zemlje - Inter i Milan. San Siro iliti Đuzepe Meaca, kako ga nazivaju jedni i drugi je i jedan od najčuvenijih stadiona na svetu, a u svojoj 90 godina dugoj istoriji je bio mesto odigravanja dosta važnih utakmica, ali i brojnih koncerata.

Međutim, krajem 2023. godine, a početkom i 2024. naišlo se na ideju o rušenju ovog kultnog stadiona i podizanju novog na istom mestu. Zbog toga je stadion izgubio i Ligu šampiona, a klubovi su jednoglasno odlučilli da se to ne sme i ne može uraditi.

Sada će Zvezda na njemu igrati protiv Intera, igrom slučaja nešto kasnije i protiv Milana, dok je Telegraf na licu mesta u Italiji i donosi vam priču o čuvenom stadionu.

Foto: Telegraf.rs / Stefan Lazarević

Istorija San Sira i ko je bio Đuzepe Meaca?

Ovaj stadion se nalazi u okrugu Milana koji se naziva "San Siro", zbog čega i nosi taj naziv, iako je zvanično ime stadiona "Đuzepe Meaca". Inače, stadion ima kapacitet od 80.018 sedećih mesta, što ga čini i jednim od najvećih u čitavoj Evropi.

Stadion je nosio ime San Siro po okrugu, sve do 3. marta, kada je preimenovan u "Đuzepe Meaca" u čast ovog legendarnog fudbalera koji je osvojio dva Svetska prvenstva sa Italijom 1934. i 1938. godine, a koji je igrao i za Inter i za Milan tokom svoje karijere, te i mnoge druge klubove.

Kao igrač, Meaca je bio dosta privrežniji Interu gde je nastupao 14 godina kao igrač, a tri kao trener, zbog čega su oni ovaj stadion dosta češće i nazivali po njemu, dok je on kod navijača "Rosonera" ostao nazvan po okrugu. Takođe, Meaca je postigao čak 284 gola za Inter tokom perioda u klubu, čime je postao i jedan od najboljih strelaca u istoriji ovog kluba.

Kada je reč o stadionu, on je započet sa izgradnjom 1925. godine, a otvoren je 19. septembra 1926. godine, kada je pred 35.000 gledalaca Inter slavio protiv Milana sa 6:3. U početku je samo Milan bio domaćin, da bi se 1947. godine njima pridružio i Inter. Sada osim ova dva kluba, utakmice na San Siru igra i reprezentacija Italije.

Tokom '50-ih godina prošlog veka, inžinjeri Armando Ronka i Feružio Kalcolari su imali čak ideju i da kapaciteta stadiona prošire na ogromnih 150.000 gledalaca, čime bi postao i najveći stadion na svetu. Izneli su svoj plan, međutim, tokom izrade su shvatili da jednostavno to nije izvodljivo, pa je kapacitet ograničen na 100.000. Ubrzo, isti je smanjen na 60.000 sedećih mesta i 25.000 stojećih.

Ipak, iako je iza stadiona 98 godina duga istorija, on se našao na meti kao "žrtva" zarad modernog fudbala.

Foto: Telegraf.rs / Stefan Lazarević

Rušenje San Sira kao ideja koja nije naišla na odobrenje

Tokom juna 2019. godine, obe ekipe iz Milana su istakle svoju želju da izgrade novi stadion koji bi služio kao zamena za San Siro. On je trebalo da se nalazi odmah pokraj njega i da ima kapacitet od oko 60.000 mesta, ali bi modernom tehnologijom trebalo da bude dosta dinamičniji i isplativiji za obe ekipe.

Procenjivalo se da će ova izrada koštati oko 800.000.000 dolara i da bi trebalo da bude gotova za početak sezone 2022/2023.

Tadašnji major Milana Đuzepe Sala je nekako uspeo da prolongira situaciju, tražeći od uprave grada Milana da sačekaju sa radovima, pošto je predviđeno da se u Milanu i Kortini održe Zimske olimpijske igre, kao i Zimske paraolimpijske igre, a sam projekat oko izgradnje stadiona je naišao i na bojazan od strane navijača.

Nedugo nakon prvih tendencija za novim stadionom, Inter i Milan su prikazali svoje potencijalne dizajne za novi stadion u novembru, povelo se pitanje i oko rušenja San Sira kakvog poznajemo, dok je projekat odobren 21. decembra 2021. godine.

Potom je i Milan želeo da dobije svoj stadion, o čemu je govorio i njihov predsednik, dok je podnet i zahtev za izgradnju istog. Ipak, u septembru 2024. godine, Inter i Milan su uz potporu navijača odlučili da odbace ideju o izgradnji novih stadiona, te da ostanu na San Siru.

San Siro je inače trebalo da bude i domaćin finala Lige šampiona 2027. godine, ali zbog potencijalnih radova je morao istog da se odrekne jer grad Milan nije mogao da "garantuje" da neće biti renoviranja u tom periodu.

Foto: Tanjug/AP/Claudio Furlan//LaPresse

Od Brusa Springstina do Tejlor Svift...

Izuzev fudbalskih utakmica, San Siro je tokom godina bio mesto održavanja i drugih sportova. Tako je recimo na najvećem stadionu u Italiji publika mogla da uživa i u boksu davne 1960. godine.

Osim boksa, mogao se pogeldati i meč "Ragbi unije", dok je svečana ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara najavljena za 2026. godine.

Pored sporta, San Siro je bio takođe mesto i na kom su održani brojni koncerti, a gde su nastupale najveće svetske zvezde. Tu su nastupali Santana, Bob Dilan, Duran Duran, Dejvid Bouvi, Majkl Džekson... Pa sve do novije generacije i Koldpleja, Eda Širana i Tejlor Svift.

Zanimljiva činjenica je i to da je od svih internacionalnih zvezda na ovom stadionu nastupao Brus Springstin koji je održao čak devet koncerata kroz 40 godina.

Kada je reč o domaćin izvođačima, rekord drži Vasko Rosi sa 29 koncerata od 1990. do 2019. godine.

Dok, navijači iz Srbije se uzdaju da će mikrofon u utorak, prvog oktobra u ruke uzeti Vladan Milojević sa svojom ekipom.

(Telegraf.rs)