Ko je bio Vlada Dimitrijević čiji je otac pronašao "Mesija"? Umro Vidiću na rukama, najveća tragedija Marakane

D. U.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MN Press

Biser Crvene zvezde, Andrija Maksimović, zasijao je na večitom derbiju i pokazao da klub sa Marakane ima pravu "zlatnu koku" u svojim redovima i jednog od najvećih talenata koje je srpski fudbal iznedrio u poslednjih desetak godina.

Borusija Dortmund ozbiljno je "zagrizla" za Maksimovića, pa su imali i svog skauta koji je uživo gledao meč u Humskoj i imao je šta da vidi, jer je "Zvezdin Mesi", bio među najboljima na terenu.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je za razvoj Zvezdinog "Mesija", kako zovu Maksimovića, zaslužan otac bivšeg fudbalera Zvezde - Vladimira Vlade Dimitrijevića, koji je preminuo na treningu Zvezde od posledica srčanog udara.

Nedeljko Dimitrijević, otac pokojnog Vladimira, koji je osnovao OFK Vlada Dimitrijević u Raškoj, otkrio je da je zapravo Maksimović "njegovo dete", jer je počeo da igra sa četiri i po godine u njegovoj fudbalskoj školi, gde je proveo osam godina, nakon čega je sa 12 godina i tri meseca bio registrovan za Crvenu zvezdu.

- Andriju je moj Vlado poslao sa neba, jer takav talenat niko drugi ne može drugačije da objasni. Pa to je moj proizvod. Sa četiri i po godine Maksimović je došao do mene. To je moje dete, to sam ja negovao.

- Andrija je došao kod mene, iako je tad bilo 12 škola fudbala za decu u Novom Pazaru. Čujte sad ovo, njemu je kuća na 30 metara od zapadne tribine stadiona Novog Pazara. I on je sve to ostavio i došao kod mene u Rašku. Kako drugačije da opravdam taj postupak, nego da ga je moj Vlado poslao sa neba. Andrija Maksimović je dar sa neba koji može u sto godina da se rodi - opisao je Nedeljko za Žurnal.

Ko je bio Vlada Dimitrijević?

Ova priča bacila je svetlo ponovo na Vladu Dimitrijevića, koji je nekada važio za jednog od najvećih talenata Crvene zvezde. Njemu se predviđala velika budućnost, imao je svega 2o godina, kada se kobnog 1. oktobra 2001. godine dogodila tragedija koja se ne zaboravlja na Marakani ni posle toliko vremena.

To je najtužniji događaj koji se dogodio u slavnoj istoriji kluba iz Ljutice Bogdana 1a.

Pred sam kraj treninga, Dimitrijević se srušio na zemlju. Tadašnji prvi čovek kluba Dragan Džajić je strčao sa tribina, ubrzo su i članovi Zvezdine lekarske ekipe pritrčali i pružili prvu pomoć Dimitrijeviću da ostane u životu.

Vozilo Hitne pomoći odmah je sa njim krenulo ka Urgentnom centru. Tu je sa Dimitrijevićem bio i Nemanja Vidić, najbolji prijatelj Vlade Dimitrijevića. 

Ipak, Dimitrijeviću nije bilo spasa. Preminuo je na rukama Nemanje Vidića.

Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

U njegovu čast organizovan je memorijalni turnir od 2005. gdine, a tada je i osnovana škola fudbala koja u Raškoj nosi njegovo ime.

Vidić nikada nije zaboravio Dimitrijevića i njegovu porodicu.

Nekoliko godina kasnije, Vidić je upravo ocu Vlade Dimitrijevića pomogao da kupi stan u Beogradu.

Nakon što ga je ubedio da otvori devizni račun, na njemu se našlo 126.000 evra koje je Vidić poslao.

Nedeljko ga je i poslušao i kupio je stan u jednoj od beogradskih ulica na broj 15, upravo zbog Vidića, koji je proslavio taj broj tokom karijere.

(Telegraf.rs)