Saznajemo! Iliev smenio direktora omladinske škole Vanju Radinovića

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Bilo je neminovno da se dogodi još u junu, jer Partizan je u proteklom periodu pod njegovim vođstvom izgubio bazu, identitet, smisao koji ga je činio nepresušnim izvorom talenata i prave selekcije decenijama unazad, ali se sa malim i neopravdanim zakašnjenjem ipak dogodilo: Vanja Radinović smenjen je danas sa mesta direktora omladinske škole crno-belih, a novi sportski direktor Ivica Iliev odrediće u periodu koji sledi njegovog naslednika, saznaje Telegraf.

To neće biti Marko Lomić, kako se spekulisalo u medijima u po kuloarima, već neko ko verovatno ima mnogo veće iskustvo u vođenju mlađih selekcija, organizaciji samog sistema omladinskog fudbala i škole i neko ko u tom pogledu poznaje rad u Partizanu.

Tako se posle nekoliko godina lutanja u magli okončala saga za koju u Humskoj ili nisu imali ili nisu želeli da imaju sluha čak i kad su bivši igrači, treneri sugerisali da akademija ne radi kako treba, da nije dobro vođena i da je postala privatni poligon za razvoj podobnih trenera, a ne igrača, jednog čoveka. O čemu je i sam Iliev govorio na konferenciji za medije u utorak.

Da su prepotencijom, izostankom prave komunikacije sa ostatkom kluba i nepoštovanjem hijerarhije odnosi potpuno narušeni, da određeni "stručnjaci" imaju protekciju u podršci za licence i da kadar jednostavno nije dovoljno ni kvalitetan niti školovan da primeti, oblikuje i selektira talentovano dete do prelaska u prvi tim.

Redom su treneri prvog tima, od Zorana Bate Mirkovića do današnjeg Stanojevića, mahom svi nekada polaznici čuvene Partizanove škole, skretali pažnju da u prvi tim ne stižu deca iz akademije kao ranije, da kvalitet i obučenost nisu zadovoljavajući. A, vrhunac je činjenica da je Partizan u poslednje dve ili tri godine morao da "dokupljuje" bonuse, čak i dodeljuje pasoše internacionalcima, jer iz svojih resursa nije imao i dobijao ono što se očekuje.

Vanja Radinović bio je viđen za smenu još početkom leta, kada se u klub vratio Stanojević, a mimo njega su postavljeni treneri pionira, kadeta i omladinaca, posle čega je volšebno otišao na godišnji odmor. No, situacija se odjednom promenila i odgovorni u Humskoj su postigli još jedan autogol.

Dok je prvi tim bio na pripremama u Moskvi, klub je "ispod žita" produžio ugovor na još dve godine čoveku koga je 20 dana pre toga donekle ponizio, kadrirajući mu u nadležnom sektoru bez da se išta pitao. Kao što ni bivšeg sportskog direktora niti je ko pitao, niti konsultovao u tim odlukama, niti se on sam mešao u iste, iako mu je i te kako bilo u opisu posla.

Pilo je vodu do trenutka dok neminovne promene u sportslom sektoru kluba zaista nisu počele da se dešavaju, a sam govor Ilieva pred medijima, u kome je nedosmisleno targetirao upravo Radinovića kao krivca za rušenje temelja - škole Partizana - nagovestio je hitnu smenu, koja je danas i potvrđena.

Partizan će posle prve "glave koja je odletela" pokušati da sanira načinjenu štetu i da, pre svega, vrati omladinsku školu u normalne tokove. Sa ljudima koji su nekada bili njeni polaznici, kasnije igrači i treneri i ona će zapravo biti temelj prvog tima, kao što je bila decenijama unazad.

(Z. Ivković)