Najgori tim Partizana u istoriji: Oterajte ih sve, samo neka golman ostane

Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Mileta Mirčetić

Kada je protekle sedmice novi/stari sportski direktor Partizana - Ivica Iliev na zvaničnom predstavljanju pred medijima napomenuo da će mu trebati dva prelazna roka da oformi konkurentan tim, kako u domaćim, tako i u internacionalnim okvirima, čini se da je pomalo precenio i svoje mogućnosti i aktuelni igrački kadar, jer crno-beli gori tim nisu imali u istoriji kluba. Ilievu će sigurno biti potrebno bar dva prelazna roka samo da rastera i oslobodi se igrača koji su u prethodne dve godine, posebno u nedavno završenom letnjem prelaznom roku, ubacivani kao lopatom, a da nemaju ama baš nijednu referancu za nekada veliki klub kakav je bio Partizan, i još toliko da vrati klub u prihvatljivo stanje. Ako to posle godina urušavanja uopšte bude i moguće.

Minuli 174. večiti derbi je jasno pokazao da je Partizan u odnosu na Crvenu zvezdu trenutno amaterski klub i to na svim nivoima, te je pobeda crveno-belih zaslužena i čista kao suza. Od organizacionog, preko infrastrukturnog do igračog, gde je klub iz Humske slabiji za 70 odsto i poraz od četiri gola razlike je još i prihvatljiv s obzirom na činjenicu da je rival promašio bar još pet šest "mrtvih" šansi, u igri mačke i miša, i praktično poštedeo crno-bele većeg brukanja.

Ko je kriv? Prosto je - svi odreda, počevši od predsednika u ostavci Milorada Vučelića, kome ne pada napamet da se povuče u osmoj deceniji života i prepusti nekom drugom da makar pokuša da obavlja funkciju na kojoj se on krije više od godinu dana, kršeći Statut i držeći ceo klub u večtačkoj komi dok propada na dnevnom nivou. Jer, jelte, ima podršku drugara, može mu se.

Generalni direktor Miloš Vazura, koji je u prethodne dve godine obavljao i ulogu sportskog direktora, jer je na tu funkciju, zajedno sa Vučelićem, procenio, baš kao što je i njih neko procenio kao dragocene u "Konačnom rešenju za Partizan" i postavio Ikebanu (namerno veliko slovo i namerno nadimak, jer neka imena bivših igrača koji učestvuju u ovom zločinu nad klubom ne treba više ni ispisivati) i platio joj 8.000 evra mesečno da spletkari, pravi klanove unutar kluba i - ne radi ništa, dovodeći sportski sektor u stanje opšteg rasula.

Ko vas dovodi i gde vas nalaze?

Treneri, koji su u dva prelazna roka tražili, dobili i angažovali skoro 30 igrača, što se ne pamti, od kojih se pogocima mogu smatrati samo golman golman Aleksandar Jovanović, Mateus Saldanja, iako je prodat u bescenje i donekle Kcander Severina, jer je, i pored odsustva karaktera, imao makar individualni kvalitet. Kažu da ga ima i Žoao Grimaldo, plaćen 1.400.000 evra, no, od njega, ko zna iz kog razloga, ne videsmo ni sekunda na terenu.

Foto: partizan.rs

Svi ostali, posebno angažovani proteklog leta, od kojih su neki plaćani poprilično (štoper, recimo, 900.000 evra, plus plata od preko 40.000 mesečno), ne mogu se nazvati, ne pojačanjima, ne mogu se nazvati ni igračima na profesionalnom nivou i otuda je vapaj kapitena posle zasluženog poraza od Crvene zvezde zapravo pogodak u metu. Jer, niko ne može bolje da proceni mogućnosti (sa)igrača od onoga ko živi i trenira sa njima svakodnevno.

U prilog navedenog, Partizan je došao do porazne činjenice da mu je, uz golmana, i dalje najbolji igrač u polju Bibars Natho u 36. godini, pred krajem karijere i da obrise "života" pokazuje Ibrahim Zubairu, koji je prošle godine igrao Prvu ligu Srbije na Ubu. Svi ostali mogu već danas da se spakuju i odu, jer ne zaslužuju ni da plate kartu i gledaju mečeve Partizana, a kamoli da igraju u njemu.

Čak i da ostavimo po strani kvalitet, koji jednostavno ne postoji, aktuelni tim naprosto nema zrna karaktera, ličnog ponosa, niti osećaju dres koji nose, pa da se makar oduže onoj šačici navijača koja je pokazala neki prkos i došla na stadion da ih podrži.

Kapiten bi rekao: "tim bez m..a"

Video: Aleksandar Jovanović nezadovoljan posle derbija: Čiji je interes da se Partizan dovede u ovo stanje

Ne, oni pažljivo vode računa jedino o tome ko među njima koliko zarađuje i broje dane između dve uplate, svodeći svoj boravak u Humskoj na istorijsku grešku. Ali, u trenutku kad izađu na teren, da se izrazimo rečnikom frustriranog kapitena - m..a ostave u svlačionici. I, tu ne može da pomogne, ne Igor Duljaj, Aleksandar Stanojević, Savo Milošević, Marko Nikolić ili Batica Mirković. Ne može ni Pep Gvardiola, jer, što reče Njegoš: "Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi..."

No, dobro, ako su već tako odlučili, istorija neće imati milosti. Biće upamćeni kao najgori koji su ikada nosili taj dres i grb na grudima, kao neko ko svesno taba po zaostavštini "Partizanovih beba", Vladice Kovačevića, Moce Vukotića, Nenada Bjekovića, Velibora Vasovića, Dragana Mancea, Dragana Ćirića, Saše Ilića i mnogih drugih, koji su pronosili slavu kluba iz Humske da bi je danas amateri rušili.

I oni i oni drugi srasli u foteljama, pa i oni na tribinama, koji se na kraju nisu ni pojavili na derbiju, jednako praveći istorijski cirkus od nekada slavne tribine, a takođe pažljivo selektirani sa višeg nivoa da kola ubrzaju ka provaliji.

(Telegraf.rs)