Čukarički klub sa ubedljivo najvećim udelom mladih igrača u Srbiji

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Mileta Mirčetić

Od kako je Dragan Obradović preuzeo Čukarički, orijentacija kluba bila je ka sopstvenoj Omladinskoj školi. U međuvremenu, sportski direktor Vladimir Matijašević, a potom i tehinčki direktor Goran Grkinić, često su potencirali značaj mladih igrača u ekipi sa Banovog brda, stigli su i milionski transferi po kojima su belo-crni postali prepoznatljivi, ne samo u Srbiji i na starom kontinentu, već i širom planete.

A potvrda toga je i analiza koju je obavio CIES, radi se o renomiranom Međunarodnom fudbalskom institutu sa sedištem u švajcarskom Nojšatelu. Ovoga puta kriterijum istraživanja bio je udeo mladih igrača (koji u tom trenutku još nisu napunili 21 godinu) u mečevima prvog tima, i to računajući čak 58 najboljih liga na svetu!

U Srbiji po tom kriterijumu Čukaričkom nema ravnog tima. Brđani su ubedljivo prvi, sa čak 22,3 odsto udela igrača do 21 godine u periodu od prethodne tri godine. Na Banovom brdu je u prvom timu bilo čak 33 različita igrača sa tim statusom, od toga 29 domaćih, „bonus“ igrača i četiri stranca.

Iza Čukaričkog na toj listi su: IMT (21,8 odsto), Jedinstvo Ub (18,1), Mladost Lučani (15,6), TSC (14,3), Radnički 1923 (13,6), Železničar (11,8), Novi Pazar (11,4), Napredak (11,3), Spartak (10,3)…

Što se tiče svih 58 liga koje su ušle u razmatranje, Čukarički je na visokom 19. mestu. Prvi je ukrajinski Ruhiz Ljvova, sa čak 41,1 odsto udela mladih igrača u mečevima prvog tima, slede danski Noršjeland (40,7), uzbekistanski Olimpik (39,9), slovačka Žilina (39,7), austrijski Salcburg (37,4)…

– Ovo je put za koji se Čukarički opredelio i želja nam je da što više prvotimaca bude iz naše Omladinske škole. Zbog toga smo, između ostalog, u prethodnoj nedelji potpisali nove ugovore sa četvoricom momaka iz naše Omladinske škole, Vojinom Serafimovićem, Lazarom Stojanovićem, Lukom Đorđevićem i Andrejom Bačaninom. Jednostavno, opredelenje kluba je da forsiramo našu decu i nastavićemo tim trendom. Pokazalo se u prethodnom periodu da je to odlična stvar, ne samo za naš klub, već i za celokupni srpski fudbal – kazao je sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević, na čije reči se nadovezao tehnički direktor Goran Grkinić, koji je izrazio i veliko zadovoljstvo zbog rezultata istraživanja CIES-a:

– Pratimo često istraživanja ove ovog švajcarskog fudbalskog instituta, između ostalog i na taj način dobijamo smernice da radimo dobar posao. Zadovoljni smo udelom mladih igrača, ali želimo da i taj segment podignemo na viši nivo. Nama je svejedno šta će pisati u pravilima, hoće li obavezan biti jedan, dva ili više „bonus“ igrača. Bez obzira na to, Čukarički će nastaviti sa forsiranjem igrača iz sopstvene Omladinske škole i u narednom periodu očekujemo još potpisa ugovora sa najtalentovanijom decom. Biće i debitanata u prvom timu u nastavku sezone – najavio je Grkinić.

(Telegraf.rs)