Ušao sa klupe i dao 3 gola za Zvezdu protiv Benfike na današnji dan: Sada će biti specijalni gost na Marakani

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Printskrin/Youtube/Svaštara moja

Neverovatna simbolika vezana je za večerašnju utakmicu između Crvene zvezde i Benfike u 1. kolu Lige šampiona, jer smo na današnji dan pre tačno 40 godina takođe na Marakani gledali duel ova dva kluba!

Bio je 19. septembar 1984. godine kada je Benfika gostovala u Beogradu u okviru 1. kola KEŠ-a i imala prednost od 2:0 na poluvremenu, da bi tokom odmora priliku da zaigra dobio Rajko Janjanin i za 20 minuta je postao heroj crveno-belih.

Janjanin je najpre u 57. minutu bio strelac sa bele tačke za 1:2. Zatim je u 76. poravnao rezultat takođe sa penala, a samo dva minuta kasnije je kompletirao het-trik za preokret.

Samo dva meseca kasnije Janjanin je napustio Zvezdu i preselio se u grčki OFI gde je boravio jednu sezonu. Zatim je dve godine igrao za AEK pre nego što je otišao u jedan manji italijanski klub pored Udina i tamo završio karijeru - dok je na Marakanu stigao 1980. iz zagrebačkog Dinama.

Sa 18 godina je postao prvotimac Karlovca, a onda je 1975. godine potpisao prvi profesionalni ugovor sa Dinamom. Zanimljivo, još tada je trebalo da pojača crveno-bele.

- U Zvezdu je trebalo da dođem 1975. godine, ali sam stigao sa pet godina zakašnjenja. Klub u kom sam ponikao imao je dogovor sa Dinamom o preuzimanju talentovanih igrača, tako da sam se obreo među Modrima. Mada sam oduvek bio zvezdaš i to nije bilo nepoznato - govorio je Janjanin svojevremeno.

Odigrao je za Zvezdu 215 zvaničnih utakmica i dao je 80 golova, a nekadašnji trener crveno-belih Gojko Zec davno je još obtazložio zašto je Janjanin ušao u igru protiv Benfike tek u drugom poluvremenu.

Foto: MN Press/T. Mihajlović

- Po mom mišljenju, Janjanin je bio igrač za manje od 60 minuta. Tog 19. septembra 1984. meni je protiv Benfike bio potreban tim velikih boraca, što Rajko nije bio.

Koliko je Zec tada pogrešio, videlo se i u revanšu. Izbacio je Janjanina u 75. minutu iz igre, a Zvezda je do kraja primila dva gola, izgubila sa 2:0 i ispala.

Pisalo se tada da je Janjanin bio u nemilosti skoro svih trenera, a ostaće upamćeno i da je dao dva gola Barseloni u porazu od 4:2 na Marakani. Barsi za koju je igrao Dijego Armando Maradona. Gubila je Zvezda 3:0, tadašnji trener je ubacio Janjanina u igru i ovaj je dao dva gola za dva minuta.

- Nikada se nisam mešao u posao trenera. Smatrali su da nemam dovoljno snage i oštrine, ja sam mislio nešto drugo. Nisam pored sebe imao trebera koji bi me motivisao da ispravim sve što mi nedostaje kako bi bio još bolji - govorio je Janjanin.

Svoj poslednji evropski meč u dresu Zvezde odigrao je baš protiv Benfike, sa crveno-belima je uzeo dva prvenstva i Kupa, a u četvrtak veče će biti specijalni gost srpskog šampiona na Marakani.

(Telegraf.rs)