Zvezda igra protiv kluba koji je proklet na 100 godina: Uzalud su na grobu molili legendu za oproštaj

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zvezda protiv ukletog kluba? Kako je Bela Gutman prokleo Benfiku na 100 godina?

Foto: Maciej Rogowski / imago sportfotodienst , Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Fudbaleri Crvene zvezde od 18.45 na Marakani počinju novu sezonu u Ligi šampiona, koja se igra u novom formatu, a rival je slavna Benfika, jedan od najvećih klubova u Evropi.

Biće ovo duel dva bivša prvaka Evrope. Zvezda je "ušati pehar" podigla jednom - 1991. godine, a Benfika dva puta - 1961. i 1962. godine.

Benfika je mogla da ima i mnogo više trofeja od trenutna dva, a sujeverni veruju da je za to kriv mađarski trener - Bela Gutman, koji je i doneo timu jedine dve titule prvaka Evrope.

Za Benfiku je vezano i najpoznatije "fudbalsko prokletstvo".

Orlovi iz Lisabona su najtrofejniji i najveći klub Portugalije, sa 38 titula prvaka države, sa najboljom omladinskom školom koja je iznedrila neverovatne talente od kojih su i danas mnogi među najboljim igračima sveta poput Bernarda Silve, Žoaa Feliksa, Rubena Dijaša...

Takođe imaju i vrhunsku skauting službu i najveću zaradu od poslovanja i transfera kada pogledate procentualno sve klubove u svetu.

Međutim, i pored sjajnih rezultata koje su imali godinama unazad, od 1962. godine ne znaju za evropski trofej, a igrali su osam finala!

Ko je Bela Gutman?

Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Bela Gutman je jedno od najzanimljivijih imena u istoriji svetskog fudbala. Poznat je po inovativnim trenerskim metodama, a takođe je i njegov život bio posebna priča, jer je preživeo Holokaust, pobijeno mu je mnogo članova porodice - roditelji i brat su mu ubijeni u nacističkim logorima.

On je uspeo da izbegne logore smelim bekstvom, što mu je dalo šansu da postane jedno od najpoznatijih trenerskih imena u istoriji fudbala. Život ga nije mazio, a on je surove metode zatim preneo i na svoj posao.

Gutman je postao poznat po tome što je donosio radikalne odluke. Kada je stigao u Benfiku 1959. godine, odmah je otpustio 20 igrača iz prvog tima i započeo proces izgradnje potpuno nove ekipe. Ova hrabra taktika se pokazala uspešnom. Gutman je uveo brži, moderniji stil fudbala, sa većim fokusom na napad i kreativnost. Dao je šansu mladim igračima, uključujući i Euzebija, najveću legendu portugalskog fudbala do pojave Kristijana Rondala, koji je pod njegovim vođstvom postao jedan od najboljih fudbalera sveta.

Njegov rad u Benfiki i novi tim koji je stvorio počeo je brzo da hara Evropom, pa je 1961. i 1962. osvojio titule prvaka Evrope, savladavši u finalima prvo Barselonu, potom i Real Madrid, koji je u to vreme bio najmoćniji tim Evrope sa pet osvojenih titula u Kupu Evropskih šampiona.

Kako je Gutman prokleo Benfiku?

Foto: Tanjug / AP

Odmah posle najvećih uspeha u istoriji za Benfiku, stigao je i "šamar" za navijače. Naime, Gutman je posle dve uzastopne titule prvaka Evrope želeo povišicu, otišao je na razgovor sa čelnicima kluba, ali je uprava to odbila.

Besni Gutman je prema legendi u naletu besa, dok je odlazio iz kluba izgovorio reči koje i danas proganjaju navijače lisabonskog kluba:

- Narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej!

Od tog trenutka do sada prošle su 62 godine! Mnogi bi rekli da je to čisto sujeverje, ali navijači Benfike se sa time ne bi složili, naročito kada se ima na umu da su od tada izgubili osam finala, kao i finale Interkontinentalnog kupa odmah posle odlaska mađarskog trenera iste godine od Santosa za titulu prvaka sveta.

Devet izgubljenih finala u kojima je Benfika često bila i bolji rival i za mnoge je neverovatno kako je na kraju izgubila te trofeje.

Gubili su evropske trofeje od Milana (dva puta), Intera, Mančester junajteda, Anderlehta, PSV-a, Čelsija i Sevilje.

Najveći rival od tada pobedio u 7 od 7 finala za evropski ili svetski trofej

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Da sve bude gore po "Orlove" iz Lisabona, od kletve Bele Gutmana njihovi najveći rivali su osvajali evropske trofeje. Porto je dva puta bio šampion Evrope, osvojio je dva puta i UEFA kup i kasnije Ligu Evrope, kao i Super kup Evrope i dva puta Interkontinentalni kup. Porto je slavio u svih sedam finala u kojima se borio za titulu u Evropi ili u svetu.

Takođe, i Sporting, gradski rival Benfike je osvojio jedan evropski trofej - Kup pobednika Kupova, dve godine posle teranja Gutmana - 1964. godine.

Foto: PAUL ELLIS / AFP / Profimedia

Gutman je posle odlaska iz Benfike radio u mnogim klubovima širom sveta. Bio je u Evropi, Južnoj Americi, SAD i to u klubovima kao što su Milan, Sao Paulo, Penjarol, Porto... Bio je poznat i po tome da se nije zadržavao u klubu više od tri godine, jer je smatrao da je trener posle toga "gotov" i da ne može da motiviše igrače na isti način.

Bio je pionir modernog fudbala, koji je uveo taktičke analize i stavio akcenat na fizičku spremu igrača i uveo princip rotacije fudbalera. Gde god da je dolazio, uspeo je odmah da napravi uspeh, što ga je uvrstilo u red najcenjenijih trenera svog vremena.

Gutman je preminuo 1981. godine, a njegovo zaveštanje i dalje živi. Ali i kletva koju je bacio na Benfiku. Nije pomoglo čak ni to što je legendarni Euzebio 1990. godine posetio njegov grob i molio za oproštaj pred finale protiv Milana te godine, ali ni to nije pomoglo, Benfika je opet izgubila.

Očigledno im ne preostaje ništa drugo, osim da čekaju 2062. godinu...

(Telegraf.rs)