Za jedinu pozitivnu stvar bori se i Zvezda: Novi format Lige šampiona već je pokazao najveći problem fudbala

M. M.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: PROFIMEDIA

Početak novog formata Lige šampiona ostavio je oprečan utisak kod ljubitelja fudbala širom sveta, jer smo videli dve sasvim različite fudbalske noći. One prve smo gledali goleadu i nekoliko zanimljivih rezultata, druga je poprilično bila dodsada i ne preterano uzbudljiva.

I već na startu, trvdi britanski "Independent", viđen je najveći problem ovog novog sistema: masovne utakmice u kojima neće biti mnogo na kocki tokom grupne faze.

Svaki od favorita pre meča je pobedio. Bar pet njih, a verovatno i šest, učinilo je to na vrlo ubedljiv način. Bajern Minhen je otišao i dalje od ubedljivosti, a taj rezultat od 9:2 bi mogao da bude štetan za otvaranje takmičenja.

- Čak i ako tvrdite da je meč na Alijanz areni bio neizmerljiv i da bi takmičenje trebalo da pomogne u prevazilaženju toga, samo treba da pogledate najupečatljiviju utakmicu večeri. Liverpul je lako savladao Milan rezultatom 3:1, koji je mogao biti i 6:1. Umesto grandiozne reprize prethodnih finala između istorijskih giganata, to je samo bila izložba dubokih modernih problema u ekonomskom okviru igre - stoji u tekstu britanskog lista i dodaje se:

- Sama Liga šampiona je, naravno, bila moćan motor u stvaranju ove razlike. To je još jedan razlog zašto ovo ne nagoveštava dobro. Očigledan odgovor na sav ovaj predvidiv pesimizam je da je još uvek rano... ali to je deo problema. Prema brojnim statističkim modelima, svi pobednici u utorak možda će trebati samo još četiri boda da bi došli do plej-ofa. Iako je to, istina, minimalni predviđeni broj, srednja vrednost u takvim modelima iznosi ukupno devet bodova za ulazak u top 24. To nije mnogo više i ne sugeriše visoku dramu do kraja. Već se može naslutiti da će biti potrebni drastični rezultati da se to promeni, a to je nakon samo jedne noći.

Podsetimo da su se mnogi igrači i treneri na startu nove LŠ već žalili zbog prevelikog broja utakmica, dok i sam "Independent" navodi loše strane toga.

Foto: AP/Tanjug

- Mnogi bi rekli da su upravo to želeli veliki klubovi: više sadržaja, više utakmica, beskrajni fudbalski kalendar u kojem stalno okupiraju vaš um. Precizan problem s tim je što to obično ima suprotan efekat. Samo treba da pogledate hiljade praznih sedišta na San Siru, gde je na jutro utakmice bilo prijavljeno još 20.000 karata na prodaju. To je bio takav kontrast u odnosu na poslednju veliku priliku Lige šampiona koju je Milan igrao na ovom stadionu, a to je bila polufinalna derbi utakmica protiv Intera 2022-23. Stare tribine su se tresle od zvuka navijača koji su glasno pevali himnu takmičenja, umesto da odjekuju plesne hitove iz 1990-ih, kao što je to bio slučaj ovde.

- Možda biste rekli da je to očigledno s obzirom na to da je to bilo polufinale protiv njihovih najvećih rivala, ali to je zapravo poenta. Ova nova Liga šampiona aktivno teži da ponovo stvori taj osećaj, tako što omogućava da se više velikih imena susreće. Međutim, to nije način na koji fudbal funkcioniše. Navijači, kao što su tribine pokazale, zapravo to ne kupuju. Nasuprot tome, zamislite suprotno. Zamislite da je ovo eliminacioni turnir, što izgleda kao jedini model koji može stvarno spasiti rane runde Lige šampiona u ovom ekonomskom okviru. Tu postoji pravi rizik.

Pecnuli su Britanci i Florentina Pereza i Aleksandera Čeferina.

- To je takođe nešto izvanredno u modernoj igri. Jedan od vodećih faktora tokom poslednjih nekoliko decenija bili su ovi majstori fudbalskog univerzuma koji stalno pokušavaju da ga promene, ali čini se da ne razumeju kako fudbal zapravo funkcioniše. Ličnosti poput Florentina Pereza i Aleksandra Čeferina provode toliko vremena u tome da to ne primete. Misle da navijači žele da vide velike klubove kako igraju jedni protiv drugih, u bilo kojem kontekstu. Istina je da navijači zapravo žele da vide velike klubove kako igraju jedni protiv drugih kada to stvarno ima značaj; kada je bilo izgradnje kako bi imalo suštinu i rizik. Zaista ne bi trebalo biti potrebno naglašavati da ono što sport zapravo čini je osećaj opasnosti.

Foto: Mileta Mirčetić

Ono što "Independent" navodi kao pozitivnu stvar jeste borba za poslednja mesta koja vode u TOP 24, a za koja će se boriti i Crevna zvezda koja svoju sezonu u LŠ otvara večeras od 18.45 protiv Benfike. Takođe, gledaćemo i žestoku bitku za 8. mesto koje direktno vodi u osminu finala.

Dakle, suština svega rečenog jeste:

- Otvaranje takmičenja naglašava razlike između bogatih i siromašnih klubova, što dodatno produbljuje nejednakost u sportu. Veliki klubovi dominiraju, dok se manji bore da zadrže korak, što smanjuje uzbuđenje i nepredvidivost. Ovaj model stvara stagnaciju, a navijači se sve više udaljavaju kada nema pravog rivalstva ili značaja u utakmicama. U suštini, Ligu šampiona neodrživo oblikuje ekonomski okvir koji favorizuje samo nekolicinu, umesto da istinski razvija sport.

(Telegraf.rs)