Šok priznanje fudbalera koji je igrao na SP: "Policija mi je pretila da priznam, rekli su da će ovo uraditi"

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Južnokorejski vezista Son Jun-ho zaplakao je u sredu tokom konferencije za medije, dok je optuživao kinesku policiju da ga je prisilila na lažno priznanje da je nameštao fudbalske mečeve!

Son je održao konferenciju za novinare u sredu nakon što je Kineska fudbalska asocijacija (CFA) u utorak objavila spisak od 43 osobe koje su doživotno zabranjene zbog učešća u nameštanju utakmica. On je igrao za Šangdog Taišan od 2021. do 2023. godine i bio je pritvoren 10 meseci prošle godine zbog neodređenih optužbi za nameštanje utakmica.

U međuvremenu je poručio da je priznao jer su pretili njegovoj porodici.

- Kineska policija je iznela smešne optužbe. Pretili su mi da će, ako ne priznam optužbe, moja supruga biti uhapšena preko ministarstva spoljnih poslova i dovedena u isti pritvor gde ću biti i ja - rekao je Son na konferenciji u Suvonu i dodao:

- Rekao sam da nisam učinio ništa od toga. Dok su mi pokazivali fotke moje ćerke i sina na mom telefonu, vršili su pritisak, govoreći: "Šta su deca uradila da bi to zaslužila? Ako vaša supruga dođe ovde, kako će se deca snaći? Zar ne mislite da vaša deca žele da vide svog oca? Zato priznajte brzo."

Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

Son je rekao da mu nije bio omogućen adekvatan pristup advokatu ili sveobuhvatni prevodi na korejski, kao i da su mu policajci rekli da će biti brže pušten ako prizna krivicu. Rekao je da je to učinio zbog brige i straha za svoju porodicu, ponovivši da je priznanje bilo prisiljeno i pozvavši Kinu da objavi audio snimke ispitivanja.

Pomenuti fudbaler će i dlaje moći da igra fudbal, jer jedino FIFA, kao svetska fudbalska organizacija, ima pravo da ga suspenduje.

Inače, Son je pre dve godine bio učesnik Svetskog prvenstva u Kataru kao standardan član selekcije Južne Koreje. Igrao je tri meča u grupi i osminu finala protiv Brazila.

(Telegraf.rs)