Fudbal je sport koji se igra za golove i igra u kojoj ih Srbija ne daje!

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Mileta Mirčetić

Nada koja se pojavila posle dobre partije Srbije protiv Španije bila je izgleda samo odložena reakcija na veliki problem koji se nazire u našoj selekciji, a to su golovi. Sada već hronična poteškoća, koja preti da nam oduzme i ono malo što smo stigli da pokažemo pre nekoliko dana.

Podaci kažu sledeće - Orlovi su od početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj odigrali pet utakmica i postigli samo jedan gol! Da, samo jedan i to u dubokoj nadoknadi protiv Slovenije, kada nas je Luka Jović ostavio u životu.

Protiv Engleske, Danske prvi put i Španije bilo je 0:0, dok nam je selekcija sa severa Evrope spakovala dva u već pomenutom meču odigranom u nedelju uveče. A mislili smo da nam je odbrana rana do pre samo par meseci...

I zaista, na ukupno dvanaest poslednjih okršaja do turnira u Nemačkoj naš tim je samo jednom sačuvao svoju mrežu, i to protiv Kipra, ali su golovi postizani kao na traci. Ukupna gol-razlika u tim okršajima iznosila je 19:18 i učinci su bili promenljivi, ali je napad makar pokrivao bledu odbranu.

Tokom Eura čini se da je recept u defanzivi pronađen, Predrag Rajković je uneo sigurnost na golu, Strahinja Pavlović i Nikola Milenković zaigrali na vrhunskom nivou i zaradili transfere tokom leta, dok je njihob treći partner kao po pravilu ispunjavao svoj deo posla.

Prestali smo previše da brinemo o broju primljenih golova, ali su na turniru najpre zakazali Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, a sada kada njih dvojice nije ni bilo problem je krenuo da poprima katastrofalne obrise.

Samo jednu veliku šansu protiv Španije i Danske stvorila je Srbija i to preko Jovića, koji je promašio ono što se ne maši i izgled naše ofanzive svodio se na kreaciju vrlo korisnog Veljka Birmančevića. Fudbaler Sparte jednostavno na kraju nije imao kome da doda loptu u većini situacija.

Postavlja se pitanje šta može biti rešenje ovog posta i da li bi eventualni povratak u nacionalni tim najboljeg strelca u istoriji ekipe Mitrovića i forma Vlahovića bili plus za izvršene promene iza pozicije samog špica gde sada gledamo pored Birmančevića i Lazara Samardžića, ali i Andriju Živkovića. Mi se nadamo najpre da ćemo pomenuti dvojac gledati u dresu Orlova, a za dalje...

Bilo kako bilo, vremena nema mnogo i već kroz mesec dana nas očekuje duel sa Švajcarskom koji moće biti presudan kada je u pitanju ostanak u A diviziji Lige nacija. Ono što je ipak važnije od toga jeste proces izgradnje tima za ciklus kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026, a vremena nema mnogo...

(Telegraf.rs)