Pobedili samo ekipe iz tzv. Kosova i Gibraltara i ušli u LK: Pre 8 godina bili amateri, sada ispisali istoriju

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Kada je 2021. godine uvedena Liga konferencije kao treće UEFA takmičenje po snazi, glavna ideja je bila da se i klubovima iz uslovno rečeno "slabijih" fudbalskih zemalja da veća šansa da se domognu evro-kupova. To se ispostavilo kao dobra zamisao, pa smo prethodnih godina u grupi imali klubove iz Gibraltara, sa Islanda...

Ovog četvrtka po prvi put u istoriji Severna Irska i Vels (Nju Sents) su dobili svoje predstavnike u glavnoj fazi nekog takmičenja na međunarodnoj sceni i naravno svi će igrati upravo LK.

Možda i najlepšu priču od svih ispisao je FK Larn, klub iz istoimenog mesta na 44 kilometara od Belfasta. Ekipa je po prvi put u 135 godina dugoj istoriji kluba došao do grupne faze i tako samo krunisao istorijske titule osvojene tokom poslednje dve godine.

Klub sa malenog stadiona koji prima 3000 navijača je posle poraza od Linkolna 2:1 u prvom meču, uspeo da se oporavi u revanšu i neutreališe rano primljen gol. Het-trik heroj bio je Škot Endi Rajan i istorija je ispisana pred oko 2400 gledalaca.

Istorijat ovog kluba krije klackalicu između profesionalnog i amaterskog statusa, pa su tako nekoliko puta u istoriji bili ni na čijem terenu. Interesantno je to što su status prvog kluba iz Severne Irske u grupnoj fazi stekli samo četiri godine po povratku u najviši rang i osam nakon što su po poslednji put izašli iz ralja amaterizma.

U kvalifikacijama učestvuju već četiri sezone, u prvoj su skinuli skalp i danskom Orhusu, da bi u aktuelnoj kampanji sa samo dve pobede došli do grupe posle debakla od RFS-a i trijumfa nad Baljkanijem.

Slavio se veliki uspeh tokom čitave noći, a lepa priča može dodatno biti podebljanja ukoliko se osvoji po koji bod u ligaškom delu LK.

(Telegraf.rs)