Teška bruka srpskog fudbala: I dalje smo najgori u Evropi ove sezone, iza Lihtenštajna, San Marina, Andore...

S. T.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MN Press / M. M. bw mr

Srpski klupski fudbal je u krizi, možda i najvećoj u poslednjih desetak godina. Novi porazi tokom ove sedmice koje su upisali Crvena zvezda, Partizan i TSC nisu pomogli da ni u kom smislu napredujemo po UEFA koeficijentu, tako da ostaje zabeležen podatak da je naša zemlja i dalje najgora tekuće sezone po tom parametru u celoj Evropi!

Ako isključimo Rusiju, koja je na koeficijentu 0,000 zbog suspenzije, Srbija je sakupila najmanje bodova od svih ostalih federacija, a ne može se nikako reći da je naša zemlja odigrala mali broj mečeva, s obzirom na to da su već iz svih takmičenja eliminisani Radnički 1923 iz Kragujevca i Vojvodina, dok je blizu te sudbine i beogradski Partizan.

Zvezda i TSC imaju obezbeđenu grupnu fazu na jesen i ostaje da se vidi samo u kojim takmičenjima. Ako se ne desi veliki preokret, TSC će nastupati u Ligi konferencija, dok će sa druge strane ekipa Zvezde pokušati da savlada Bode Glimt i u revanšu i da se domogne Lige šampiona. U suprotnom je čeka Liga Evrope.

Za sada, stanje je takvo da je Srbija zbirno sakupila samo 0,500 poena za koeficijent. Sve u svemu, Radnički 1923 je svojom pobedom kod kuće nad Mornarom doneo 1,000 bodova, što je uradila i Vojvodina trijumfom nad Mariborom, dok je Partizan zaradio 0,500 bodova. TSC i Zvezda za sada nisu doprineli koeficijentu, ali treba istaći da su se tek i priključili karavanu.

Kada se dakle sve sabere, srpski klubovi su sakupili 2,500 koeficijentnih bodova, što se deli sa brojem učesnika i dolazi do brojke od 0,500.

Foto: Wikipedia / Printscreen

To nas stavlja na najgore, poslednje mesto u Evropi. Pomislili biste da zemlje poput San Marina, Andore, Malte ili Lihtenštajna imaju slabiji koeficijent, ali i svi oni uspeli su da nadmaše našu zemlju.

Srbija slabija od evropskih "malaca" - Lihtenštajna, Malte, Luksemburga, Malte, Gibraltara...

Tako je Lihtenštajn takođe uspeo da osvoji 0,500 bodova uz pomoć svog jedinog predstavnika Vaduca, ali je ispred Srbija baš iz tog razloga, zato što ima čak četiri predstavnika manje u Evropi, a samim tim i toliko šansi manje da dođe do bodova.

Nisu se proslavili ni naši susedi iz Severne Makedonije, koji su treći "od pozadi" sa sakupljenih 0,666 koeficijentnih bodova, do koliko je došao i San Marino. Severna Irska iznenađujuće nije blistala pošto je ostala na svega 0,750 bodova, a Andora je na 0,833 poena i to je poslednja zemlja koja je ostala ispod jednog koeficijentnog poena.

Čak je i Malta uspela da stigne do ukupno 1,000 bodova, Finska, Litvanija, Albanija, Luksemburg i Gruzija su osvojile 1,250 bodova, Vels i Belorusija su objedinile 1,375 poena, Farska ostrva i iznenađujuće Gibraltar su stigli čak do 1,500 bodova.

Foto: KALLE PARKKINEN / Bildbyran Photo Agency / Profimedia

Švedska najprijatnije iznenađenje, a dominiraju i Jermeni

Već podosta ispred su Izrael, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Estonija koje su zaokružile 1,625 poena, a trenutno najbolje zemlje na ovoj listi su Portugal sa 4,300 poena i verovali ili ne, Švedska sa 4,000 bodova!

Švedski klubovi su zaista prava senzacija i svi su uspeli da se domognu završnih faza u evropskim kvalifikacijama. Malme je u plej-ofu Lige šampiona (izgubio prvi meč od Sparte Prag sa 0:2), Elfsborg je u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu Evrope (pobedio prvi meč protiv Molde sa 1:0), Jurgorden i Heken su u završnom koraku na putu ka Ligi konferencija (Jurgorden pobedio Maribor sa 1:0, Heken izgubio od Hajdenhajma sa 1:2), tako da je potpuno realno da ova zemlja ima čak tri predstavnika ove sezone u takmičenjima.

Slede Nemačka i Italija sa 3,875 i 3,812 bodova, što treba uzeti sa rezervom, jer mnogo njihovih klubova igra grupnu fazu, a onda sledi još jedno vrlo prijatno iznenađenje - Jermenija! Klubovi iz ove zemlje su ostvarili koeficijent od 3,625 bodova i deluje da će imati predstavnike ove sezone u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Oba kluba su blizu da se domognu Lige konferencija, pa je tako Noa u prvom meču srušila slovački Ružomberok sa 3:0, dok je Pjunik pobedio slovenačko Celje sa 1:0.

(Telegraf.rs)