Bode je imao supermoći zbog stadiona, Zvezdi je za revanš potrebna jedna važna stvar

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ono što srpskom šampionu može da se zameri jeste taj pad koncentracije na startu drugog dela, posle kog su primljena dva gola, jer ozbiljno takmičenje kao što je Liga šampiona i ozbiljan klub kao što je prvak Norveške to ne praštaju. S druge strane, imala je Zvezda prekoputa sebe ekipu koja na svojoj travi, onoj veštačkoj, dobija supermoći

Foto: Facebook/ FK Crvena zvezda

Nije Crvena zvezda baš izgledala kao “muva bez glave” u utorak veče u Norveškoj, mada su mnogi baš to pomislili tokom utakmice protiv Bode Glimta. Da, jeste viđen poraz (2:1), ali on može da se podvede pod kategoriju podnošljivih. Onih koji daju nadu pred revanš.

Ono što srpskom šampionu može da se zameri jeste taj pad koncentracije na startu drugog dela, posle kog su primljena dva gola, jer ozbiljno takmičenje kao što je Liga šampiona i ozbiljan klub kao što je prvak Norveške to ne praštaju. S druge strane, imala je Zvezda prekoputa sebe ekipu koja na svojoj travi, onoj veštačkoj, dobija supermoći.

Vladan Milojević je to jasno objasnio posle utakmice: plan je bio da Zvezda ne upadne u zamku koju Bode sprema svojim rivalima. Da pobegnu od jurnjave sa njima, na terenu koji je neviđena prednost za domaću ekipu i koja “poludi” kada igra na njemu.

Znao je Milojević šta čeka njegovu ekipu ako krene da se nadigrava. Znao je da su mnogo veće glave padale na Aspmira stadionu, da je jedan Žoze Murinjo primio šest golova sa svojom Romom, kao i da su ostali timovi uglavnom nadigrani.

Foto: Facebook/ FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je, objektivno gledano, kvalitetniji tim od Bodea - mada će mnogi kao kontraargument priložiti rezultat i stanje do 70. minuta. Međutim, srpski šampion je i tako ranjiv, da ne kažemo poprilično krvav, brzo ustao sa konopaca i vratio se u život. Koliko - videlo se na licu mesta, na licima domaćih navijača kojima se za svega nekoliko minuta uvukao strah na tribinama i bojazan od drugog gola.

Da utakmica nije bila toliko fizički zahtevna, baš zbog tog specifičnog terena, možda bi Zvezda uspela u potpunosti da se vrati, da izjednači rezultat. Falilo je mirnoće u tom završnom pasu, možda malo više hrabrosti da se ide po drugi pogodak, ali, s druge strane, igrači Bodea su bili spremni kao osice za tranziciju. Bili su u stanju da posle tri povezana pasa dođu nadomak kaznenog prostora, dok je Zvezda u finišu imala i sreće što je Naser Điga iza sebe ostavio možda i najbolju partiju u crveno-belom dresu. Dva puta je blokirao opasne udarce i još jednom potvrdio da ovaj Bode bukvalno ništa ne prašta.

Zvezda je živa, što je svakako najbitnije za nju i njene navijače. Sa realnim šansama da se domogne LŠ. Bode na domaćem terenu i Bode na strani nisu ista ekipa, što na Marakani veoma dobro znaju.

Videlo se to i na licima fudbalera koji su davali izjave. Pogotovo na Hvangovom koji je, čini se, već na terenu (bez analiza) uočio mane norveškog šampiona.

Kao što je Bode zahvaljujući travi imao tu značajnu prednost, tako će i Zvezda za sedam dana u revanšu verovatno imati tu atmosferu na koju rival nije navikao i koja je “davila” mnogo veće klubove.

Foto: Facebook/ FK Crvena zvezda

Baš ta atmosfera, uz mnogo bolju igru, će biti potrebna igračima Zvezde kako bi u startu utakmice imali prednost koju je Bode dobio stadionom. Uostalom, nisu džabe ni Milojević ni igrači odmah posle utakmice u Norveškog pominjali baš navijače.

-Iskreno se nadam da, iako je vreme godišnjih odmora, će Marakana biti puna. Znamo u kom klubu igramo, daćemo sve od sebe. Izaći ćemo i ostavimo srce na terenu. To je nešto što treba i što hoćemo. Imamo veliku želju da igramo u najelitnijem takmičenju - rekao je Milojević, dok je i kapiten Uroš Spajić bio jasan:

-Mi smo kvalitetnija ekipa, pokazali smo zadnjih 20 minuta kako treba da se igra. Kad smo stali na loptu, izašli u presing, otvorio se prostor. Može da se igra, samo treba da verujemo više u sebe. Očekujem hrabriju Zvezdu na Marakani, ovo nije naš maksimum. Mora da se odgovori trkom, agresijom. Nakon toga dolazi individualni kvalitet za koji smatram da je na našoj strani.

Opet, nisu navijači ti koji će igrati, nije atmosfera najbitniji faktor za ulazak u LŠ, Zvezda mora da bude ona prava. Da ona drži loptu u nogama i da se pita na terenu. E, tu će onda Bode imati veliki problem…

(Telegraf.rs)