Umro čovek koji je stvorio stvar po kojoj su Englezi čuveni u fudbalu

L. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenersku karijeru započeo u amaterskoj reprezentaciji Engleske

Foto: MN Press

Tuže vesti stižu sa Ostrva. Kako javljaju tamošnji mediji, u 91. godini preminuo je Čarls Hjuz, direktor trenerskog tima Fudbalskog saveza Engleske. Bio je autor zvaničnog priručnika za trenere FA i bio je rani razvijač taktike duge lopte.

Hjuz je započeo svoju trenersku karijeru u amaterskoj fudbalskoj reprezentaciji Engleske i olimpijskom fudbalskom timu Velike Britanije i Severne Irske između 1964–74 pobedivši u 48 mečeva od 77. Počeo je da trenira fudbal 1964. godine tako što je bio pomoćnik trenera Alena Vejda , i iskoristio iskustvo koje je stekao tokom studija fizičkog vaspitanja na Univerzitetu Lafboro .

Hjuz će kasnije postati direktor trenerskog tima Fudbalskog saveza i objaviti svoju knjigu, "Formula za pobedu" , koja će biti osnova kako će se engleski fudbal igrati i trenirati nekoliko decenija.

Mnogi treneri i menadžeri u Engleskoj zagovarali su njegovu filozofiju duge lopte, ali neki kritičari su ismevali njegovu filozofiju zbog ohrabrivanja generacije igrača kojima nedostaju osnovne tehničke veštine i razumevanje različitih taktičkih strategija igre.

(Telegraf.rs)