IMT zaustavio očajni Partizan: Crno-bele spasavao Jovanović, pa im poništen gol u 87. minutu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tim iz Humske oštećen za jedanaesterac u 81. minutu

Foto: MN Press/dt

Prosuo je Partizan prve prvenstvene bodove posle tri uzastopna poraza u Evropi, s tom razilkom što je u duelu sa IMT ostao bez dva boda remizirajući bez golova - 0:0. Crno-bele je dva puta spasavao golman Aleksandar Jovanović, a onda je IMT u smiraju utakmice "spasao" sudija Marko Ivković, previdevši jedanaesterac, a potom i poništavajući gol Kcandera Severine. Upravo tada je isključen i trener Aleksandar Stanojević zbog prigovora.

Onaj ko je u nedelju uveče "zapucao" u Zaječar sa neke dalje destinacije, platio ulaznicu da gleda utakmicu, posebno igru Partizana, u polumraku terena "Kraljevica", na kome dobar deo tribina usled pogrešno usmerenih reflektora sedi sa naočarima za sunce, verovatno je proklinjao sam sebe posle već desetak minuta prvog poluvremena.

Iz ugla pristalica IMT to je svakako bilo više nego dostojanstveno izdanje u kome je njihov tim parirao favoritu, bio igrački egal, pa čak i opasniji po gol, dok su sa druge strane fanovi crno-belih verovatmo čupali kosu, ne verujući da njihova ekipa može da bude tako nemoćna i bezidejna.

Promenio je Stanojević značajan broj igrača u odnosu na duel sa Luganom, ali ne da na terenu nije dobio svežinu i novu energiju, već je Partizan izgledao kao da je nateran da igra utakmicu. Bez "krštene" akcije, sporo, tromo, sa morem prodatih lopti, pogrešnih pasova, kašnjenja u istima i dopuštanju igračima IMT da oduzimaju čiste posede, crno-beli nisu dogurali dalje od jedne poluprike za 45 minuta.

Bez tempa, žustrine, bez ideje kako da probiju srednji ili niski blok "traktorista", koji imaju slabiji tim nego li prošle sezone, ali imali su motiva da se pokažu u dobrom svetlu i samo iskoriste ono što im bleda ekipa Partizana pruža. A, toga je bilo na pretek.

Samo u prvih nekoliko minuta Partizan je izašao visoko, izvršio presing i oduzeo nekoliko lopti sa kojima u poslednjoj trećini i nije znao šta će, a onda je ispao iz ritma i opdigrao poluvreme u istoj brzini, omogućavajući IMT da parira, da trži tranzicije, pa i preti,

Tu jedinu priliku crno-belima je doneo pas Antića iz poslednje linije i to za Đorđa Jovanovića, koji u trenutku nije znao da li da šutira ili lobuje golmana Belića i na kraju je uradio najgore-dodao mu je loptu u ruke.

Sa druge strane, IMT je imao više pokušaja, bio je konkretniji pred golom Aleksandra Jovanovića, pokušavao preko Konstantivova sa distance, Stevanovića posle centaršuta Joana Kura, a najbolju priliku je propustio bivši fudbaler crno-belih Aleksandar Lutovac. Bio je to 33. minut, sjajan pas je dobio krilni napadač između Đurđevića i Markovića, kome se "uvalio" ispred tela i ostao sam pred golmanom gostiju, ali je iskusni čuvar mreže izašao na vreme i spasao svoj tim.

Tek u smiraju prvog dela je Partizan imao još jednu naoko solidnu situaciju, u kojoj se našao Trifunović, kome se lopta odbila posle karambola, no, i da je zatresao mrežu pogodak ne bi bio priznat je je pre toga jedan od igrača crno-belih bio u ofsajdu, u začetku napada.

Šta je Stanojević mislio o igri svog tima u prvih 45 minuta svedoči i činjenica da je odmah u nastavku izvršio trostruku izmenu. U svlačionici je ostavio oba beka - Đurđevića i Antića, poslavši na teren Lazarevića i Jurčevića, ali je na tuširanje morao i nevidljivi Grmaldo, koga je zemanio Zubairu, dok je Trifunović zarotiran na desnu stranu.

Ofanzivnija postava je donela više "krvi", presinga i konkretnija dešavanja na polovini IMT, prilike za Zahida, posle pasa Natha, odnosno Zubairua, posle kornera Izraelca, ali i više "promaje" u odbrani, posebno na desnoj strani.

Upravo na tom delu terena usledio kontra udar IMT, prvo preko Lutovca, potom i Stevanovića, koje su defanzivci Partizana blokirali u poslednjem momentu.

Do 61. minuta Stanojević je izvršio i četvrtu promenu, umesto Zahida koji više ne liči na igrača od prošle sezone, a šansu je dobio Nemanja Nikolić, a Natho se spustio na poziciju "osmice".

Meč je dobio na dinamici u oba smera i mogao je tada da prevagne u jednu ili drugu stranu. Jer, upravo je Nikolić, posle presečene lopte Natha, bio u prilici da ugrozi "traktoriste", lopta mu je pobegla, a Izraelac je nastavku iz izgledne pozicije prebacio gol. Ali, sa druge strane, IMT je još jednom imao bolju priliku - zvicer.

Pukla je ponovo odbrana Partizana na desnom boku, odakle je Alen Stavanović uputio pas na peterac, Jurčević je nekako intervenisao sa igračem ispred sebe, a lopta se odbila do Krstića, kome je golman Jovanović odbranio udarac sa šest ili sedam metara.

U poslednjih 15-tak minuta Stanojević je sve karte bacio na napad, pošto je na teren poslao i Severinu, umesto Jovanovića, pomerajući Nikolića na mesto klasičnog napadača.

U 81. minutu dogodila se sporna situacija u kojoj su stručni štab i igrači Partizana tražili jedanaesterac, pošto je u kaznenom prostoru strušen Lazarević. Svemu je prethodila akcija i centaršut Severine, koji je odbrana IMT slabo raščistila, desni bek crno-belih je sklonio loptu Radočaju, koji je odneo igrača Partizana, ali je sudija Ivković samo odmahnuo rukom i pogrešio,m jer je prekršaj bio očigledan.

U 86. minutu Partizan je mogao da reši pitanje pobednika da Konstantinov nije spasao domaćina izuzetnom intervencijom na gol-liniji. Nikolić je kao rukom spustio loptu glavom Jurčeviću, usledila je bomba, a igrač IMT poturio glavu tamo gde neko ne bi nogu i ostavio svoj tim u životu.

Dva minuta kasnije Partizan je poveo. Kcander Severina je dobio pas na desnom boku, prošao je čuvara i pogodio mrežu, ali je VAR u tom trenutku proradio i pozvao sudiju Ivkovića da proveri igranje rukom Svetozara Markovića na drugoj strani terena.

Izbio je haos, klupa Partizana je skočila, Ivković je pokazao i crveni karton Aleksandru Stanojeviću zbog prigovora, a sudija je na kraju poništio gol, iako se na snimku videlo da je pre Markovića i igrač IMT igrao rukom.

Igra je nastavljena bez promene rezultata, a aribtri su pokazali da će se igrati osam minuta nadoknade. IMT se, naravno, spustio u niski blok, vrebajući priliku iz kontre, dok je Partizan jurio sva tri boda. Nije uspeo, nije ni zaslužio po igri u većem delu utakmice.