Partizan poražen i od Lugana: Strela Zanotija poništila trud i udaljila crno-bele od Lige Evrope

Vreme čitanja: oko 4 min.

Klub iz Humske poklekao u finišu...

Foto: Mileta Mirčetić

Teško će Partizan i ove sezone do grupne faze nekog od evropskih takmičenja, jer je posle ubedljivih poraza od Dinama iz Kijeva, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, položio oružje i pred Luganom, koji je večeras slavio u Humskoj minimalcem - 1:0, u pohodu na Ligu Evrope. Jedini gol je postigao Matija Zanoti u 73. minutu udarcem sa distance, u meču koji su crno-beli odigrali daleko bolje nego prethodne, no, nisu iskoristili svoje prilike, pa je kazna Švajcaraca bila surova.

Partizan iz prvog poluvremena sa Švajcarcima zaličiio je na one ekipe iz prethodnih mandata Aleksandra Stanojevića u Hunskoj, možda i prvi put ove sezone. Stameno čvsrt u odbrani, veznom redu, disciplinovan u svakoj liniji tima, strpljiv. mahom u srednjoj zoni i mudar u ofanzivnim tranzicijama, koje su, ruku na srce, mogle da budu rešavane i bolje.

Tome je u značajnoj meri doprinela odluka da se u centralni deo, odmah iza napadača, postavi Aldo Kalulu, pre Jung-Džun Goha, čime je Stanojević zatvorio prvu liniju bloka, otežao ulazak Luganu u igru, samim tim i konstrukciju celog napada.

Kada se na to doda i činjenica da je konačno naveo i Kcandera Severinu da pomogne u odbrani, a osigurao je tu desno stranu Natanom De Medinom na bekovskoj poziciji, bilo je već u prvih desetak minuta jasno da će crno-beli izgledati daleko bolje nego protiv Dinama, što se obistinilo.

I, ne samo da su izgledali bolje, bili su kompaktniji u odbrani, ceo tim je delovao sinhronizovanije, spremnije da se žrtvuje na svakom delu terena. svodeći Lugano na udarce sa distance, bez konkretne prilike u prvih 45 minuta.

Na drugoj strani, crno-beli su vešto koristili sve što im se pružilo, od te prve linije sa Saldanjom i Kaluluom, koja je odrađivala značajan deo posla, preko druga, koja je čekala greške u pasu Švajcaraca, a potom kao po komandi kretala u tranziciju.

Nedostajao je taj završni pas, udarac, konkretnije rešenje u poslednjoj trećini terena, iako je Partizan taj koji je imao daleko bolje prilike, pre svega preko Saldanje, čija dva udarca su bila reper njegove trenutne fizičke spreme - mlitava, ali i Kalulula, posle pasa preko odbrane Arijage, te Kcandera Severine, koga je Zahid u 35. minutu spojio sa golom, no, napadač je zbrzao završnicu i pogodio istrčalog golmana. A, mogao je da bira šta će, da li da ga dribla i izbori makar crveni karton ili, pak, obiđe i pogodi praznu mrežu.

Foto: Mileta Mirčetić

Pogrešio je u odluci, šutirao iz prve slabijom desnom nogom i pogodio golmana Saipija u grupi, ali je dobio aplauz, kao uostalom i ceo tim kada je pomalo perfidni holandski arbitar Van der Eijk označio kraj prvog dela.

Sa druge strane. Lugano ni nalik timu koji je namučio snažni Fenerbahče, čak ni u posedu koji je pečat njihovog stila igre. Švajcarci su delovali pomalo zbunjeno manjkom prostora u veznom redu i napadu, nisu se osećali komotno kada im je iesečen ulaz u igru iz poslednje linije, a napad gotovo obesmišljen i sveden na udarce sa distance, koji nisu ugrožavali golmana Jovanovića.

Nije Stanojević bio zadovoljan izdanjem mladog Zubairua, koga nije bilo previše u igri u prvom delu, pa je u nastavku priliku dobio Goh i do na levom boku.

Korejac je upravo bio jedan od kreatora dva dobra napada crno-belih odmah na početku drugog dela i to oba puta u saradnji sa Kaluluom. Prvo je u pomoćnoj upravo Kalulu pogrešio, pošto je pokušao da šutira iz okreta, iako se Goh našao u boljoj poziciji, a koji minut kasnije je Korejac provukao loptu za istog saigrača, koji je srušen, uz očigledan kontakt. ali holandski sudija se "pravio Englez" kao i u nekoliko spornih odluka u prvih 45 minuta.

Ubrzo je Stanojević na teren poslao Natha i Grimalda, ne bi li eventualno dobio završni pas za gol i konkretnije rešenje u završnoj trećini i sa desnog boka, jer se Holanđanin prilično potrošio u oba smera.

Možda je Stanojević trebalo da sačeka bar još desetak minuta sa tim izmenama, pogotovo u centralnom delu, jer je Partizanov blok u prvoj liniji posle toga postao porozniji. Lugano je lakše ulazio u igru, lakše je dolazio na polovinu crno-belih i u prilike za udarac.

Tome u prilog i potpuno drugačiji utisak u igri od 65. minuta kafa su gosti preuzeli konce igre, počeli da pletu mrežu ispred kaznenog prostora i naterali Partizan da se brani.

Nagoveštaj promene rezultata doneo je pokušaj Dos Santosa sa distance, a kapitulaciju Zanoti u 73. minutu, takođe šutem sa 20-tak metara, na koji je blok domaćina zakasnio - 0:1.

Gol u zao čas, taman da poništi sve ono dobro što je Partizan uradio do tog momenta i odalji Stanojevićev tim od krajnjeg cilja. Istina, nisu se crno-beli predavali, pokušali su, uz pojačani napad sa Nikolićem i Jovanovićem, koji je zamenio Saldanju, da izbore makar remi, koji je davao nadu za revanš.

Imali su crno-beli nekoliko solidnih centaršuteva sa bokova i jednu vrlo dobru priliku posle spuštanja lopte Nikolića, odlaganja Jovanovića i udarca Zahida, koji je golman Lugana skrenuo u korner.

Ipak, bilo je primetno da je tim Partizana sa nekim od izmena postao fizički inferiorniji, dok su Švajvarci sa klupe održali isti ritam i bez većih problema priveli meč kraju.

Tako će posao u revanšu za Stanojevićev tim biti značajno otežan, tim pre što ih u Tunu čeka veštačka trava i gol minusa.

(Telegraf.rs)