Sve o duelu Partizana i Lugana: Meč sezone za crno-bele, LK kao vrabac u ruci ili LE golub na grani

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tim Aleksandra Stanojevića ima priliku da eliminacijom Švajcaraca obezbedi direkan plasman u treće, a nastavi i put ka drugom takmičenju UEFA

Foto: Mileta Mirčetić

Veliku priliku je Partizan propustio da već posle mečeva sa Dinamom iz Kijeva obezbedi makar grupnu fazu Lige Evrope, ali je umesto toga kompletan klub zakazao, ne prepoznajući momenat, te je prizemljenje bilo bolno, a sada je fokus usmeren na drugu šansu gde je izazov jednako težak. Crno-beli večeras u Humskoj dočekuju Lugano, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope i pred sobom imaju sličan "target" u koji možda staje i cela sezona - proći Švajcarce, obezbediti samim tim makar direktan plasman u Ligu konferencije i nastaviti put ka drugom najvažnijem takmičenju pod okriljem UEFA sa mnogo manje stresa i sigurnom jeseni u Evropi.

Da li je realno? To je već drugi par rukavica, jer postojeći tim Partizana ne može da proceni niko u potpunosti, pa ni, prema sopstvenom priznanju, čovek koji ga predvodi sa klupe - Aleksandar Stanojević. Ima tu, kako reče, individualnog kvaliteta, ne previše, ali ima. međutim - nema tima, timskog duha, često ni pobedničkog mentaliteta, karaktera. osećaja pripadnosti i to je ono što brine i stručni štab i navijače.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Duel između Partizana i Lugana se igra od 20.00 časova na stadionu u Humskoj, a direktno će ga prenositi samo Arena sport Premium 1. Nacionalni servis RTS, iako su otkupili prava, a imali su i mogućnost da preuzmu link upravo od Arene sport, odustali su od prenosa zbog Olimpijskih igara u Parizu.

Ko sudi utakmicu?

Foto: Mileta Mirčetić

Holandski sudija Zander van der Ejk, sa sunarodnicima, deliće pravdu na današnjem meču između Partizana i Lugana u Humskoj.

Van der Ejku će uz aut linije pomagati Rens Blumink i Dijon Fikert, četvrti sudija biće Aleks Bos, glavni u VAR sobi biće Džeron Manšot, a njegov pomoćnik Ričard Vilhelmus Martens.

U kakvom raspoloženju timovi dočekuju meč?

Iako u Superligi Srbije ima tri pobede iz tri meča na početku prvenstva, bez primljenog gola, ubedljivi porazi i eliminacija od Dinama iz Kijeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pokrenuli su mnoga pitanja u Partizanu.

Pre svega o kvalitetu, odnosno balansu aktuelnog kadra, ali i potezima, odnosno reakcijama kluba u prelaznom roku. Crno-beli jesu rešili neka pitanja u odbrani, ali je jasno da svi angažovan igrači nisu za Partizan, dok neke pozicije nisu ni pojačane, iako je trener Aleksandar Stanojević na tome insistirao od početka priprema. Otuda tenzija, nervoza, nepoznanica i poneka "glava u pesku" iz sportskog sektora, ali takve "glave", usled propusta, najčešće završavaju na izlaznim vratima.

Sa druge strane, Lugano naoko ima sličan početak sezone kao iz Humske. Savršeni skor tri od tri u švajcarskom šampionatu gde zauzima prvu poziciju na tabeli i eliminaciju u kvalifikacijama za Ligu šampiona u drugom kolu od Fenerbahčea.

Kažemo naoko, jer utisak koji je ostavio tim trenera Matija Kroči-Tortija je dijametralno suprotan od Partizanovog. Lugano je skupo prodao kožu moćnim Turcima na čelu sa Žozeom Murinjom, igrački je raznovrstan, ubedljiv, težak za skautiranje, jer često menja sastav i napada na više načina. Biće izuzetno teška prepreka crno-belima...

Od koga preti najveća opasnost?

Foto: Mileta Mirčetić

Usled traženja forme i sopstvenog igračkog identiteta pod trenerskom rukom Aleksandra Stanojevića, Partizan i njegove prvotimce je teško proceniti posle dva evropska meča sa Dinamom. Mateus Saldanja, koji bi trebalo da je udarna igla, nalazi se ni na nebu ni na zemlji zbog pregovora i transfera u Al Džaziru, Gajas Zahid je na novoj poziciji daleko od gola, ali i daleko od prošlosezonske forme, baš kao i Severina, Kalulu. Goh, koji nikad nije ni ušao u formu od dolaska u Srbiju.

Otuda je Stanojvić malo drugačije složio ofanzivni deo tima, verujući da će, za početak zatvoriti prilaze golu, a onda sa nekolicinom pomenutih fudbalera i iznenađenja sa klupe doći do željenog rezultata.

Rekosmo već da Lugano često menja sastav, da rotira u ofanzivnom delu tima, pa je teško pohvatati i skautirati ko će uopšte početi utakmicu. Jedno je sigurno, Partizan mora da obrati pažnju na Botanija, Siminjanija, Alisedu, Bilsimija, Dumbiju iz drugog plana...

Šta kažu kladionice?

Prema bukmejkerima, Lugano je favorit protiv Partizana u Beogradu. Kvota na pobedu domaćina iznosi 3,10, remi je 3,65, a uspeh gostiju se "plaća" sa 2,27...

Reč trenera

Aleksandar Stanojević (Partizan)

- Napredovali smo u odnosu na Dinamo, izvukli smo pouke, jer ništa nije bilo dobro. Zadovoljan sam kako smo odigrali poslednja dva duela u Superligi. Ipak, ovo je Evropa i moramo nešto da menjamo, a da li će to biti formacija, ne bih sada otkrivao. Treba nam dobar rezultat, da dobijemo i na samopouzdanje. Nije dovoljna samo domaća liga, moramo da se pokažemo na oba fronta.

Mati Kroči-Torti (Lugano)

- Ako želimo da idemo napred u Evropi apsolutno moramo da pokušamo da pobedimo u predstojećem dvomeču. Ono što smo uradili protiv Fenerbahčea samo nam je dalo svest da možemo da igramo na određenim nivoima, ali sada je došlo vreme da dođemo do pobede. Pokušaćemo da damo sve od sebe znajući da se u svakom slučaju suočavamo sa ekipom značajnom u evropskom fudbalu, koja je imala 15-minutni pad protiv Dinama iz Kijeva, što je ugrozilo trud i plasman u narednu fazu kvalifikacija. Ali to je tim koji je već pobedio u tri od tri utakmice u prvenstvu, tako da će sutra uveče biti veoma težak tim i protivnik.

Očekivani sastavi

Partizan (4-2-3-1): Jovanović, Medina, Marković, Mujakić, Jurčević, Arijaga, Zahid, Severina, Zubairu, Kalulu, Saldanja.

Lugano (4-2-3-1): Saipi, Bro-Gijar, Mai, Hajdari, Markes, Dumbija, Grgić, Siminjani, Botani, Bislimi, Pržibilko.

(Telegraf.rs)