Partizanov tim za Lugano: Zubairu od početka, Kalulu na prirodnoj poziciji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trener Stanojević je pokušao da ubrza tim koliko god je mogao, ali i da osigura prilaze sopstvenom golu

Foto: Telegraf.rs

Drugi pokušaj Partizana da se ovoga leta domogne grupne faze nekog od evropskih takmičenja, konkretno Lige Evrope, jednako je izazovan kao i prvi na kome je "pao" u sudaru sa Dinamom iz Kijeva. Švajcarski Lugano dobrano je namučio moćni Fenerbahče u nedavnom dvomeču u kome je takođe doživeo nespeh na putu ka Ligi šampiona, ali je ostavio daleko bolji utisak od crno-belih i trener Aleksandar Stanojević je s punim pravom upalio "alerm" u Humskoj pred sutrašnji prvi meč sa rivalom koji nikako nije za potcenjivanje (20.00, Arena sport Premium 1) i biće izazov jednak ukrajinskom velikanu.

Dobra okolnost za Partizan je činjenica da je tim gotovo kompletan, manje probleme oseća samo Aleksandar Šćekić, koji je u aktuelnom sastavu više podrška sa klupe, a loša svakako da crno-beli imaju vidljiv disbalans u ekipi, malo igrača koji su u formi i da još uvek traže sebe pod vođstvom Stanojevića.

Posle poraza od Dinama klub je angažovao samo Žoaa Grimalda, ali nije uspeo da reši problem "osmice" i još jednog krilnog napadača na kojima je stručni štab insistirao, što svakako navodi da će Stanojević morati da se osloni na ono što ima u ovom trenutku, a to, da se ne lažemo, nije tako puno u igračkom, pre svega, trkačkom smislu.

Foto: FK Partizan

Otuda je trener rešio da "ubrza" ekipu najviše što može u datom momentu, a da uz to pokuša da odgovori fizičkim zahtevima meča, pre svega u defanzivnom smilsu, jer Lugano, kako je i sam Stanojević napomenuo, napada na više različitih načina, često rotira sastav i veoma je uigran, sa akcentom na posedu lopte.

Nema tu previše toga za iznenađenje, sem činjenice da je rešio da, za početak osigura prilaze sopstvenom golu, tako što je vratio sistem sa četiri defanzivca u poslednjoj liniji, s tim da će u sastav ponovo Natan De Medina i to na desnom boku, dok se u tim vraća i Mario Jurčević, sa nešto većom slobodom u ofanzivnom smislu.

Osiguranje prve linije bloka

Malo iznenađenje je i prilika Ibrahimu Zubairuu, novopečenom "Srbinu" sa korenima iz Gane, koji je i protiv Dinama, ali i u prvenstvenim mečevima pokazao ozbiljan ofanzivni potencijal za tako mladog igrača.

Takođe će za nijansu biti i modifikovana uloga Alda Kalulua, koji će prvi put u tekućoj sezoni dobiti priliku da igra na svojoj prirodnoj poziciji, odmah iza centralnog napadača, gde je i sam priželjivao da dobije šansu, smatrajući da na tom mestu može da pruži najviše. Veruje verovatno Stanojević da će Kaluluova urođena odgovornost u oba smera pomoći da se spreči probijanje prve linije, kako je to u prethodnim mečevima bio slučaj kada su uz Mateusa Saldanju bila neka druga igračka rešenja.

Foto: FK PARTIZAN

Sve ostalo je manje-više poznato, nema tu mnogo prostora za manevar, s tim da Stanojević, rekosmo već, ovoga puta ima "oružje" više u liku Žoaa Grimalda, koji će verovatno dobiti priliku u drugom delu utakmice, jer još uvek nije adaptiran ni na vremensku zonu, niti na zahteve u novoj sredini. Ali, na brzinu, driblin i čistu improvizaciju, koja mu je u krvi, svakako može da donese i doprinese, ako zahusti.

Naravno, tu su još i iskuni Nemanja Nikolić, Đorđe Jovanović, Natho, elegantno popunjeni Jung-Džun Goh, Trifunović od kojih će sigurno neko dobriti šansu da pomogne ekipi u teškom izazovu, u zavisnosti od razvoja ia plana meča.

(Z. Ivković)