Partizanov revanš sa Dinamom: Za obraz, čast i pripremu pred Lugano

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crno-beli na svom stadionu, pred praznim tribinama, dočekuju ukrajinski tim

Navijači, makar u mislima, podsvesno, priželjkuju scenario od pre 40 godina, kada je Partizan u spektakularnom revanšu eliminisao Kvins Park Rendžer na stadionu u Humskoj (4:0) pošto je pre toga na gostovanju u Londonu ubdljivo poražen (6:2), ali vremena su se promenila, deluje da ni okolnosti ni situacija nisu sazreli za novo čudo, Crno-beli su pod Aleksandrom Stanojevićem tim u nastajanju i bilo bi sasvim zadovoljavajuće da se čistog obraza, dobrim mečom i rezultatom protiv Dinama iz Kijeva večeras (20.00, Arena sport Premium 1) samo "prebace" u kvalifikacije za Ligu Evrope, gde ih već čeka švajcarski Lugano.

U tom pogledu klub iz Humske već koncipa i sprovodi plan u angažovanju pojačanja, pošto je "potpisan" Žoao Grimaldo, a verovatno će se posegnuti i za "osmicom" ili napadačem, ukoliko Mateus Saldanja do tada napusti ekipu.

Neki igrači potrošili kredite

Ipak, pomenuti revanš sa Dinamom donekle je i stvar ponosa, jer, koliko god da Stanojevićev tim nije dobro odigrao u Lublinu, toliko nije imao ni sreće u nekim momentima, ali ni umeća da se iz čistih situacija izvuče bez individualnih grešaka.

- Posle loše predstave u Poljskoj ulazimo u ovu utakmicu da popravimo utisak. Imamo dve loše okolnosti, prva je što nemamo navijače uz nas, a druga rezultat iz prvog meča. Sami smo ga kreirali, sami smo krivi za to, ali moramo da probamo da odigramo što bolje - rekao je pred današnji meč Aleksandar Stanojević.

Bila je to svejevrsna smernica i za samog Stanojevića, koji je u međuvremenu odlučio da "ohladi" neke od prvotimaca (Antić, Goh...), da prostor drugim rešenjima u polju, ali i da promeni sistem igre kako bi pokušao da parira Kijevljanima u revanšu, u kome samo čudo može da odevede crno-bele u dalju fazu kvalifikacija za Ligu šampiona.

- Nada je jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Pokazali su Ukrajinci da su, u ovom momentu, mnogo bolji, jači od nas. Pritom, jedno je kada igrate sa navijačima, kad imate podršku s tribinam tada možete nešto i da očekujete, da padne neki brzi gol, da se podigne atmosfera... Ipak, i pored svega, kako da budem pesimista, ne mogu to. Nosimo grb Partizana, daćemo sve od sebe da pobedimo, ali videćemo šta ćemo uspeti da uradimo i koliko - dodao je trener crno-belih.

Promena sistema igre

Svestan je i Stanojević, po sopstvenom priznanju, da je Partizan daleko od maksimuma, od ideje koju protežira, zato je i odlučio da danas pomalo i rizikuje, da pokuša sa drugačijim sistemom igre (3-4-3), sa trojicom štopera u poslednjoj liniji, ali sa veoma ofanzivnim vinger bekovima i krilima, te balansom u sredini terena, koji bi trebalo da drže Leonard Ovusu i Gajas Zahid.

Koliko crno-beli zaista mogu protiv Dinama, koji je u ovom momentu jača ekipa, uz to i ekstremno motivisan i nabrijan nacionalnim nabojem, čemu svedoči i scena sa vojnim pokličom posle press konferencije (ustali i svi uglas izgovorili "Slava Ukrajini), teško je odgonetnuti posle samo jedne utakmice u kojoj je Partizan pokazao pomak (Jedinstvo Ub).

Švajcarci kao poslednji voz

Otuda je možda meč sa ukrajinskim klubom važniji zbog same prevere trenutnih mogućnosti, potvrde kretanja u pravom smeru. ali i pripreme za ono što tek sledi u kvalifikacijama za Ligu Evrope sa Luganom, koji je sve samo ne lak protivnik...

Taj meč će zapravo u mnogome odrediti sudbinu Partizana u narednoj sezoni, kako u takmičarskom, tako i u egzistencijalnom smislu. Jer bi još jedna godina bez takmičenja u Evropi, sa spoznajom da su kvalifikacije za Ligu konferencija još teže, sa daleko težim mogućim rivalima, bila bi samo dodatni kamen na vratu davljenika.

Očekivani sastav Partizan za revanš sa Dinamom: Jovanović, Filipović, Marković, Mujakić, Lazarević, Jurčević, Ovusu, Zahid, Severina, Kalulu, Saldanja.

(Z. Ivković)