Partizan lako sa Jedinstvom: Profesor Natho pakovao, "školarci" Trifunović i Jovanović kažnjavali Ubljane

Vreme čitanja: oko 4 min.

Crno-beli rutinski slavili ubedljivim rezultatom

Foto: MN Press/ Nebojša Paraušić

Ako su mečevi sa Napretkom i Dinamom iz Kijeva u Evropi bili, blago rečeno, kritični za gledanje i komentarisanje, onda je treći sa Jedinstvom na Ubu verovatno došao kao anestetik za igrače, stručni štab, kao i navijače Partizana. Možda rival nije pravi reper snage crno-belih, ali se ubedljiv pobedi - 4:0 u "zube ne gleda", a omogućili su je raspoloženi Bibars Natho, koji se pogađao sa penala, poigravao sa igračima rivala, ali i pakovao asistencije "školarcimaa" Nemanji Trifunoviću i dvostrukom strelcu Đorđu Jovanoviću.

Ogromna je razlika u klasi između Partizana i Jedinstva, iako to nije onaj crno-beli tim iz srećnog vremena, ali je u u tekućem jaz toliko da se posle prvih 45 minuta moglo postaviti pitanje kako se tim sa Uba uopšte i našao u Superligi Srbije.

Kada na sve navedeno dodate i činjenicu da je gostujući tim do prvog gola stigao posle 120 sekundi i to iz jedanaesterca, da je uz to kasnije postigao još jedan pogodak i promašio desetak zicera, a da domaćin nije čestito šutnuo ka golu Aleksandra Jovanovića, onda je sve potpuno jasno o odnosu snaga na terenu.

U tom prvom minutu Partizan je iskoristio slabo postavljanje bloka odbrane Jeinstva, "rupu" koju je, naravno, uočkio Bibars Natho i uposlio Nemanju Trifunovića u kaznenom prostoru, kasnio je Radivojević sa startom i napravio jedanaesterac, Naravno, Natho takve poklone retko odbija i crno-beli su u 2. minutu došli do ranog vođstva - 0:1.

Sve i da se nije desilo, Partizan ni rutinirao Jedinstvo kakav god scenario bio na Ubu, jer se videlo od početka da je domaćin u grču, da trema učinila svoje, a pun stadion dodatno stegao okove oko nogu.

Stanojević je izvršio nekoliko korekcija u sastavu, ostavio na klupi Saldanju, jer loša podloga i rival nisu zahtevali "tešku artiljerijju", a znao je da će zahvaljujći Zahidu i Nathu, koji Superligu može da igra i vezanih očiju, dobiti završni pas i to bez mnogo tračanja za mnogo hitrije Severinu, Trifunovića i Jovanovića.

Na tu vodenicu je utakmica i tekla, Partizan je stajao visoko na polovini rivala, kome je onemogućena organizacija napada, protok lopte u ranoj fazi i sve je posle toga bilo mnogo lakše.

Samo Đorđe Jovanović je poromašio tri zicera, na asistencije Zahida i Natha, a gola su mogli i Severina, pa i sam Norvežanin, kome takođe nije problem intenzitet u srpskom fudbalu, već van granica zemlje.

Kada se Jovanović "ispucao" iz izglednih pozicija, učinio je ipak nešto korisno za tim, pored veoma dobrog kretanja i konstantnog pritiska na odbranu Jedinstva, u 28. minutu je iskoristio sudar Golubovića i Siseja, dodao loptu Nemanji Trifunoviću, kome nije bilo teško da duplira prednost - 0:2.

Delovalo je da se Jedinstvo već tada predalo, da naprosto nemaju način ni da uspostave kakav-takav balans, a kamoli da ozbiljnije zaprete favoritu koji ih je držao u "kutiji" sa samo jednim slabim udarcem Pereza za celo poluvreme.

Da je debitant u dresu Partizana - Mario Jurčević bio koncentrisaniji i manje sebičan u smiraju prvog dela, crno-beli su lako mogli i do trećeg gola. Levi bek je istrčao kontru, pokušao da centrira, jer su gosti imali višak u kaznenom prostoru, lopta mu se odbila od bloka, ali je onda uputio udarac, umesto da proigra saigrače u situaciji četiri na jedan na deset metara od gola.

Delovalo je da je Jedinstvo u nastavak ušlo rešenije da ostavi bolji utisak pred svojim navijačima i tih prvih nekoliko minuta se igralo pred golom Partizana, ali u prvom ozbiljnijem napadu na suprotnoj strani, gosti su postigli i treći gol.

Naravno, u režiji Bibarsa Natha, koji je prvo kombinovao sa Jurčevićem na ivici kaznenog prostora, a potom je "sakrio" dodavanje ka Đorđu Jovanoviću, koji je prepoznao zamisao Izraelca, napravio kretnju kako bi izbegao ofsajd i ostao sam ispred golmana Vukašina Jovanovića - 0:3. Bio je to 52. minut.

Ubrzo je Stanojević počeo i sa izmenama, želeći da što više igrača ostane sveže za naredni meč sa Dinanom iz Kijeva i u tim momentima adaptacije ispomoći sa klupe se pomalo batrgalo i Jedinstvo, ali sve su to više bili "incidenti", nego li stvarne akcije. Jer, Partizan je sve vreme imao meč pod kontrolom i svaki iole ozbiljniji napad gostiju je mirisao na gol.

Jedan takav u 65. minutu je krunisan i četvrtim pogotkom, a asistent je bio, pogađate - Bibars Natho. Arsenal je dopunio omerenim centaršutem ka Đorđu Jovanoviću, koji je iskoristio slabu procenu defanzivaca Jedinstva u pogodio glavom za - 0:4.

Da je neko upitao fudbalere domaćina, verovatno bi poželeli da sudija već tada označi kraj, jer se istorijska noć na Ubu pretvorila u rezultatski košmar, koji je pretio da ode u krajnost. Jer, Partizan je postigao u eti gol i to posle akcije Zubairua i Zahida, ali je VAR intervenisao i poništio ga zbog očiglednog ofsajda.

Na njihovu sreću, Stanojević je uveliko menjao sastav, a rezultat je bio takav da Partizan više nije morao da "grize", već je mogao da odigra i za dušu... U tom vakunu, Jedinstvo je imalo dve iloi tri situacije pred golom, od kojih je udarac Pereza bio najbliži, pošto je pogodio prečku.

U poslednjih desetak minuta ritam je prirodno opao, grešilo se u pasu na obe strane, uz tek poneku ozbiljniju akciju, ali je rezultat ostao nepromenjen.

(Telegraf.rs)