Kad Beograd ima posebno mesto u srcu Amsterdama: Zavirite sa Telegrafom na Johan Krojf Arenu!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan prelep stadion

Foto: Stefan Lazarević

Fudbaleri Vojvodine će u četvrtak, 25. jula s početkom od 20 časova i 30 minuta istrčati na travnjak prelepe Johan Krojf Arene, inače dom fudbalera Ajaksa s kojim je Stara dama dobila "spoj" u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Zanimljiv protivnik, ali i još lepši stadion.

U sklopu poslednjeg treninga Vojvodine pred ovaj meč, specijalni izveštač Telegrafa iz Amsterdama je dobio priliku da se uveri i u velelepno izdanje stadiona, koji spolja liči na svemirski brod.

Spolja liči, a unutra kada se uđe - shvatite da to i jeste poput svemirskog broda.

Divno izdanje samo po sebi daje dosta muka za snalaženje u njemu, pošto je potrebno popeti se čak na četvrti sprat, kako bi uopšte bili u mogućnosti da vidite teren.

Izlazak na stadion, a onda ogromne tribine na sve strane, uz prepoznatljive crveno-bele boje tima iz Amsterdama.

Tokom hodnika ovog stadiona, zanimljivo je videti i podsećanje na Beograd i 1973. godinu, kada je ekipa Ajaksa osvojila Ligu šampiona na Marakani, kada je u finalu slavila protiv Juventusa.

Što se tiče same Johan Krojf Arene, koja nosi naziv po jednom od najvećih fudbalera ikada, prema legendarnom Krojfu, ona ima kapacitet od oko 55.500 mesta, dok mami svojim izgledom.

Prvobitno je ovaj stadion nosio naziv "Amsterdan arena", ali je 2018. godine preimenovan upravo zbog legendarnog Krojfa, jednog od najvećih fudbalskih vizionara svog vremena.

Osim fudbala, ovaj divni stadion je bio i mesto gde su velike zvezde poput Bijonse i Eda Širana održavale koncerte, dok moderna tehnologija na stadionu omogućava i brojne druge stvari. Jednostavno, stadion može da se prilagođava.

Između ostalog, ova Arena je poznata i po svojoj ekološkoj osvešćenosti, pa samim tim se na krovu nalazi 4.200 solarnih panela, čime se ovaj stadion smatra i jednim od "najzelenijih" sportskih objekata u Evropi.

Ono što još krasi Arenu jeste i mesto na kom se nalazi, a koje je sam krem za turiste, jer u blizini postoji veliki broj šoping centara, hotela, restorana... Jednostavno, za svakog ponešto.

Ko dođe u Amsterdam, trebalo bi da poseti Johan Krojfa, makar na ovaj način.

(Telegraf.rs)