Surova realnost srpskog fudbala: Klubovi kreću "od nule" u Evropi, evo na kom smo trenutno mestu na UEFA listi

D. U.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Biće naučna fantastika domoći se ponovo 15. mesta

Foto: Mileta Mirčetić

Srpski fudbal gotovo pa kreće od nule kada je u pitanju klupski koeficijent! Pre samo dve sezone srpski šampion je išao direktno u Ligu šampiona, imali smo drugog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a osvajač Kupa je imao zagarantovanu bar Ligu konferencija.

Međutim, koeficijent se za samo jednu sezonu, u kojoj smo imali rekordan broj učesnika u Evropi, potpuno srozao i Srbija novu sezonu počinje sa dvadesetog mesta.

Naša zemlja ima 21.775 bodova i imaće još ove sezone pet predstavnika u Evropi. To će biti Crvena zvezda, Partizan, TSC, Vojvodina i Radnički Kragujevac.

Poželjno je da se što više naših timova domogne grupne faze i da već u kvalifikacijama skupe bodove koji su nam preko potrebni.

Glavni cilj kada je nacionalni koeficijent u pitanju, trebalo bi da bude 15. mesto.

UEFA koeficijent; Printskrin: kassiesa.net

Biće gotovo naučna fantastika da se domognemo te pozicije, jer je trenutno tu Grčka sa 26.625 bodova. Ispred Srbije su takođe i Švajcarska, Danska, Poljska i Ukrajina, a iza nam opasno preti i Hrvatska, koja ima 625 bodova manje.

Srpski klubovi nisu igrali prvo kolo kvalifikacija, ali ćemo već u drugom videti Partizan protiv Dinama iz Kijeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Vojvodinu protiv Ajaksa u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kao i Radnički Kragujevac u kvalifikacijama za Ligu konferencija, koji čeka pobednika meča, dok će Zvezda i TSC početi evropska takmičenja u kasnijim fazama.

(Telegraf.rs)