Superkompjuter izračunao šanse Zvezde i Partizana da uđu u LŠ: Delije mogu da slave, Grobare će ovo razljutiti

S. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika je verovatnoća da će crno-beli igrati u Ligi Evrope ili Ligi konferencije

Foto: Nikola Tomić

Došao je konačno i taj dan leta. Evropske kvalifikacije zvanično će biti započete u Litvaniji utakmicom prve runde doigravanja za ulazak u Ligu šampiona između Panevežisa i HJK Helsinkija, nakon čega nas očekuju puna dva i po meseca uživanja u borbama ekipa koje nemaju tu sreću da im je glavna, odnosno nekadašnja grupna faza zagarantovana stvar.

Veliki broj klubova sa čitavog Starog kontinenta bori se za nekoliko upražnjenih mesta u elitnom takmičenju, a Srbija će imati dva predstavnika. Crvena zvezda se nalazi u plej-ofu staze šampiona i ima zagarantovan ulazak makar u Ligu Evrope.

Kako crveno-beli čekaju tek četvrtu poslednju rundu, tako trenutno i ne znaju imena svih potencijalnih rivala, što ne važi za Partizan, koji se nalazi u ligaškoj stazi.

Crno-beli učešće počinju od druge runde i na startu će igrati protiv kijevskog Dinama i za ulazak u Ligu šampiona potrebno im je da izbace čak tri prepreke. Naravno, u slučaju eliminacije u nekom momentu, viceprvak Srbije bi imao priliku da se domogne LE ili Lige konferencije.

Superkompjuter je izračunao šanse svih klubova da se domognu cilja i uđu u LŠ na osnovu 10.000 simulacija i prema tome Zvezdi se daje šansa od 45 odsto. Jedino veći procenat imaju Galatasaraj, Jang Bojs i zagrebački Dinamo.

Sa druge strane, Partizanu se daje šansa od svega jedan odsto, najmanje uz švajcarski Lugano u čitavoj ligaškoj stazi kvalifikacija. Razlog je jednostavan, pošto ekipa iz Humske neće biti povlašćena do kraja i potencijalni rivali su daleko snažniji u odnosu na one sa kojim može igrati večiti rival.

Crno-belima se uz to daje i šansa od 41 odsto za ulazak u Ligu Evrope, kao i 28 za Ligu konferencije. Superkompjuter ipak ostavlja i verovatnoću od 30 odsto da se klub ne domogne evropske jeseni.

(Telegraf.rs)