Evo kada su se prethodnih sezona donosile odluke o promeni pravila Superlige

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo pravilo o bonus igraču uzburkalo je strasti

Foto: Nikola Tomić

Nova sezona Superlige ne samo da nije počela, već je do premijere ostalo skoro dve sedmice, a strasti u domaćem fudbalu uveliko su uzburkane zbog odluke Fudbalskog saveza Srbije da uvede novo pravilo kada su u pitanju bonus igrači!

Pravilo koje kaže da, umesto ranije jednog, sada ekipa na terenu mora da ima najmanje dvojicu bonus igrača - ondnos momaka koji imaju ispod 23 godine.

S ovim pravilom, kao što je poznato, složili su se svi klubovi - osim Partizana, te se aktuelni vicešampion Srbije brzo oglasio prvim saopštenjem i poručio da se na taj način krši zakon. Tačnije, crno-beli su se pozvali na pravilnik UEFA i napominju "da se svako novo pravilo za narednu sezonu može ustanoviti najkasnije 40 dana pre početka takmičenja."

S druge strane, Telegraf saznaje da je Zajednica klubova dostavila predlog izmena prema Savezu u roku, ali da je krivica FSS istovremeno to što se kasni sa zakazivanjem sednica. Podsetimo, upravo danas je zakazana sednica Odbora za hitna pitanja gde će se razgovarati o 15 tačaka dnevnog reda. Jedna od njih je i pomenuto pravilo o bonusu.

Ono što je takođe vidiljivo jeste to da se tokom prethodnih sezona propozicije nisu menjale 40 dana pre početka prvenstva. U pojedinim situacijama imali smo promene i samo nekoliko dana pred start SL, što je slučaj sa sezonom 2021/22 kada je razlika bila 10 dana.

Krenimo redom...

Foto: Nikola Tomić

U leto 2019. godine, u broju osam magazina "Fudbal", zvaničnom glasilu FSS, 13.6. 2019. je zvanično potvrđena promena propozocija dok je sezona 2019/20 počela 19.7. 2019. Dakle, razlika je bila 36 dana.

Broj 12/1 magazina "Fudbal" iz 2020. donosi nam promenu propozicija 14.7. 2020. godine, a sobzirom na to da je prvenstvo počelo 31.7. 2020. jasno dolazimo do razlike od 30 dana.

Ona je već sledeće sezone bila najmanja moguća -samo 10 dana, jer je odluka zvanično doneta 6.7.2021. godine (broj 14/1 magazina "Fudbal"), dok je sezona počela 16. 7. iste godine.

Kada je u pitanju 2022. godina, broj sedam magazina Fudbal donosi potvrdu promene propozicija 23.6.2022. godine, dok je sezona počela 8.7.2020. Tu je razlika bila druga najmanja -14 dana.

Foto: MN Press

U sezoni iza nas imali smo razliku od 36 dana, jer je potvrda promene propozicija stigla 23.6.2023. u broju 12 magazina "Fudbal", a sezona je počela 29.7. 2023.

Ni u jednoj od poslednjih pet sezona nismo videli da je za promenu propozicije takmičenja potrebno da prođe najmanje 40 dana, a šta se ovoga puta dešavalo i zbiog čega je došlo do određenihi kašnjenja moraće da objasni pojedini ljudi iz administracije FSS koji se time bave. U svakom slučaju, i ovo je dokaz da su promene u Savezu neminovne.

Takođe, vredi pomenuti da su pojedini klubovi Superlige bili spremni da podrže odluku da se broj bonusa poveća na tri ili četiri. Složićete se, to je ipak malo previše...

(Telegraf.rs)