Šokirao je Zvezdu dok je Marakana slavila, Bog mu je rekao u koji klub da ide, evo kako danas izgleda "Mesija"

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Tada je u dvomeču protiv crveno-belih pokazao neverovatnu klasu

Đovani u društvu Ronalda Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Za navijače Santosa je bio "Mesija", kako su ga svojevremeno i zvali zbog partija koje je pružao, Barseloninim je bio miljenik uz sunarodnika Ronalda, Olimpijakosovi će i dalje reći da je jedan od najvećih transfera u istoriji kluba - dok će jedino oni koji vole Crvenu zvezdu sa gorčinom "upiti" njegovo ime!

U pitanju je nekadašnji brazilski fudbaler Đovani Silva de Oliveira, ili samo kratko Đovani, koji je na današnji dan 1999. godine napravio jedan od najneočekivanijih poteza i dres Barselone je zamenio Olimpijakosovim.

Za njega su mnogi već zaboravili, pogotovo što ima 52 godine, ali ne i Grci s obzirom na to da je proveo šest godina igrajući za Olimpijakos.

Upravo kroz to podsećanje otkrili su neverovatnu priču vezanu za njegov dolazak u Atinu, kada je već bilo jasno da će napustiti Barsu zbog sukoba sa Ronaldom Kumanom.

Naime, Đovani je tog leta krstario domovinom i, kako je priznao u autobiografiji, molio je Boga da mu da znak gde da nastavi karijeru. Čekao je isti i on je došao kada je njegova supruga Ana razgovarala sa jednim sredovečnim čovekom kog su usput sreli. I tokom razgovora o plažama i moru, taj čovek je rekao: "Ako imate priliku, obavezno treba da idete na grčka ostrva."

- U tom trenutku osetio sam kao da mi se u srcu upalio plamen. To je bio znak od Boga, preko tog čoveka mi je govorio da treba da prihvatim ponudu Olimpijakosa. Da u toj zemlji sa prelepim ostrvima, koja su bila poznata svi širom sveta, ja i moja porodica bili bismo srećni - napisao je Đovani u svojoj autobiografiji.

Usledilo je 209 zvaničnih nastupa u crveno-belom dresu, 98 golova i 29 asistencija. Ali iznad svega, bezgranično obožavanje koje je imao od strane navijača.

A s druge strane, navijači Zvezde ga i dalje proklinju zbog onoga što je uradio na Nou Kampu i Marakani u oktobru 1996. godine.

Zvezda je najpre gostovala Barsi u kvalifikacijama za Kup pobednika kupova, poveli su crveno-beli preko Bratislava Živkovića u u 21. minutu, da bi Đovani u 34. i 36. preokrenuo rezultat. Do kraja je Luis Figo pogodio za konačnih 3:1.

Zvezda je u revanšu povela sa 1:0 golom Zorana Jovičića na startu drugog poluvremena, Marakana je bila u ekstazi, ali je Đovani već u sledećem napadu izjednačio i postavio konačan rezultat - 1:1. Zanimljivo, mnogi tada na stadionu nisu ni shvatili da se Barsa vratila zbog slavlja povodom tog pogotka Jovičića.

Danas Đovani uglavnom najviše vremena provodi u teretani, dok rekreativno uživa u fudbalu na pesku. Takođe, vredi pomenuti da je i dalje sa suprugom Anom.

(Telegraf.rs)