Lider se namučio protiv Radnika: Marković i Baždar "provukli" Partizan kroz iglene uši u Surdulici!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Domaćinu u 60. minutu poništen jedanaesterac posle intervencije VAR sobe, ali su u nadoknadi ublažili poraz sa penala

Foto: MN Press / mi

Teškom mukom je Partizan prebrodio gostovanje u Surdulici, doživljavao pravi rolerkoster u igračkom smislu, ali je na kraju uspeo da savlada Radnik minimalnim rezultatom - 2:1. Prvi gol je postigao kapiten Svetozar Marković u 70. minutu, a valja napomenuti da je domaćinu deset minuta pre "presude" poništen jedanaesterac na intervenciju VAR sobe. Samed Baždar je u nadoknadi duplirao razliku, a zatim je Šovšić vratio nadu sa penala tri minuta kasnije, ali je bilo prekasno.

Da nije postojao egzaktan dokaz u visu superligaške tabele, neki fudbalski laik koji ste sticajem okolnosti zatekao na stadionu Radnika u duelu sa Partizanom, ne bi mogao da napravi razliku između lidera i "fenjeraša" posle prvog poluvremena u Surdulici.

Očajan teren, koji i nije dozvoljavao da se igra ozbiljan fudbal, mnogo prekida, što prekršaja, što auta, usled nemogućnosti da se lopta kontroliše, manjak ideje dsas obe strane u takvim okolnostima, uz duele u kojima su prednačili mahom defanzivno orjentisani igrači, dok oni "plemenitiji" naprosto nisu mogli da pokažu ništa u takvim uslovima.

Izuzev prvih 15-tak minuta kada je teren još i ličio na nešto i kada su oba tima imala nekoliko solidnih akcija i pokušaja, u tom prvom delu naprosto nije moglo da se vidi ništa što bi prosečnog gledaoca zainteresovalo da i sledeći put kupi ulaznicu.

Radnik je isprva pokušao volejom Tomaševića, odmah u uvodu meča, uzvratio je Partizan zicerom Sameda Baždara, posle duplog pasa sa Nathom, nešto kasnije i na centrašut iz kornera, odnosno pokušajem upravo Izraelca sa distance, ali se golman Ranđelović nije dao prevariti.

Foto: MN Press / mi

Ta mini-ofanziva Partizana u prvih 15-tak minuta upalila je dafanzivni "alarm" Radnika koji se potom povukao ispred svog gola i čekao priliku iz kontranapada.

Kako je vreme odmicalo i teren postajao prava oranica, tako je Partizan gubio snagu, moć da probije blok, a domaćin pomerao linije dok nije odaljio crno-bele u srednju zonu, gde se igra pretvorila u "fizikaliju" sa mnoštvom prekršaja, grešaka, pogrešnih pasova.

Agoniju je tek po isteku pola časa igre prekinuo šut Nikole Antića sa distance, dok je Radbik dobio dva "besplatna" pokušaja iz prekida od Baždara, koji je sa promašenim prilikmama potnuo potonuo i postao igrač manje za svoj tim, ne uspevajući, bar u tom prvom delu, da od dečaka postane muškarac u dva meča u kojima je dobio priliku da bude starter.

U smiraju prvih 45 minuta za zaborav, okuražio se Radnik, posle defanzivnih grešaka kompletnog tima Partizana, pa je preko Gašića i posebno Šovšića propustio prilike da unese nemir u redove crno-belih. Mada, posle poluvremena bez golova, verovatno u timu iz Humske i ovako nikome nije bilo svejedno...

Foto: MN Press / mi

Nastavak je počeo velikom prilikom za Partizan, posle kornera Antića, na koji je najbolje odreagovao Marković, savladavši Ranđelovića udarcem glavom, no, na gol-liniji se našao Gašič, uspeo da spreči loptu da uđe u mređu, a potom je fauliran.

Nešto agresivniji, konkretniji ulazak Duljajevog tima u drugo poluvreme doneo je i treću veliku priliku za Baždara. Pukla je u jednom momentu odbrana domaćina, Zahid je odmah video "rupu" i poslao sjajan pas za mladog igrača, ali je epilog bio isti kao i u prethodna dva slučaja. Slabiji prijem, dva pokušaja, jer je Ranđelović interevenisao prvi put i nije vredelo.

Delovalo je da crno-beli "imaju" Radnik, da im malo nedostaje da slome otvor čvrstog Radnika, ali je umesto toga usledio šok!

U 60. minutu Radniku je dosuđen jedanaesterac, posle duela Markovića i Zajmovića u kaznenom prostoru crno-belih. Sudija Milanović je isprva pokazao na belu tačku, ali je onda dobio poziv iz VAR sobe da još jednom sam proveri situaciju i arbitar je posle pregledavanja snimka - poništio odluku i žuti karton kapitenu crno-belih.

Samo dva minuta kasnije, Radnik je promašio i veliku priliku, posle centaršuta sa leve strane, volej je "hvatao" Duronjić, ali je lopta preletela preko prečke.

Morao je Duljaj da menja, pokušao je da Kastiljom (umesto Ovusua) unese svežinu, ali i dobije na ofanzivnom potencijalu, jer je Kolumbijac igrač drugačijih karakteristika.

Isplatilo se u 70. minutu, ali na drugačiji način-iz prekida! Izborili su crno-beli korner, izveo ga je Nikola Antić i sproveo akciju sa početka drugog dela, gađajući Svetozara Markovića na drugoj stativi, s tim da je ovoga puta prošlo. Kapiten gostiju je pogodio prvi ugao doneo veliku radost, ali olakšanje svom timu i navijačima.

Utakmica je potom poprimila drugačiji tok, jer je Dušan Đorđević izvršio nekoliko promena u pokušaju da vrati egal rezultat, što je i Partizanu otvorilo više prostora na polovini rivala.

Ponovo je dva puta Samed Baždar bio glavni akter prilika i ponovo nije uspeo da se upiše u strelce. Prvc je najbolje skočio u kaznenom prostoru posle kornera Natha, potom je takođe pokušao glavom na asistenciju Goha i-nije uspeo!

Pokušavao je Radnik u smiraju duela da pripreti, ali su i domaćini na sopstvenoj oranici izgubili snagu i koncentraciju, dok je Partizan imao još jednu dobru priliku preko Kalulua, kome je Ranđelović odbranio udarac iz neposredne blizine.

U samoj završnici videli smo ipak dramu. Najpre je Samed Baždar pogodio posle velike greške protivnika. Izbio je ispred kaznenog prostora rivala, "provozao" Ranđelovića i mirno pogodio.

U poslednjim trenucima utakmice kazneni udarac je ipak dosuđen za Radnik, posle vrlo neopreznog starta Bojana Kovačevića, a sa bele tačke precizan je bio Šovšić za konačnih 2:1.

(Z. Ivković)