Čuveni stadion zarastao u korovu: Bio je domaćin SP i OI, sada je ruglo grada i spreman za rušenje

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kažu da je za njegovo održavan je potrebno dva miliona dolara godišnje, uz još milion i po za komunalne usluge

Printskrin: Youtube/The Proper People/Nation Decay

Iako je do Svetskog prvenstva ostalo još dve i po godine, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku se uveliko radi na poboljšanju infrastrukture za Mundijal! Mada, sudeći po trenutnim izgledima stadiona u SAD, neka veća rekonstrukcija, sem one gde će imena sponzora morati da se uklone, nije ni potrebna.

I dok stadioni u Nju Džersiju, Majamiju, Atlanti i Dalasu sijaju od luksuza, jedan čuveni već sedmu godinu zaredom pada u zaborav i zaglavio je između renoviranja i rušenja. U pitanju je "Memorijalni stadion Robert F. Kenedi" u Vašingtonu koji je pre 30 godina bio domaćin Mundijala 1994. i Olimpijskih igara 1996.

Otvoren 1961. godine, pomenuti RFK stadion bio je dom fudbalskih, NFL i MLB timova. Reprezentacija SAD je uglavnom tamo igrala svoje mečeve. Bio je domaćin devet mečeva na OI (muški i ženski) i pet na SP, uključujući i osminu finala.

Mediji u SAD su pisali da je za održavanje stadiona potrebno dva miliona evra godišnje, kao i milion i po dolara za komunalne račune. S obzirom na to da nema svrhu, jasna je ideja da se kompletan kompleks sruši.

Još 2019. objavljeni su planovi rušenja stadiona koje je trebalo da traje do 2021. Ipak, rušenje se očekivalo da počne 2022. i trebalo je da košta 20 miliona evra. Na kraju, u oktobru 2023. prodata su mesta sa kojih ljudi mogu da gledaju rušenje i krenule su manje "korekcije" unutar stadiona, ne računajući glavnu konstrukciju.

Foto: Chuck Myers / Zuma Press / Profimedia
Foto: Chuck Myers / Zuma Press / Profimedia

"RFK" je mogao da primi između 45. 596 i 56.692 gledalaca - u zavisnosti od toga koji sport je u pitanju. Takođe, ovaj legendarni stadion bio je domaćin Rolingstonsima, Majklu Džeksonu, Pink Flojdu i drugim muzičkim zvezdama.

Ako se vratimo unazad, videćemo da je izgradnja stadiona koštala 24 miliona dolara 1960. godine. Njegov prvobitan naziv bio je "District of Columbia", ali je 1969. preimenovan u čast bivšeg američkog senatora i predsedničkog kandidata Roberta F. Kenedija, koji je ubijen godinu dana ranije.

(Telegraf.rs)