Kako je nedodirljivi general postao pešadinac koji prvi pada

Vreme čitanja: oko 4 min.

Trener Zvezde mora da pokaže zbog čega je doveden i papreno plaćen, više prava na kiks nema

Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Crvena zvezda je zapala u jednu od najvećih kriza u poslednjih nekoliko godina, a sve je kulminiralo nakon meča protiv TSC-a, kada je posle novog kiksa crveno-belih i remija sa timom iz Bačke Topole ceo stadion iskazao nezadovoljstvo, a posebno najavatreniji navijači.

Delije su na kraju meča isprozivale igrače da igraju kao p***, a potom su ih oterale u tunel bez uobičajenog pozdrava koji sum uvek imali posle svake utakmice na Marakani ispod severne tribine.

Žuti karton je dobio i Barak Bahar, a posle meča su i on i igrači dobili ozbiljnije upozorenje, jer im je oko 200 Delija sišlo do svlačionice i tamo im "očitali bukvicu" uz upozorenje da se situacija hitno poravi, bez eksperimentisanja u Superligi uz upozorenje da sve može da bude i radikalnije.

Zvezda trenutno nema drugu opciju osim da veruje Baraku Baharu, da je drugačije, on bi verovatno već bio bivši.

Sigurno da njegovu eventualnu smenu koči i unosan ugovor koji ima zajedno sa svojim stručnim štabom, ali za Zvezdu je najskuplje ako izgubi titulu, tako da tu kompromisa neće biti.

Barak je za sada dobio poverenje Upravnog odbora koji je hitno zasedao posle meča duboko u noć, da bi posle ponoći, oko 01 ujutru objavljeno da je dobio podršku i da ostaje trener.

Sada će biti pod strahovitim pritiskom i naredna nedelja će biti ključna za njegov opstanak na klupi.

Prava na kiks više nema, posebno u Superligi. Na sve to, u ovakvoj situaciji mu dolazi Lajpcig već sledeće nedelje, a "vaditi kestenje" iz vatre protiv ovako jakog tima je paklen posao.

Barak je posle dolaska na Marakanu stekao status nedodirljivog, povukao je mnoge teške i hrabre odluke, oterao kapitena i prvog golmana Milana Borjana, uveo neke nove principe i novi sistem, koji je u početku davao rezultate. Zvezda je igrala efikasno i lepršavo, mnogi su pomislili da bi mogla da bude hit i u Ligi šampiona, a onda su počeli eksperimenti i sve je kola su krenula nizbrdo.

Igračima su počele da se menjaju pozicije i oni su se potpuno pogubili i izgubili samopouzdanje. Zadnji vezni je prebačen na štopera, pa na desnog beka, levi bek na štopera, pa na zadnjeg veznog, krila na mesta bekova... U nekim situacijama su igrači zaigrali solidno i na drugačijim pozicijama, ali usled čestih rotacija više se nije znalo ni ko pije, ni ko plaća.

Počeli su da se ređaju kiksevi, ali i loše igre, gde su neke pobede izvojevane "na mišiće", ali je dolazilo do ozbiljnih padova u igri.

I protivnici su počeli da ga "čitaju", pa je tako Žarko Lazetić posle meča pred novinarima otkrio da je uvideo gde su Zvezdine mane čim je video postavu.

Bahar je od "nedodirljivog generala" postao pešadinac koji bi mogao prvi da padne. Onaj koji se stavlja na prvu liniju, koji je prvi na udaru i čija je "glava u torbi".

Na sve je došla i užasna situacija sa ratom u Izraelu, koja ga je očigledno mnogo pogodila, jer mu je tamo porodica i ne može da bude potpuno miran i opušten kada je privatan život u pitanju.

Video: Barak Bahar se slomio zbog situacije u Izraelu: To su monstrumi! Kako možete to da ignorišete?

Njegov stav je startu delovao arogantno i odbojno mnogim navijačima. Nije mnogo pričao, uglavnom je i rezervisan na konferencijama i neretko odgovara "zakopčano". Na treninzima sve rade pomoćnici, on samo delegira zadatke i sve nadgleda i uglavnom ćuti uz hladan izraz lica.

Deluje da i svlačionicu više ne kontroliše i da postoje određeni klanovi unutar ekipe, posebno između stranaca i domaćih igrača, a nezadovoljstvo je posebno pojačano kod onih koji su u drugom planu.

Ono što je interesantno, sam Bahar je počeo mnogo više da iskazuje emocije nakon poslednjih dešavanja i pritiska koji je doživeo u poslednje vreme. Iako može mirno da sačeka otkaz i uzme milione koji mu sleduju po ugovoru, sa Marakane se može čuti da deluje spremno da se bori do kraja i želi da dokaže svoju vrednost i često ponavlja rečenicu "Da je došao ovde da ostane tri godine".

Sada više nema pravo na kiks i mora da progovori. I na konferencijama, jer je poslednju izbegao pošto mu nije bilo dobro, nakon neplanirane posete 200 najvatrenijih Delija i verovatno nimalo prijatnog razgovora.

On je zamolio za razumevanje novinare koji su sat i po vremena čekali na Marakani da se on pojavi pred posle novog kiksa. Obećao je da će pričati na konferenciji za medije koju će održati u petak.

Sada više i ne može da se krije i ćuti. Mora da progovori o svim problemima i pred novinarima, ali i na samom terenu.

Kako će to biti, videćemo u petak pred novinarima, a u subotu od 18.00 protiv Radnika iz Surdulice na terenu.

(Telegraf.rs)