Partizan sve ostavio za poslednjih 10 minuta: Severina projektilom iz slobodnjaka doneo radost Grobarima

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kakav meč u Humskoj!

Foto: MN Press

Tantalove muke je prošla ekipa Partizana u meču sa Radmičkim iz Niša, bila na ivici ambisa do 15-tak minuta pre kraja, u minusu od jednog gola, da bi na kraju, na “mišiće” uspela da preokrene i slavi sa 2:1. Golove za crno-bele su postigli Bibars Natho iz jedanaesterca, odnosno Kcander Severina iz slobodnog udarca, dok je čast Nišlija odbranio Sava Petrov...

Očajno je Partizan ušao u meč sa Radničkim, jednako kao i protiv Sabaha, s tim da tim iz Niša nije baš imao taj kvalitet da kazni odmah sve propute crno-belih. Sa dve promene u satsavu u odnosu na duel u Azerbejdžanu trener Igor Duljaj nije dobio gotovo ništa, jer niti je Aranđel Stojković ubrzao desni bok, niti je Bibars Natho, bar na početklu, doneo potrebnu kreaciju.

Crno-beli su delovali sporo, tromo, statično u polju, grešili su u serijama, u čemu su u uvodnim trenucima prednjačili Frank Kanute, Mihajlo Ilić i Nikola Antić unoseći paniku u odbranu koja je ionako na “krhkim” nogama. Linije su bile razvučene, štoperi su držali loptu u posedu po 30 sekundi, da bi onda probali sa direktnim pasom što je Radničkom davalo vremena da se namesti, a delovalo je da nema ni svežine da se učini nešto više kada se krene strpljivije preko Kanutea, jer je vezista u prvih 15 minuta predao sedam ili osam lopti rivalima u noge.

Osetili su to gosti iz Niša, videli da je Partizan na konopcima posle Sabaha, te su znatno odvažnije krenuli posle ispitivanja snaga, obilato koristeći greške crno-belih, a bilo ih je na pretek.

Nekoliko dobrih tranzicija preko Belakovića, Vanje Ilića i Petrova, umalo i poklon od Mihajla Ilića, koji je u osmom minutu šutirao na svoj gol, posle centaršuta sa boka (lopta završila pored stative) da bi na kraju usledila kazna.

Bio je to 13. minut, Sava Petrov, nekadašnji đak Partizanove škole je primio loptu na 25 metara iskosa, predriblao Kanutea, umakao Beliću koji je pokušao da zatvori, a potom odapeo strelu levom nogom i pogodio sam levi ugao golmana Jovanovića – 0:1.

Šok, zvižduci, negodovovanje sa tribina navijača koji su skupo platili kartu i došli da bodre tim, dok oni koji retko ili nikad ne plaćaju bojkotuju, da bi u tom metežu i Belaković umakao na levom boku i pokušao da ugrozi Jovanovića, no, udarac je završio preko gola.

Još nekoliko minuta je Partizan delovao grogirano, a onda je polako počeo da se diže i pokazuje znake života. Za početak “uključili” su se delimično Kanute i Natho, samim tim i bokovi – Menig i posebno Severina koji je počeo da unosi pometnju u odbranu Radničkog, da konstantno probija Pejovića i Bakića.

Od 25. minuta do kraja poluvremena Partizan je bio bolji tim na terenu, stvarao je dobre situacije, najviše po bokovima, preko pomenutih Meniga i Severine, koji su pokušavali da “spakuju” gol Saldanji, ali su i sami imali nekoliko odličnih situacija da ugroze Rosića, međutim, videlo se da nema ni svežine, ni koncentracije za završni udarac.

Najbžili golu Partizan je bio u situaciji kada je Rosić odbranio udarac Severine iz neposredne blizine, posle čega je izblokiran i udarac Saldanje u nastavku akcije, da bi brazilski napadač u dva navrata ugrozio gol Radničkog i oba puta bez uspeha.

Prvo je u 40. minutu Saldanja pogodio prečku, posle pasa Severine, da bi u završnim trenucima prvog dela Brazilac pokušao i glavom, pošto je Natho centrirao iz kornera – epilog je bio isti, nesupešan po domaćina.

U nastavku na terenu je postojao samo Partizan, ali nedovoljno ubedljiv da do same završnice slomi otvor žilavog Radničkog. Početak je ponovo bio usporen, trebalo je pulenima Igora Duljaja nekoliko minuta da se probude i u nastavku, a onda su u 55. promašili prvi od nekoliko zicera u nastavku meča. Natho je provukao pas Severini između beka i štopera, usledila je odlična asistencija ka Saldanji koji je promašio gol sa peterca. Minut kasnije pokušao je i Kvinsi Menig sa distance, da bi već u sledećem napadu Severina pripremio zicer i Nathu, no, i Izraelac je šutirao preko prečke sa desetak metara bez bloka.

Promenio je Duljaj tada Meniga i Kanutea, poslao na teren Nikolića i Kalulua, promenio i pozicije nekim igračima I trebalo je malo vremena da tim “procesuira” ideju, ali je onda ponovo počeo pritisak na Radnički, koji je za to vreme imao samo jednu tranziciju preko Belakovića i zamalo kaznio crno-bele.

Ipak, Saldanju nije hteo gol, pa je uspeo da promaši još jedan zicer koji mu je omogućio Antić, međutim, upornost se isplatila. Bio je to 77. minut, Antić je ponovo umakao na levom boku, centrirao, lopta je preletela sve, došla do Stojkovića, koji je u kaznenom prostoru prevario Pejovića i iznudio jedanaesterac. Odogovornost je preuzeo Bibars Natho i pogodio za povratak nade domaćina – 1:1.

Nastavili su crno-beli da pritiskaju, da igraju praktično ispred kaznenog prostora Radničkog i u 86. minutu su prekršajem u zoni šuta došli do prilike da preokrenu rezultat u svoju korist. Pored lopte su stajali Natho i Severina, možda je to pomalo i zbunilo golmana Rosića, koji je verovao da će šutirati Izraelac, ali je mladi Holanđanin izveo sjajno udarac i pogodio sam ugao – 2:1, opravdavajući epitet najboljeg igrača na meču.

Do kraja crno-beli su uspeli da sačuvaju prednost i osvoje tri važna boda u borbi za titulu.

SUPERLIGA SRBIJE - 3. KOLO

Petak

Mladost Lučani - Crvena zvezda 1:4 (1:2)

Subota

Voždovac - Radnik Surdulica 1:1 (0:1)

TSC - Radnički 1923 Kragujevac 1:0 (0:0)

Čukarički - Javor 2:2 (1:1)

Nedelja

Napredak - Vojvodina 0:0

Partizan - Radnički Niš 2:1 (0:1)

Spartak Subotica - Železničar Pančevo 3:0 (1:0)

Ponedeljak

Novi Pazar - IMT Novi Beograd (18.00)

Standings provided by Sofascore

(Telegraf.rs)