Videli smo istoriju na Svetskom prvenstvu za žene: VAR odluke sudija više nikad neće biti iste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravilo koje će uskoro zaživeti

Foto: Tanjug / AP

Deveto Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene započeto je u utakmicom jednog od dva domaćina Novog Zelanda i Norveške i odmah smo videli ogromno iznenađenje. Novozelanđanke su odigrale vrlo hrabro, napadale maltene sve vreme i na kraju zasluženo upisale minimalan trijumf.

Jedini gol na susretu postigla je Hana Vilkinson na asistenciju Žaki Hend u 48. minutu. Statistika nam govori da su domaće fudbalerke bile ravnopravne rivalke, čak i bolje u neku ruku, međutim morale su da strepe za trijumf iako su imale i veliku šansu za drugi gol.

U finišu susreta Malija Štajnmec je bila u prodoru, uputila centaršut i pogodila Tuvu Hansen u ruku na ivici kaznenog prostora. Glavni sudija na utakmici Jošimi Jamašita morala je da pogleda snimak kako bi utvrdila da li je kontakt bio u ili van šesnanest metara.

Upravo je nakon konsultancije sa tehnologijom viđena još jedna novina, po prvi put na velikom takmičenju. Ona se obratila publici na stadionu i širom malih ekrana, pojasnila svoju odluku i pokazala na belu tačku. Utisak je da će ovo biti vrlo pozitivno po dalji razvoj fudbala.

Penal nije realizovala Rija Persival, međutim pobedu je upisala njena selekcija. Još jedna pozitivna stvar i ono što postaje praksa na velikim takmičenjima dama u fudbalu, ponovo je stadion bio dupke pun. Čak 42 hiljade navijača posmatralo je meč na "Iden Parku" u Oklendu.

Drugi domaćin turnira Australija takođe u petak igra uvodni okršaj sa Irskom.

(Telegraf.rs)