Istorijski uspeh Sitija: Rodri pehar Lige šampiona poslao u Mančester!

Vreme čitanja: oko 7 min.

Jedan gol odneo prevagu u velikom finalu, Građani po prvi put u istoriji postali šampioni Evrope

Foto: Tanjug/AP

Ono što su svi osporavili Pepu Gvardioli i Mančester sitiju proteklih godina ubuduće više niko neće moći! Građani su u velikom finalu Lige šampiona na stadionu "Ataturk" u Istanbulu porazili Inter 1:0 i tako po prvi put u istoriji kluba stali na čelo Evrope.

Neroazuri su bili ravnopravan rival dobrim delom susreta, čak i stvorili nekoliko ozbiljnih šansi, međutim sreća i umeće su bili na strani Građana.

Brojna poznata imena popunila su tribine velelepnog zdanja u srcu glavnog grada Turske. Kaka, Mario Baloteli, ali i mnogi drugi ljudi iz raznih sfera života svojim prisustvom su uveličali najbitniji meč u klupskoj fudbalskoj sezoni.

Foto: Tanjug/AP

Glavni utisak sa samog starta meča bila je fenomenalna postavka fudbalera Intera. Postavio je Simone Inzagi svoje fudbalere dosta visoko, što je Sitiju maksimalno otežavalo organizaciju napada. U takvom odnosu snaga uspeo je engleski klub da pripreti u petom minutu preko Bernarda Silve, ali je njegov udarac otišao pored stative. Odgovarao je Interu takav ritam utakmice, pa su Italijani stvorili priliku u 20. minutu preko Brozovića, ali i njegov šut je bio neprecizan.

Nekoliko napada kasnije Edersonov loš pas nije kaznio Barela, jer je njegov pokušaj otišao previše široko. Samo minut kasnije najveću priliku u prvom delu susreta zaustavio je Onana. Primio je loptu Haland izvan kaznenog prostora, krenuo u prodor, stvorio sebi poziciju za šut sa desetak metara i ipak njegov snažan udarac nije bio dovoljno precizan.

Foto: Tanjug/AP

Nedugo nakon njega probao je i De Brujne. To je bilo sve što smo od Belgijanca videli tokom meča jer je zbog povrede uskoro morao van terena, što je za Građane bio veliki peh pred nastavak. Do isteka nadoknade prve polovine duela vredan pomena je i snažan pokušaj Akanđija sa distance, ali on je otišao visoko preko gola.

Ne previše sadržajan početak nastavka razdrmao je Lautaro Martinez u 58. minutu. Pogrešili su protivnički igrači, Argentinac sam izbio ispred Brazilca, međutim Ederson mu je skratio ugao. Bili su ljuti igrači Intera jer je Lautaro mogao da uputi i povratni pas, ali je odlučio da bude sebičan.

Kazna je usledila deset minuta kasnije. Dugo je trajala akcija Sitija, centaršut je upućen sa desnog napadačkog boka, lopta se odbila od Bernarda Silve ka Rodriju, a on je iz sve snage pogodio nebranjeni ugao gola Intera.

Foto: Tanjug/AP

Pogodak je pozitivno uticao na tok dešavanja na terenu, pošto je već u 70. Dimarko umalo poravnao. Najpre je njegov lob glavom završio na samom okviru gola, a zatim je iz odbitka pogodio Lukakua. Sreća je bila saveznik engleskog predstavnika.

Do 80. minuta po priliku nisu iskoristili upravo Lukaku, zatim i Foden. Za tren oka već smo bili nadomak nadoknade i nove izvrsne prilike za Neroazure. Još jednom je korpulentni Belgijanac bio akter, sa pet metara glavom šutirao po sredini, direktno u Edersona i opet je fortuna bila na strani Sitija.

Poslednji pokušaj viđen je u šestom minutu nadoknade. Dozvolio je arbitar Šimon Marčinjak da se izvede udarac iz ugla, Gosens probao, ali Brazilac na golu Mančestera upisao je i petu odbranu, tako sačuvavši pehar.

Mančester siti je tako u svom drugom finalu, prvom posle 2021. kada su poraženi od Čelsija, došao na čelo fudbalske Evrope. Inter je ostao na učinku od tri pehara, osvojena 1964, 1965. i 2010. godine.

Takođe, Siti je ove sezone došao do pehara i u domaćem šampionatu i u nacionalnom kupu, pa je ovo tek deseta takmičarska godina za neki od timova sa tri najvažnija trofeja koja se mogu osvojiti.

Mančester siti - Inter 1:0 (Rodri 68)

Startne postave

Mančester siti: Ederson, Stouns (Voker), Akanđi, Dijaš, Ake, Rodri, Gundogan, De Brujne (Foden), Bernardo Silva, Griliš, Haland

Inter: Onana, Dimarko, Darmijan (Dambrozijo), Aćerbi, Bastoni (Gosens), Damfris (Belanova), Barela, Čalhanoglu (Mhitarjan), Brozović, Džeko (Lukaku), Lautaro Martinez

Uživo

90+6 minut: Korner za Inter, poslednja šansa. Ederson još jednom brani šut Gosensa i to je kraj! Mančester siti je prvak Evrope!

90+2 minut: Obostrani žuti karton za Onanu i Halanda nakon njihovog sukoba.

90. minut: Nadoknada od pet minuta.

90. minut: Još jednom Lukaku u kaznenom prostoru, šut daleko od mete.

Foto: Tanjug/AP

89. minut: Au kakva šansa za Inter! Lukaku je morao bolje sa pet metara! Glavom direktno pogađa Edersona.

84. minut: Mhitarjan i Dambrozijo su poslednje nade za Inter. Izlaze Čalhanoglu i Darmijan.

83. minut: Žuti za Lukakua.

82. minut: Stounsa menja Voker u redovima Sitija.

78. minut: Utakmica je sada potpuno otvorena. Gol je učinio svoje. Mogao je Foden možda i da razreši sve dileme, slab udarac iz pada, brani Onana.

76. minut: Inzagi ubacuje Gosensa i Belanovu, izlaze Bastoni i Damfris.

73. minut: Lukaku pokušava sa distance, direktno u brazilskog golmana.

70. minut: Dimarko pogađa prečku! Sreća za Edersona i Siti. Iz odbitka isti igrač glavom šalje loptu direktno u Lukakua. 

Foto: Tanjug/AP

68. minut (1:0): Evo gola! Rodri! Odbijala se lopta po šesnaestercu, na kraju je na nju natrčao Rodri i Onana nije imao nikakve šanse.

65. minut: Opasna kontra engleskog tima, Bastoni izbacuje loptu u korner. Faul u napadu posle izvedenog prekida.

59. minut: Prvi žuti karton. Barela na nepropisan način zaustavlja kontru Intera.

Foto: Tanjug / AP

58. minut: Kakva šansa za Lautara! Nakon greška defanzive Sitija Lautaro je izbio ispred Edersona i gađao direktno u njega. Imao je i opciju povratnog pasa ka Lukakuu, ali je bio sebičan.

57. minut: Menja Inzagi, umesto Edina Džeka ulazi Romelu Lukaku.

55. minut: Totalna ofanziva Građana. Interova odbrana u retkim momentima dolazi do predaha.

46. minut: Početak drugog dela meča, nema izmena

45+2 minut: Kraj prvog dela meča. Pomalo i razočaravajućeg.

45+1 minut: Bomba Akanđija sa preko dvadeset metara udaljenosti. Bez potrebe za reakcijom Onane.

45. minut: Dva mintua nadoknade. Siti napada, ali bez rezultata.

Foto: Tanjug/AP

36. minut: Kakav peh za Siti. De Brujne ipak mora van. Umesto njega na terenu Foden.

30. minut: De Brujneu ukazivana pomoć zbog problema sa povredom. Belgijanac ipak nastavlja meč.

29. minut: Nova prilika za engleski tim. De Brujne pogađa okvir gola, ali udarac je previše slab.

27. minut: Haland probija zadnju liniju rivala, jako šutira, međutim preblizu je lopta bila Onani koji čuva 0:0.

26. minut: Loš pas Edersona prilikom oistrčavanja dočekuje Barela koji "iz prve" sa 30-ak metara gađa praznu mrežu, izuzetno neprecizno.

20. minut: Odbila se lopta do Brozovića, on šutira sa ivice šesnaesterca preko prečke. Treba istaći i da mu je Lautaro zasmetao.

12. minut: Inicijativa Sitija vidljiva, ali treba istaći i visok presing Intera. Verovatno je to jedno od iznenađenja trenera Inzagija.

Foto: Tanjug/AP

5. minut: Prva velika šansa za Građane. Bernardo gađa sa nekoliko metara razdaljine pored stative.

3. minut: Opasan napad Sitija, šut Halanda preko gola. Nakon udarca oglašava se sudija - ofsajd.

1. minut: Utakmica započeta napadom Intera.

Foto: Tanjug/AP

20:45: Na stadionu je i dobro poznato lice Brazilac Kaka.

20:30: Utakmica počinje za pola sata, tribine su već ispunjene u zavidnom broju.

Komentar pre meča

Građani važe za tim koji igra najbolji fudbal u Evropi već duži niz godina, međutim najveći pehar u Evropi im je godinama unazad izmicao. Čini se da su se kockice konačno poklopile, eliminisali su neke od najjačih rivala na putu do finala, pa na papiru i u meču za trofej nose epitet favorita.

Siti je na putu do finala redom izbacivao Lajpcig, Bajern i madridski Real, pa je jasno u kakvoj formi i kakvu snagu poseduje ovaj tim. Već su osvojili pehare u Premijer ligi i FA kupu, pa je meta i takozvani "treble" odnosno osvajanje lige, kupa i Lige šampiona u istoj sezoni, što je do sada viđeno ukupno devet puta širom Evrope.

Najveća uzdanica treneru Pepu Gvardioli biće neverovatni Erling Haland. Pa ipak, videli smo nekoliko put tokom sezone da čak i kada je Norvežanin zatvoren to nije problem jer svi ostali saigrači takođe imaju vanserijski kvalitet.

Foto: Tanjug/AP

Inter je iskoristio definitivno lakši deo žreba pa je trijumfom nad Milanom po prvi put posle trinaest godina ponovo u finalu. Njihove pristalice se nadaju da se uloga autsajdera koja se provlači u svim medijima može obiti o glavu njihovom rivalu.

Pre tijumfa nad Rosonerima Inter je eliminisao Porto i Benfiku, dok je grupnu fazu okončao na drugom mestu iza Bajerna. Oni se mogu pohvaliti osvojenim Kupom Italije, dok su kroz prvenstvo već uspeli da obezbede plasman u elitu i naredne sezone.

I u italijanskom timu sve oči biće uprte u napdača, Lautara Martineza, od koga umnogome zavisi izgled ofanzivnog dela. Treba reći da je trener Simone Inzagi poznat kao strpljiv i sigurno Inter neće srljati, već će čekati šansu iz kontra-napada.

Glavni arbitar na utakmici biće Poljak Šimon Marčinjak.

(Telegraf.rs)