Partizan prvi put u 2023. slavio u Humskoj: Rikardo srušio Voždovac, čudesni golman gostiju jednom kapitulirao

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponovo je krenula potera za mestom u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Foto: MN Press

Možda zvuči apsurdno, ali činjenice svedoče da je Partizan konačno pobedio na svom stadionu, prvi put u 2023. godini, iz šestog pokušaja! Pala je stara mušterija Voždovac, protiv koga crno-beli imaju seriju od devet vezanih pobeda, a čovek odluke je bio Rikardo Gomeš, koji je jedini gol na utakmici (1:0), postigao u petom minutu.

Nije Partizan bolje mogao da otvori meč sa Voždovcem, iako je možda I bilo skepse posle poraza u Novom Sadu, ali je tom ranom vođstvu već u petom minutu najviše kumovala ležernost gostiju.

Činjenica je da su crno-beli od početka bili agresivni, na polovini rivala, koji je, pak, kroz igru pokušavao da se reši pritiska i to je ih je i koštalo. Voždovac je u tom petom minutu imao posed, priliku da otkloni opasnost, ali je ničim izazvan Marko Mijailović kompikovao na desnom boku, nije se oslobodio lopte, pa je Bibras Natho pročitao, kasnio je i Đorđević da koriguje grešku saigrača, pa je Izraelac brzo uposlio Rikarda Gomeša kome nije bilo teško da bez bloka pogodi dalji ugao-1:0.

Zaličio je tada Partizan na tim iz nekih peioda u jesenjem delu sezone, konstantno je napadao Voždovac na 20 metara od gola, ne dozvoljavajući gostima da uspostave prepoznatljivu igru, obilato uz to koristeći greške u orgaizaciji iz kojih su se rađale nove prilike.

Tako je samo nekoliko minuta kasnije Duljajev tim stigao do nove velike prilike posle kombinacije Rikarda i Nemanje Jovića, koji je spojio Kvinsija Meniga sa golom, ali je holandski fudbaler sa nekoliko metara šutirao veoma neprecizno.

I sam Jović je imao dva veoma dobra pokušaja koje je neutralisao golman Andrija Katić, a malo je nedostajalo da i Siniša Saničanin pogodi metu posle dobro izvedenog kornera Natha. U tih prvu 25 minuta Voždovac nije ličio na sebe, imao je samo jednu polukontru koju je udarcem sa distance rešio Pantović, no, šut je blokirao Saničanin, iako ta lopta ne bi ni išla u okvir gola.

Međutim, sve što je Partizan imao da „kaže“ u prvom poluvremenu izgleda da je stalo u tih početnih 25 minuta, jer su posle toga domaćini polako počeli da se „gase“.

Ritam i agresivnost su jenjavali, samim tim i pritisak na igrače Voždovca koji su sve lakše izlazili sa svoje polovine i kontrolisali situaciju, a otvarao im se i prostor da konačno nešto više urade i u napadu, no, nisu imali koncentracije u nekoliko solidnih tranzicija

Tek u smiraju prvog dela Partizan je krako prekinuo letargiju, došao do solidne pozicije posle prekida Natha koju je neutralisao Đorđević skokom među trojicom igrača domaćina, dok je u drugoj situaciji Urošević pokušao posle kornera, ali slabijom, desnom nogom, pa golman Katić nije imao većih problema da odbrani taj šut.

U basravku je Partizan gotovo sve vreme bio bolji tim na terenu, iako je i drugo poluvreme nalikovalo prvom. Crno-beli su diktirali ritam, konstantno napadali i kombinovali na polovini gostiju, dok je Voždovac čekao svoje prilke iz tranzicije, ali ih nije bilo koliko u prvih 45 minuta.

Video: Golman Voždovca paradom u stilu Lava Jašina izvadio loptu iz rašlji posle šuta Meniga

Odmah je Partizan zapretio preko Natha, čiji je udarac odbranio Katić, dok su gosti pogodili stativu posle sjajnog udarca Teodorovića, ali je svemu prethodio ofsajd, te je pokušao ostao kao uzaludna pretnja.

Sve posle toga je išlo na ruku Partizana, koji je kombinovao na polovini rivala, pritiskao, kružio, pretio, tražio način da probije odbranu koju je praktično držao Mateja Đoršević, bivši fudbaler crno-belih reševajući nekoliko komplikovanih situacija pred svokim golom.

Pokušavali su Jović, Rikardo, Vujači, potom i Menig kome je Katić „uzvadio“ viđen gol, u nekoliko situacija su domaćini grešili u završnom pasu, pa je Duljaj na teren poslao Baždara umesto Natha ne bi li svežinom pokušao da dođe do drugog gola i zatvori utakmicu.

I posle toga je domaćin ima dve kolosalne prilike, obe preko Rikarda koji je u prvom slučaju pogodio stativu, dok je u drugom, posle centaršuta Meniga, šutirao glavom skoro po sredini gola gde ga je spreman dočekao sjajni Katić i još jednom paradom spasao Voždovac.

Mogao je Partizan do gola i u smiraju, imao je još jednu kolosalnu priliku preko Sameda Baždara, ali je Andrija Katić činio čuda na golu i učinio poraz svog tima i te kako podnošljivim, ako se kapitulacija, makar i na sportskom borilištu, može tako okarakterisati.

(Telegraf.rs)