Četiri meča koja će obeležiti Superligu pred plej-of: Nikad luđa bitka za Ligu šampiona i opstanak!

Vreme čitanja: oko 4 min.

U narednih sedam dana imaćemo 29. i 30. kolo koja nam donose neviđenu dramu pred doigravanje

Ilustracija: Telegraf/MN Press

Pričali smo o neočekivano uzbudljivoj šampionskoj trci posle prvog prolećnog kola i kiksa Crvene zvezde u Superligi Srbije, zatim da su crveno-beli praktično šampioni -  a Partizan "zakucan" na drugom mestu, da bismo u međuvremenu došli u situaciju da je trka za kvalifikacije za Ligu šampiona dobila neočekivani obrt.

Nije Partizan više drugi. Nije čak ni treći, jer je u nedelju veče, posle gostovanja Čukaričkog u Nišu, pao na četvrtu poziciju dva kola pred početak plej-ofa.

Regularni deo sezone završiće sesledeće nedelje, sredinom sedmice je vanredno kolo,  a pored trke za što bolja mesta koje vode u Evropu imamo i zanimljivu i neizvesnu borbu za opstanak.

Zato ćemo u preostala dva kola do plej-ofa i plej-auta imati četiri meča meča na koje bi trebalo posebno obratiti pažnju i koji će dati neke odgovore kada je u pitanju "pakao" koji nas čeka u doigravanju.

TSC - Vojvodina

Foto: MN Press

TSC - Vojvodina je prvi od ta četiri meča, a na programu je u narednom vanrednom 29. kolu SL.

Tim iz Bačke Palanke je drugi, ima 58 bodova. Dva više od Čukaričkog, četiri od Partizana i osam u odnosu na pomenutog rivala koji je na petoj poziciji. Ukoliko slave, napraviće veliki korak da u doigravanje uđu kao drugoplasirani i dobiju prednost domaćeg terena. Istovremeno i "dodatni bod" ukoliko u jednom trenutku budi imali identičan broj bodova sa nekim od timova.

S druge strane, Vojvodina je u velikom usponu kada su u pitanju derbi mečevi. Dobili su Čukarički i Partizan na svom terenu, a ukoliko savladaju i TSC u potpunosti ulaze u trku za drugo i treće mesto.

Čukarički - Partizan

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Pod pretpostavkom da će Brđani i crno-beli opravdati uloge favorita protiv Javora i Voždovca, ovaj duel 30. kola na Banovom brdu trebalo bi da bude direkna borba za treće mesto pred doigravanje. Možda čak i drugo ako TSC prethodno ne pobedi Vojvodinu, o čemu smo pisali.

Čuka ima dva boda više od Partizana, a pred plej-of ta razlika bi mogla da iznosi i +5. Bila bi to velika prednost za Brđane ako dobiju, jer bi u tom slučaju i u doigravanju dočekali tim iz Humske na svom terenu.

Partizanu, s druge strane, bukvalno gori pod nogama i mnogo toga moraće da se promeni u plej-ofu ako žele to drugo mesto. Sve ostalo bi bio neuspeh, a ukoliko pred doigravanje budu "kaskali" za TSC-om sedam bodova teško će baš uspeti da dođu do njega.

I Partizan i TSC igraju protiv rasterećenog Voždovca do kraja regularnog dela, tako da će susreti Čukarički - Partizan i TSC - Vojvodina dosta toga kreirati.

Vojvodina - Novi Pazar

Foto: MN Press

Trenutna situacija na tabeli je takva da Voša ima tri boda više od Pazaraca koji jure to peto, evropsko, mesto. Pritom, Novi Pazar u sledećem kolu dočekuje Radnik i ako opravdaju ulogu favorita moći će čak i da se izjednače sa Novosađanima - ako ovi izgube u Bačkoj Topoli.

Ono što je bitno jeste i to da su ova dva rivala igrali 1:1 u Novom Pazaru, te bi dve pobede Pazaraca do kraja tom klubu svakako obezedili 5. mesto pred doigravanje. jeste da će u njemu u opticaju biti 21 bodo, ali s obzirom na to da je mala razlika između ekipa od drtugog do šestog mesta, na kraju bi međusobni skor mogao da ima važnu ulogu. A taj bolji međusobni skor će imati ona ekipa koja regularni deo sezone završi na boljem mestu.

Vojvodini, opet pominjemo, dosta toga zavisi od rezultata protiv TSC-a u 29. kolu- Pobeda ih gura u vrh, možda čak i ispred Partizana ako slave i protiv Novog Pazara kasnije.

Mladost Lučani -Mladost GAT

Foto: MN Press

Vodiće ova dva tima žestoku borbu u plej-autu, to je sigurno. Međutim, i pre početka istog odmeriće snage i rezultat 30. kola mogao bi prilično da skroji konačnu sliku.

Tim iz Lučana ima tri boda više, a da li će toliko i ostati saznaćemo posle mečeva 29. kola u kom "Plava Mladost" gostuje Napretku, a "Crvena Mladost" čeka Kolubaru.

Nije svejedno ekipi Nenada Lalatovića da li će plej-aut dočekati "rame uz rame" sa Lučancima ili će zaostajati šest bodova. Ova druga opcija, koja uopšte nije daleko od realnost, značila bi verovatno i kraj superligaških ambicija.  Podsetimo, prvi naredni rival koji je u zoni baraža jeste Spartak - sa 25 bodova.

Parovi 29. kola:

Radnički KG - Radnički Niš

Spartak - Crvena zvezda

Mladost GAT - Kolubara

Napredak - Mladost

Novi Pazar - Radnik

TSC - Vojvodina

Partizan - Voždovac

Javor - Čukarički

Parovi 30. kola:

Radnički Niš - Javor

Čukarički - Partizan

Voždovac - TSC

Vojvodina - Novi Pazar

Radnik - Napredak

Mladost - Mladost GAT

Kolubara - Spartak

Crvena zvezda - Radnički KG

(Telegraf.rs)