"Ovo nije bila prijateljska utakmica, Crna Gora nije daleko od Eura": Piksi hvalio protivnika posle pobede

Vreme čitanja: oko 3 min.

Selektor Srbije je istakao i da je ovo bila izuzetno teška utakmica, ali da je na kraju bitna samo pobeda

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Fudbaleri Srbije su došli do velike pobede protiv Crne Gore na gostovanju u Podgorici sa 2:0, čime su se domogli i prvog mesta u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje je na programu 2024. godine u Nemačkoj.

Srbija se dosta namučila u ovom meču, praktično se do samog kraja nije mogao ni nazreti pobednik duela, ali je Dušan Vlahović uspeo dva puta da pogodi mrežu rivala i tako i donese pobedu Orlovima na izuzetno teškom gostovanju.

Posle meča je i sam selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi, istakao da je ovo bila očekivano teška utakmica.

-Bila je fantastična utakmica i sa jedne i sa druge strane, puno agresivnosti, jakog tempa, vrlo sadržajna utakmica, prava takmičarska, ono što smo i očekivali, rekao sam da je Crna Gora kvalitetna ekipa koju poštujemo i respektujemo, ono što je na kraju najvažnije, to je rezultat koji pokazuje kako su tekle stvari, mi smo prezadovoljni jer smo ispunili plan, planirali smo i da pobedimo, ali veoma teška utakmica, iscrpljujuća i ostvarili smo svoj plan.

Prokomentarisao je selektor Piksi i zašto je već na poluvremenu odlučio da napravi dve promene i u igru ubaci Dušana Vlahovića i Andriju Živkovića.

- Slažem se sa konstatacijom, mi smo morali nešto da menjamo, jer smo bili u deficitu u sredini terena i u tom napadačkom smislu nismo bili ubojiti, mislim da je ta dupla izmena sa naše strane bila u redu, iako ja ne volim da menjam igrače na poluvremenu, ali kada vidite kako se odvijaju stvari na terenu, morate da reagujete. Po meni je drugo poluvreme bilo izuzetno interesantno, znali smo da će doći do šanse i do egzekucije, samo nisam znao u kojem minutu.

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Odbrana je bila na visini zadatka, o čemu govori i druga utakmica u nizu bez primljenog gola.

- Problem je što i protivnik igra fudbal, Crna Gora je bila jako agresivna, iskoristila je tu našu malo pasivniju igru i greške u veznom redu i koristili su šanse da nas ugroze, ali ovo nije prijateljska utakmica.

Objasnio je Piksi i zbog čega je Vlahovića uveo tek na poluvremenu, kao i da li je ovime napadač Juventusa "kupio" mesto u prvoj postavi u budućem toku kvalifikacija.

- Nema on šta da kupuje, ovo su bile takmičarske zamisli, predvideli smo da će Crna Gora igrati sa tri štopera, zato smo izašli sa Mitrovićem, Sergejem i Tadićem iza. Drago mi je zbog njega, vrlo je važno za njega da daje golove, igra za ekipu, ali je fokusiran na gol. Drago mi je da smo predvideli kako će se odvijati situacija i da je bolje da imamo Vlahovića 45 minuta nego 90 minuta.

Pokušao je selektor Srbije i da iznenadi ubacivanjem Filipa Đuričića na desno krilo.

- Generalno odluka da Mladenović počne po levoj i Đuričić desno, bila je takva da sam znao da će Živković ući. Igrao je i protiv Litvanije, bila je ideja da uđe svež kasnije. Crna Gora je bila agresivna, bilo je u jednom momentu mirnije kada su izgubili snagu, pa smo mogli da iskontrolišemo igru.

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Nije zaobišlo našeg selektora ni pitanje o igračima koji su nastupili nasuprot Srbije.

- Svi su odigrali fenomenalno, zaista su se borili, što je i normalno, želim im da ovako nastave i, Boga mi, nisu daleko od Nemačke ako ovako budu igrali, uz ovakvu želju i sa ovakvom borbenošću. Svakome će ovde u Podgorici biti teško, to će osetiti i Bugari i Mađari i Litvanci.

Selekcija Mađarske, koja je možda i najveći rival našoj reprezentaciji u ovoj grupi je uspela da pobedi Bugarsku sa ubedljivih 3:0.

- Ja ne mislim o Mađarima, mislim o Srbiji. Ono što je dobro jeste da mi idemo korak po korak. Dve utakmice, postigli smo četiri gola, nismo primili nijedan, maksimalan broj bodova, ovi iz UEFA ne daju više, čekamo 21. jun i utakmicu sa Bugarskom. Ovo je Crnoj Gori bila jedna od najboljih utakmica, to je u fudbalu tako. I mi kada odigramo dobro, desi se kiks, onda te napadaju. Srbija je pokazala da zna da igra takmičarski i da osvaja bodove. To je jako bitno kada nemaš dominaciju na terenu da ostaneš miran i srpljiv i da čekaš šansu, tako nešto.

Video: Kako mislite da odemo na Euro? Lako? To ne postoji: Piksi objasnio igru Srbije i pobedu

(Telegraf.rs)