Gde su nestali Fer plej i etika u sportu i kakvu poruku šaljemo deci?

Sport je prestao da bude zabava za decu već poligon za stvaranje programiranih zombija

Profesionalni sport je odavno komercijalizovan i podignut na nivo ozbiljnog biznisa i to je sasvim u redu. Milioni sportista i ljudi oko njih žive od toga. Ali, šta je sa dečijim sportom i zašto se on polako pretvara u komercijalnu stvar a zapostavljaju se osnovna načela etike i morala u fizičkoj kulturi?

Zašto se pobeda na običnoj dečijoj utakmici smatra prioritetom i pitanjem života i smrti? Umesto da sport bude mesto razvoja deteta kao normalnog i zdravog ljudskog bića kroz fizičku aktivnost, socijalizaciju i društvene vrednosti.

Fer-plej je danas jedan od prioritetnih delovanja u sportu u svakom pogledu, iako se, sve češće susreće sa određenim teškoćama jer se ne može striktno određivati pravilama.

Fer-plej predstavlja unutrašnji odnos i osećaj prema igri, borbi ili takmičenju koji zavisi od cilja i ideje koijima sport služi, ali i zahteva određeni stepen kulture i određen društveni odnos.

Njegova suština nalazi se u poštovanju pravila igre i poštovanju postavljenih odnosa u samom društvu.

Problem etike i moralnosti u sportu, nalazi se upravo u čovekovom egoizmu, a ne u društvenim odnosima, koji tera tog istog čoveka kao gladijatora, kao robota ili kao životinju da se otuđi od svoga bića.

Upravo o ovoj temi u podcastu "Teorija zdravlja" priča Igor Dejanović, direktor Srpskog saveza za fer plej i etiku u sportu.

- Još 2005. godine smo pokrenuli akcije na ovu temu. Fer plej liga u fudbalu je nastala tada i naš prvi i najveći projekat. Ideja nam je bila da vratimo fer plej u sport i kao osnovni postulat razvoja sportskih ličnosti.

Igor Dejanović direktor Srpskog saveza za fer plej i etiku u sportu Foto: Telegraf

- To je prilično zapostavljeno. Kao što vidite sport u Srbiji se odnosi samo na reprezentaciju i za najveće klubove Zvezdu i Partizan i na profesionalni sport. Sve je vezano za takmičarske ciljeve što sport zapravo nije. Profi sport je drugo to je biznis, od koga zarađuje više struktura. Mešutim, u nekom pogledu opšte kulture i razvoja ličnosti sport je neophodan - kaže Dejanović.

On ističe da je uloga sporta postala sve važnija u društvu

- Pogotovo je postala važna u poslednjoj deceniji. Vaspitna uloga obrazovanja je dosta pala. Kod kuće roditelji imaju sve manje vremena, tako da je roditeljstvo palo u drugi plan, pa se sve svodi na vankućne aktivnosti. Tako da sportski radnici treneri imaju moć da prenesu vaspitanje na decu i nauče ih moralnim i društvenim vrednostima.

Foto: Savez za fair play i etiku u sportu

- Nama je bitno da kroz akcije koje primenjujemo i medije sa kojima sarađujemo promenimo tu sliku, zato smo i razvili aplikaciju preko koje će roditelji, deca, sudije, navijači, treneri i ostali  moći da daju ocene svim učesnicima dečijih sportskih događaja. Znači gleda se ponašanje i fer plej i to se ocenjuje ocenama od 1 do 5.

- Ideja nam je da bude sve na edukativnom nivou. Želimo da podignemo svest svih učesnika na ovim događajima, a pri tome ne mislim samo na decu trenere i sudije,  već i na roditelje, koji su bitna karika u vaspitanju svakog deteta. Oni moraju da znaju zašto ne treba da ruše autoritet trenera,  zašto ne treba da vređaju sudije, drugu decu, svoju decu, druge navijače.

Roditelji često traže od dece da daju više nego što mogu Foto: Freepik/bearfotos

- Imali smo razne situacije. U našoj Fer plej ligi u kojoj učestvuje 347 ekipa, skoro 5000 ulesnika,  na kojoj se odigra 170 utakmica nedeljno imamo sitne problema, ali to je na nivou statističke greške. Ali, mi želimo da ih nema - objašnjava Dejanović.

- Najveći problem je personalizacija dečijeg sporta kod roditelja. Negde svi roditelji žele da kroz uspehe deteta prožive i neke svoje uspehe. Međutim, važnije od toga je vaspitanje, priprema za izlazak na teren, ponašanje na utakmici. Važno da trener objasni roditeljima zašto se deca takmiče, šta je bitno, a ne da roditelj ima svoj lični doživljaj uspeha, jer taj uspeh je samo dečiji, a ne njihov. Takmičenje u dečijem uzrastu je alat, a takmičenje u seniorima je cilj. Mnogi to zapostavljaju misle da su bolji treneri bolji ako im deca pobeđuju u uzrastu od osam godina.-  objašnjava Dejanović.

Pogledajte ceo razgovor u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)