Zvezda "sa kreča" do bodova u Šumadiji: Milojević se kockao, pravim izmenama izbegao neprijatnost

Crveno-beli uz mnogo muke do pobede na Čika Dači

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Radnički u Kragujevcu u 15. kolu Superlige rezutatom 1:0 golom Aleksandra Kataija u 73. minutu iz jedanaesterca, i održala se na čelu. Teška, ali zaslužena pobeda šampiona, koji je pored postignutog gola imao dominaciju, pogođenu stativu (Kanga) i prečku (Katai), na kraju i došao do bodova zahvaljujući kontaktu Cvitanovića i Pešića u kaznenom prostoru.

Sudija Lukić je bio blizu, procenio da je tu bilo nedozvoljene reakcije odbrambenog igrača Šumadinaca i pokazao na "belu tačku", dok su se pojedini igrači Radničkog krstili zbog takve odluke.

Video: Jednom rukom za rame, a drugom za vrat: Pogledajte u kojoj situaciji je dosuđen penal za Zvezdu

Zvezda je počela u prilično izmenjenom sastavu u Kragujevcu, Milojević je probao sa postavom Borjan - Gobeljić, Eraković, Milunović, Srnić - Mijailović, Kanga - Ivanić, Mitrović, Ben - Pešić, koja nije mnogo toga pokazala uprkos terenskoj inicijativi, pa je nešto moralo da se menja.

U 58. minutu više se nije imalo kud, gosti su bili jalovi i bezidejni, pa je trener Zvezde izvršio trostruku izmenu, Katai je ušao umesto Bena, zaboravljeni Krstičić umesto Kange, a Bukari je umesto Mitrovića i Zvezdina igra je dobila na brzini. Otud i jači pritisak i šanse koje su počele da se nižu, istina odličan je bio i blok Kragujevčana koji su sve vreme dobro odolevali naletima rivala.

Iz tog perioda najbolja šansa je bila prečka Kataija iz slobodnog udarca - majstorija kojoj je nedostajao koji centimetar niže.

Video: I Katai polomio okvir gola iz slobodnog udarca: Pukla prečka na Čika Dači, Zvezda još bez gola

Beograđani su uspostavili potpunu kontrolu u igri, kreirali, tražili prostor da napadnu domaće koji su onda sami sebe praktično kaznili nesmotrenim potezom Cvitanovića. Oberučke je defanzivac Radničkog držao Pešića, napadač Zvezde je pokazao i dobar smisao za padanje, legitimno sa njegove strane, i sudija Lukić je taj i takav kontakt ocenio kao nedozvoljen - Zvezda je dobila zlatnu šansu da povede.

Katai je uzeo loptu, ali nije bio baš najsigurniji, Raičević mu je pročitao nameru međutim lopta je nošena efeom završila iza gol linije.

Bio je to i prelomni trenutak prilično nervoznog meča sa obe strane o čemu svedoče i devet žutih kartona za obe strane.

Radnički je jedinu pravu šansu, i najveću na meču, imao u 92. minutu kada se rezervista Maksimović "ukazao" na prvoj stativi, pobegao svojim čuvarima, pokušao glavom, ali je prebacio i Borjana i gol. Tako je u nepovrat otišla najboja prilika da Šumadinci šokiraju goste...

Video: Benu cela potkolenica bila u ofsajdu: Pogledajte poništeni gol Zvezde, a potom i stativu Kange

Standings provided by Sofascore

TOK MEČA

KRAJ

90+2. minut - Šansa za Radnički! Maskimović, koji je ušao pre nekoliko minuta, glavom je zahvatio loptu na prvoj stativi i prebacio Borjanov gol. Uzdasi na "Čika Dači". Čolović je prethodno odlično probio i centrirao.

87. minut - Žuti karton i za gobeljića, deveti na utakmici, a u međuvremenu Milojević vrši i petu izmenu - ulazi Pankov umesto Ivanića.

84. minut - Izmena kod Radničkog, Evandro je ustupio mesto Maksimoviću.

80. minut - Sada gledamo bolju, konkretniju igru Radničkog koji je pomerio težište igre na polovinu rivala, gde je Milunović napravio prekršaj i zaradio žuti karton - ukupno sedmi danas. Evo i osmog, dobio ga je Ivanić.

73. minut - GOL, 0:1! Raičević je uspeo da zaustavi udarac Kataija, tukao je Zvezdin igrač po sredini, ali je lopta ipak prešla gol-liniju. Zvezda vodi.

72. minut - PENAL za Zvezdu! Cvitanović je sa dve ruke oborio Pešića, za sudiju Lukića nije bilo dileme. Pojedini igrači Radničkog se krste zbog ovakve odluke arbitra.

71. minut - I četvrtu izmenu pravi Milojević, Mustafa je ušao umesto Srnića.

68. minut - Stoiljković je u igri umesto Tomića koji ne može više da doprine se napred, Kragujevčani su u konstantnoj defanzivi.

64. minut - Katai - Prečka! Vrhunski izveden slobodan udarac Kataija, Raičević je bio ukopan na crti, ali je imao sreće jer je lopta pogodila okvir gola. Velika ofanziva Beograđana.

58. minut - Milojević pravi trostruku izmenu: Katai umesto Bena, Krstičić umesto Kange i Bukari je ušao umesto Mitrovića.

53. minut - Zvezda je imala dobru šansu posle "skraćenog kornera", Ben se otvorio na sedam metara, bila je to uigrana kombinacija, ali je lansirao loptu visoko preko prečke. Pravovremeno je i reagovao igrač Radničkog, ušao u šut Benu i pripomogao da mreža ostane mirna.

46.  minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE U ŠUMADIJI!

I POLUVREME

45+3. minut - KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Bez golova u Kragujevcu za sada. Zvezda se prilično muči i to nije tajna. Imala je dve ozbiljne prilike - jednu je VAR odvojio od gola, a drugu desna stativa. Radnički se, za sada, dobro drži.

43. minut - U 50 sekundi su se desile šanse na obe strane. Ivanić je gađao u čuvara mreže sa ivice kaznenog prostora, što je Tomić učinio na drugoj strani. Mogle su to da budu ozbiljnije prilike.

39. minut - Stativa Kange! Zvezdin veznjak je sa nekih 20 metara izveo slobodan udarac i pogodio desni deo okvira gola. Golman Raičević je možda i bio na lopti, ali se ovo broji kao veoma ozbiljna prilika.

35. minut - Radnički je tri, četiri minuta obigravao oko kaznenog prostora crveno-belih, pokušavao nekim nerezonskim šutevima i dobijao lako blok. Čitava opsada je završena ofsajdom.

31. minut - PONIŠTEN POGODAK ZVEZDE! Posle intervencije VAR-a, sudija Lukić je sa centra vratio loptu golmanu zbog ofsajda u kojem se našao El Fardu Ben. On se aktivirao ostavivši jednu nogu u nedozvoljenoj poziciji, a nakon toga je centrirao i našao Mirka Ivanića koji je glavom zatresao mrežu. Ipak, nema promene rezultata.

30. minut - Žuti za Stefana Mitrovića, a pre toga sa Strahinju Erakovića. Nervozan je šampion Srbije.

26. minut - Prilično je oštrica Zvezde tupa. Veliki je, dupli, bedem ispred gola Radničkog i tu ne može da se kombinuje više od tri pasa. Čini se da bi crveno-belima najveća šansa u ovim momentima, u ovoj konstalaciji, trenutno bili prekidi.

20. minut - Bez udarca na gol za 20 odigranih minuta. Možda je kod ubacivanja sa leve strane mogao Pešić da uputi prvi, ali je golman Raičević izleteo na sedam metara i pokupio loptu.

14. minut - Učinilo se da bi crveno-beli mogli nešto konkretnije da krenu ka golu Kragujevčana, ali Vidović dobro prekinuo pas u defanzivnoj vezi veznog reda, pa je eventualna opasnost otklonjena kada je Mijailović napravio faul.

8. minut - Pokušala je Zvezda u uvodnim minutima da nametne svoj tempo, ali je Radnički u tri navrata pokazao da je spreman da se krene ka gostujućem golu. Videli smo žuti karton za crveno-bele, ali za Radovana Pankova koji je sa klupe prigovarao glavnom sudiji Lukiću. Tu je Vujadin Savić smirio situaciju, a u čitavu priču je bio uključen i Aleksandar Katai koji je takođe imao šta da kaže arbitru nakon što je Kanga zaista nesmotreno fauliran u ranoj fazi napada.

1. minut - MEČ U KRAGUJEVCU JE POČEO!

SASTAVI

Radnički Kragujevac: Raičević, Čolović, Cvetinović, Da Silva, Ivanović, Krajišnik, Pecelj, Tomić, Vidosavljević, Vidović, Vlajković

Crvena zvezda: Borjan - Gobeljić, Eraković, Milunović, Srnić - Mijailović, Kanga - Ivanić, Mitrović, Ben - Pešić.

Video: Milojević: Pobedili smo sami sebe, spavali smo kod golova

(Telegraf.rs)