Sve o Ferencvaroš - Zvezda: Crveno-beli žele da "otključaju" bodove s novim adutom, 2 igrača pred suspenzijom

Šampion Srbije pred jednim od najvažnijih mečeva sezone

Ilustracija: Telegraf

Fudbaleri Crvene zvezde igraju od 21.00 u Budimpešti meč četvrtog kola grupe H u Ligi Evrope protiv Ferencvaroša. Zvezda je i na ovom meču pred imperativom da se iz Mađarske vrati neporažena, ali pošto za Ferencvarošem zaostaju tri boda, pobeda bi bila "džek pot", jer bi crveno-beli pretekli Mađare i imali pozitivan skor u eventualnom "krugu" na kraju grupne faze.

Telegraf vam donosi i najvažnije činjenice o ovom meču, kako biste lakše mogli da pratite meč sa Grupama areni, gde će biti i naš izveštač, pa možete da očekujete i obilje materijala sa ove utakmice.

Gde i kad se igra i gde je TV prenos?

Meč je na programu od 21.00 na Grupama Areni u Budimpešti, uz TV prenos na RTS 1 i Arena sport premium 1.

Ko sudi?

UEFA je meč poverila poljskom arbitru Danijelu Stefanskom. Pomoćnici su takođe iz Poljske - David Golis i Mihal Obukovic, kao i četvrti sudija Damijan Silvestrzak. U VAR sobi je glavni Poljak Tomaš Kviatkovski, a asistent mu je Španac Rikardo de Burgos.

Zdravstveni bilten i suspendovani igrači

Zvezda na raspolaganju ima sve igrače, posle odrađene suspenzije u tim se vratio Kings Kangva, a takođe su se oporavili i povređeni Osman Bukari i Nemanja Milunović.

Ipak, neki Zvezdini igrači su pred suspenzijom, pošto imaju dva igrača koji imaju po dva žuta kartona u grupnoj fazi, zbog toga će posebno pažljivi morati da budu Aleksandar Dragović i Seku Sanogo, koje bi karton suspendovao za naredni meč protiv Trabzona na Marakani.

Ferencvarošu se takođe vraća Eldar Civić, koji je odradio suspenziju od dva meča zbog crvenog kartona protiv Trabzona, ali pod znakom pitanja je zbog povrede Adnan Kovačević, dok su određene probleme imali i Laiduni, Nguen i Vingo.

Foto: Marko Jovanović

Kakva atmosfera se očekuje na stadionu?

Stadion Ferencvaroša ima kapacitet od 23.700 navijača, a Zvezda je dobila 1.000 karata. Imaće sigurno crveno-beli solidnu podršku u Budimpešti, kao što su i Mađari imali na Marakani, gde ih je bilo više od 2.000.

Ipak, pošto Zvezda nije mogla da dobije veći broj karata zbog manjeg kapaciteta stadiona Ferencvaroša, klub i Delije su apelovali na sve koji nemaju karte, da ne kreću put Budimpešte.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Zvezda je posle poraza od Trabzona vezala šet pobede, tri u prvenstvu i po jednu Ligi Evrope u Kupu. Posebno je ubedljiva bila pobeda protiv Ferencvaroša prošle nedelje, koja je sigurno ulila samopouzdanje pulenima Miloša Milojevića.

Ferencvaroš je posle poraza od Zvezde ostvario pobedu u prvenstvu Mađarske protiv Debrecena, gde je slavio sa 2:0 i prekinuo niz od dva vezana poraza, a verovatno malo i umirio mađarske novinare, koji nisu bili blagi prema treneru Stanislavu Čerčesovu posle meča na Marakani.

Glavni aduti na terenu?

Foto: MN Press

Kod Zvezde se zna da mnogo toga zavisi od Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića. Od starta sezone nisu bili u najboljoj formi, ali ono što najviše raduje navijače Zvezde jeste činjenica da su se i Ivanić i Katai probudili.

Obojica su prekinuli golgeterski post, nedavno, a i na poslednjem meču protiv Ferencvaroša su bili među najboljim igračima Zvezde. Mnogo toga će zavisiti i od Gelora Kange, koji je briljirao protiv Ferencvaroša, a adut bi mogao da bude i Osman Bukari, kojem će sasvim sigurno prijati da igra sa klasičnim desnim bekom po strani, naročito ako Gobeljić bude pružio partije kao na poslednja dva meča, gde je briljirao.

Novac i koeficijenti koji su u igri?

Pobeda u grupi Lige Evrope donosi 630.000 evra, a remi 210.000 evra. Kada je u pitanju UEFA klupski koeficijent, pobeda donosi 2.000, a remi 1.000 bodova. Zvezda je odbranila 2.000 od 3.000 bodova koliko joj je potrebno da "otključa" bodove iz Lige Evrope, što može da se desi u slučaju remija, dok bi pobeda donela i dodatni napredak.

Kada je u pitanju nacionalni koeficijent, pobeda donosi 500 bodova, a remi 250, a posle uspešne prošle nedelja, ovo bi moglo dodatno da učvrsti Srbiju na tabeli za klupski koeficijent.

Šta kažu kladionice?

Ferencvaroš je blagi favorit, kvota na Mađare se kreće oko 2,45, remi je 3,50, a pobeda Zvezde oko 2,80 prema bukmejkerima.

Reč trenera

Miloš Milojević, trener Zvezde:

Video: Milojević zna tim za Ferencvaroš, postoji samo jedna dilema

- Fradi je kreativan, brz u tranziciji. Krećemo od nule i siguran sam da nas neće opustiti rezultat iz prvog meča. To naglašavam, jer smo fokusirani da podignemo nivo igre i discipline. Ne mogu da pričam o taktičkim detaljima, ali možemo bolje. Tačno znamo šta treba da radimo kada budemo prokativni i kako da se ponašamo kada u nekoj zoni izgubimo loptu. To svaki dan ispravljamo i trudimo se da dođemo do perfekcije.

- Nikako se ne bih zadovoljio bodom. Nije to u mom karakteru, ni u karakteru igrača koje vodim. Poštujem Ferencvaroš, pripremamo se maksimalno ozbiljno, znamo da će biti drugačija utakmica, ali sa remijem se ne zadovoljavam. I kada se igram sa sinom ne mogu da pristanem da bude 0:0 - poručio je Miloš Milojević.

Stanislav Čerčesov, trener Frencvaroša:

Printskrin: Telegraf TV

- Ako pogledamo rezultat Crvena zvezda je bila bolja pre nedelju dana, ali je sigurno da u Beogradu nismo uradili sve ono o čemu smo razgovarali i što je bilo neophodno za dobar rezultat. Rival je dobar tim, na kraju krajeva, godinama nastupaju na visokom nivou, ali sada imamo priliku da popravimo stvari - rekao je Čerčesov, da bi se potom okrenuo i prvoj utakmici.

- Nisam video da je Zvezda dominirala. Naravno, sa stanovišta rezultata možemo reći da su dominirali, ali mi smo imali 60 odsto posed lopte, a bilo je mnogo faktora koji nisu išli u prilog ovoj dominaciji. Očekujem težak meč, ali ovoga puta ćemo imati prednost, jer će naši navijači biti iza nas na domaćem terenu. Idemo od meča do meča i razmišljamo samo o narednom. Nažalost, imamo povrede tako da nam je najvažnije da se dobro pripremimo - zaključio je Čerčesov.

Očekivani sastavi

Foto: Telegraf

Kod Zvezde je jedina dilema da li će Bukari krenuti od starta, ili će Milojević izvesti potpuno identičan sastav kao na Marakani, kada je umesto povređenog fudbalera iz Gane zaigrao Stefan Mitrović, koji je opravdao poverenje i postigao gol. Ipak, pošto se očekuje ofanzivnija igra Ferencvaroša, ovo bi mogla da bude idealna utakmica za Bukarija, koji bi mogao da iskoristi svoju brzinu u kontrama.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Eraković, Dragović, Rodić, Sanogo, Kanga, Ivanić, Bukari, Katai, Pešić

Ferencvaroš: Dibuž, Botka, S. Mae, Knoster, Civić, Bešić, Vešai, Zahariasen, Nguen, Traore, Boli

(Telegraf.rs)