Kako su gubitnici postali pobednici: Orlovi, sad ili nikad do Evropskog prvenstva!

Blistave partije u kvalifikacijama za Mundijal, umeće fudbalera, povoljan žreb i selektor Stojković recept su za odlazak na EURO

Foto: MN Press

Održan je žreb za kvalifikacione grupe za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine, a reprezentacija Srbije će igrati u Grupi G zajedno sa: Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

Činjenica je, Srbija je u grupi u kojoj se ne nalaze "nepremostive prepreke" i kaznene ekspedicije, poput Španije, Engleske, Italije, Holandije, Nemačke i ostalih velikana od kojih se ledi krv u žilama. Ali.... Činjenica je i da na Evropskom prvenstvu nismo igrali 22 godine i nikada samostalno kao Srbija.

Decenijski euro-ćorsokak

Te 2000. godine Jugoslavija je predvođena sadašnjim selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem, kao i legendarnim Mijatovićem, Jugovićem, Miloševićem, Mihajlovićem poslednji put pokušala da parira evropskim velikanima. Iz ove perspektive, taj turnir deluje toliko daleko da se tek vremešniji navijači sećaju kako je Holandija slavila sa ubedljivih 6:1.

Tako, generacije klinaca koje su sakupljale albume sa sličicama za Evropsko prvenstvo, nemaju u svojoj kolekciji svoje fudbalske miljenike koji iz kvalifikacija u kvalifikacije nisu uspevale da se domognu završnice Evropskog prvenstva. Menjali su se selektori, menjale se i podmlađivale generacije, pravljene su promene za promenama, kao i rezovi, najavljivani su uspesi, ali od prolaska kroz kvalifikacije nije bilo ništa.

Da neuspeh bude veći, od poslednjeg nastupa na Evropskom prvenstvu menjao se i naziv države, kao i granice i himne, pa posle "razlaza" sa Crnom Gorom, samostalna Srbija jedna je od malobrojnih reprezentacija kojima ne ide kada je reč o plasmanu na kontinentalni šampionat.

Zanimljivo, odlazaka na Mundijal je bilo, ali se "Euro" neuspesi iz ciklusa u ciklus sa posebnom pažnjom prepričavaju.

Posle gola Luke Jovića u 90. minut protiv Škotske i famoznih penala 2020. godine, ponovo je ostao gorak ukus u ustima navijača, ali i fudbalera jer je delovalo da među Orlovima ne postoji snaga sposobna da se bilo šta promeni. Ipak, usledio je totalni zaokret. Na klupu Srbije došao je legendarni Piksi.

Piksijeva renesansa 

Dragan Stojković, trofejni fudbaler, čovek koji voli pobede i koji je predodređen za uspeh, seo je na klupu nacionalnog tima. Kada je pun samopouzdanja izjavio da će Srbija igrati u Kataru na Svetkom prvenstvu, malo ko je posle godina neuspeha verovao da će se njegove najave ostvariti. Uz malo ironičnog podsmeha i mnogo neverice navijača popularni Piksi je prionuo na posao. Prvo je odabrao ljude sa kojima sarađuje, pažljivo je analizirao mogućnosti fudbalera na koje računa, a onda ih je ubedio koliko zapravo mogu i ponovo probudio onaj pobednički mentalitet koji je i sam imao tokom karijere.

Prvo mesto u grupi za Mundijal, pobeda nad Portugalijom na gostovanju, efikasan i napadački fudbal i prvo mesto u Ligi nacija za kratko vreme su učnili da gubitnici postanu pobednici koji veruju u uspeh i koji igraju za gol više. Tako i navijači, očekivano, sa mnogo više euforije očekuju svaki meč Orlova.

Video: Vlahović i Mitrović pevaju sa navijačima: Idemo u Katar se orilo Da Lužom

Misija Nemačka 2024

Sledeće Evropsko prvenstvo održava se u Nemačkoj 2024. godine. Srbija kvalifikacije igra u grupi G, zajedno sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom. Orlovi su žreb dočekali u drugom šeširu, a posle mnogo vremena, ni navijači, ni fudbaleri nisu razmišljali o ekipama koje bi trebalo izbeći. Zašto? Pa, Srbija ponovo igra fudbal. Uz takav pristup, dobili smo i rivale koji nikako ne spadaju u fudbalski krem i protiv kojih je taj dugo čekani EURO, čini se, nikad bliži.

Bez želje da se potceni bilo koja ekipa, najveće poverenje u dobar rezultat ponovo uliva selektor.

- Rekao sam i ranije, ko god da dođe od protivnika u ovu grupu mi imamo svoje cviljeve. Nema tu ni priče, ni bilo čega. Vrlo otvorena grupa. Skoro pa komšijska grupa. Može da se ide autobusom da uštedimo koji dinar da ne idemo avionom. Imamo i dovoljno vremena da izanaliziramo.

- Katar je najvažniji. Ovo je ok, znamo sa kim smo u grupi. Najvažniji je Katar, Doha i Svetsko prvenstvo. Biće par dana priče o tome. Da, hoćemo da idemo na Evropsko prvenstvo, a da li hoćemo? Hoćemo, Da li možemo? Možemo. Da li ćemo otići? Otići ćemo - zaključio je Dragan Stojković Piksi.

Ovoga puta, navijači su Piksija shvatili mnogo ozbiljnije nego posle žreba za Mundijal, zato je i komentar koji se sve češće čuje: "Orlovi, kad ako ne sad?"

Video: Mitar i Piksi poleteli u vazduh: Slavlje Orlova posle Norveške koje niste videli

(S. G.)