Telegraf kod "Starog šumara" u Istočnom Berlinu: Ovde radnička klasa krči put ka vrhu Bundeslige

Stadion Uniona predtsavlja priču koja je mnogo veća od fudbala i govori o radnicima koji su voleli sport, kao i o putu od Istočne Nemačke do Bundeslige

Berlin, grad istorije, kulture, neverovatnih muzeja i fudbala. Na zapadnoj strani grada, smešten je velelepni Olimpijski stadion na kojem nastupa Herta. Na istočnoj, nalazi se ušuškani Stadion kod starog šumara na kojem svoje mečeve igra glavni gradski rival Union Berlin. 

Manje poznati deo grada, Kepnik, prilično egzotično ime stadiona, kao i sama činjenica da je Union nepravedno zaspotavljen u odnosu na Hertu, učinio je da se dobro povezanim "S banovima" uputimo "na istok".

Dok u voziću istražujemo istoriju kluba, i mape koje nam pokazuju kako do cilja uleće kontrola. Karte imamo, ali je galama koju su podigli momci sa maskama, kačketima i čekerima bila tolika da smo se zaledili i pored toga što smo sve uredno i po propisima otkucali. Stvara se metež. Žena srednjih godina je uhvaćena, i to bukvalno. Odmah je dobila svoju kaznu. Kontrolor brzo izlazi jer na stanici čeka kolega sa novim slepim putnikom koji pognute glave uplašeno čeka.

Nižu se stanice, a zgrade polako zamenjuje šuma, pa postaje jasno zašto Union Berlin važi za klub radničke klase. Preko puta nas drema čikica srednjih godina sa maskom preko lica koja je u prevozu u Nemčakoj obavezna. Prespavao je i kontrolu i galamu. Ipak, naš srpski ga je zainteresovao.

- Odakle ste? - pita sanjivo.

- Beograd - odgovaramo kratko i iznenađeno.

- Pozdrav za vas iz Zagreba. Naši ljudi su ovde najbolji prijatelji, a dole kad su, svađaju se često. Rat je sr*nje.

Izlazimo na istoj stanici. Kada je čuo gde idemo, uredno se raspitao i rekao nam u kom pravcu treba da krenemo. Nudi nas i pićem, ali je vreme koje imamo ograničeno pa se ljubazno zahvaljujemo.

Prateći instrukcije sa asfalta brzo prelazimo na zemljani put. Ništa ne ukazuje da se krećemo ka stadionu Bundseligaša. Posle dobrog kilometra hoda nailazimo na šumu, a samo nalepnice navijača i grafiti ukazuju da se krećemo u pravom smeru. I zaista, bukvalno na kraju šumarka pojavljuje se i Stadion kod šumareve kuće.

Istorijat simbola Istočnog Berlina

Sam klub osnovan je 1906. godine u predgrađu, pod imenom FK Olimpija. U tadašnje vreme klub je dobio nadimak "Schlosserjungs", po plavim radničkim uniformama fudbalera koji su radili u lokalnim fabrikama.

Sa manje i više uspeha klub je uspevao da opstane, a 1920. godine sagrađen je i novi stadion koji je smešten upravo u Kepniku, a posle brojnih izmena i renoviranja danas ima 22,012 mesta.

Sam klub kakav danas poznajemo postoji od 1966. godine. Poslednjih decenija uglavnom je poznat po nastupu u Cvajti, drugom po rangu fudbalskom takmičenju u Nemačkoj.

Ipak, poslednjih godina, usledila je renesansa kluba koji je postao Bundesligaš. Zanimljivo, Union je prvi klub Istočnog Berlina koji je ušao u najviši rang i peti tim iz Istočne Nemčake, posle Dinama iz Drezdena, Hanze Roštok, Lajpciga i Kotbusa koji igra u Bundesligi.

Kada je reč o našim fudbalerima koji su nastupali za klub, najpoznatije ime je bivši reprezentativac Srbije Neven Subotić koji je dao svoj doprinos u bundesligaškoj sezoni.

Upravo je ta 2019. godina i presudna za klub koji je sada bez poraza na prvom mestu na tabeli sa 14 bodova posle 6 mečeva.

(Telegraf.rs)