Sve o meču Zvezda - Makabi: Deki menja startnu postavu zbog bitke za 30 miliona evra

Vreme čitanja: oko 4 min.

Crveno-beli imaju pred sobom meč sezone

Ilustracija: Telegraf

Fudbaleri Crvene zvezde igraju protiv Makabija iz Haife od 21.00, a ovaj meč ima i epitet meča sezone, iako je tek faktički tek počela, jer je ulog ogroman.

U igri je faktički 20 miliona (Zvezda je ulaskom u plej-of obezbedila 11 miliona evra od UFA), koje bi pobednik ovog duela dobio za igranje grupne faze.

Takođe, veliki koeficijenti su u igri, pošto bi pobednik dobio 4.000 bodova za UEFA koeficijent za igranje grupne faze.

Telegraf vam donosi najzanimljivije činjenice o ovom meču:

Gde i kad se igra i gde je TV prenos?

Meč je na stadionu Rajko Mitić, počinje od 21.00, uz TV prenos na RTS 1 i Arena sport premium 1.

Karte za meč su rasprodate, pa će igrači izaći pred više od 50.000 navijača.

Kakva će biti atmosfera na stadionu?

Stadion će biti krcat i nema sumnje da će Zvezda imati ozbiljan vetar u leđa. Navijači su za ovaj meč pripremili i posebnu koreografiju, i to tako što će sever i jug biti u belim majicama (ili belim duksevima i šuškavcima, a navijači apeluju na sve koji nemaju bele dukseve, da u tom slučaju preko duksa navuku belu ili crvenu majicu, kako bi se ispoštovala koreografija).

Ko sudi?

Foto: MN Press

Meč na Marakani UEFA je poverila elitnom engleskom sudiji, Entoniju Tejloru, koji već godinama sudije Ligu šampiona.

Pomagaće mu sunarodnici Geri Besvik i Adam Nan, a četvrti sudija je Dejvid Kut, dok je su za VAR zaduženi Kris Kavano i Pol Tirni.

Forma ekipa

Foto: MN Press

Cvena zvezda imala sjajan start sezone gde je beležila samo pobede u svim takmičenjima sa skorom od sedam trijumfa iz isto toliko mečeva uz gol razliku 28:1. A prvi poraz je došao upravo protiv Makabija u prvom meču, gde je bilo 3:2 za Izraelce.

Makabi je sezonu krenuo porazom u finalu Superkupa Izraela od Hapoel Ber Ševe posle penala, zatim je usledio impresivan dvomeč sa Olimpijakosom u 2. kolu kvalifikacija, gde su posle remija 1:1 u Haifi, demolirali crveno-bele u Pireju sa 4:0. Potom je sa 4:0 stradao i Apolon u Izraelu, dok je u revanšu Makabi poražen sa 2:0, ali je zahvaljujući dobrom rezultatu u prvom meču prošao dalje.

I Zvezda i Makabi su odložili svoje mečeve u prvenstvu i nisu igrali za vikend.

Ko je favortit po kladionicama?

Bukmejkeri daju prednost Zvezdi, pa je tako kvota na pobedu Zvezde 1,80, na remi je 4, dok je kvota na trijumf Makabija 4,20.ž

Novac i UEFA koeficijenti

Ovaj meč može Zvezdi da donese dodatnih 20 miliona evra. Crvena zvezda je eliminacijom Pjunika i plasmanom u plej-of već osigurala najmanje 11 miliona evra, ali bi tu zaradu mogla da uveća za tri puta, ukoliko bi eliminisala i Makabi. Zvezda bi za plasman u Ligu šampiona osigurala najmanje 30 miliona evra, a kada se na to doda i dodatni prihod od marketinga, TV prenosa, prodaje karata, zarada bi bila značajno veća, tako da je jasno koliki je ulogu u igri, možda i čitavih 40 miliona evra.

Što se tiče koeficijanata, ukoliko bi Zvezda u dvomeču eliminisala Makabi, zaradila bi dodatnih 4.000 bodova za UEFA koeficijent, pa bi došla do istorijske brojke od 50.000 bodova i mogla bi da pretekne Dinamo Zagreb potencijalno na 34. mestu. Takođe, Zvezda već večeras može da se popravi nacionalni koeficijent, i to pobedom koja donosi 500 bodova ili remijem koji donosi 250 bodova.

Očekivanja trenera:

Video: Stanković: Marakana neka izjednači, a mi ćemo se potruditi da pobedimo

Dejan Stanković, trener Crvene zvezde:

- Sigurno da poznajemo dosta bolje ekipu Makabija. Teren je jedino merilo za vrline i mane. Dobra ekipa, brza i iskusna ekipa koja nam je stvorila dovoljno problema da smo imali o čemu da razmišljamo ovih dana. Sigurno da će biti utakmica drugačija nego u Haifi, tako da sam veliki optimista pred ovaj revanš.

- Svaka utakmica je utakmica za sebe, svaki stadion je stadion za sebe. To mi poštujemo, ali obožavamo da igramo na Marakani. Pričao sam i prošle godine dok su bile kvalifikacije i dok smo igrali protiv jakih timova da se možda neće uplašiti na Markaani, to ide od igrača do igrača, od tima do tima, ali sigurno da će Marakana poslati mnogo jače igrače Zvezde na Makabi nego što je to uradio stadion Makabija protiv Crvene zvezde. Ja ne da verujem u našu atmnosferu, mi smo se saživali sa njom. Neka Marakana izjednači, a mi ćemo se potruditi da pobedimo.

Barak Baher, trener Makabija iz Haife

Foto: Profimedia/JACK GUEZ / AFP

- Stadion me ne opterećuje, imamo iskusne igrače. Ipak, moramo da se nosimo sa atmosferom i nema sumnje da ćemo to uraditi. Za razliku od Olimpijakosa, biće duplo veći broj navijača i vrelija atmosfera. Očigledno je da prtitisak kod oba tima postoji, a kako vreme bude prolazilo on će se prebaciti na njih. Otvaranje utakmice je svakako važno – kazao je uoči meča trener gostiju Barak Bahar.

Startna postava

Dejan Stanković je hrabro počeo meč u Haifi bez zadnjeg veznog, a to je donelo ozbiljne probleme u veznom redu crveno-belih, pa je to i sam uvideo i kasnije uveo Sanoga u igru. Očekuje se da vezista iz Obale Slonovače od starta bude na terenu, dok u tom slučaju otpada jedan od dvojca Kanga - Kangva, a bliži klupi je Kagava.

Zvezda: Borjan, Eraković, Milunović, Dragović, Rodić, Sanogo, Kangva, Bukari, Katai, Ivanić, Pešić

Makabi Haifa: Sundgren, Planić, Goldberg, Kornad, Lavi, Mohamed, Haziza, Čeri, Dejvid, Pjero

Video: Katai: Mislim da Marakana može samo da nam bude prednost

(Telegraf.rs)