Švajcarci "skenirali" Superligu: Zvezda izvestan šampion, evo gde će završiti Partizan i ko će otići u Evropu

Poslednja dva mesta prema istraživanju Švajcaraca pripašće Mladosti GAT i Napretku

Foto: Nikola Tomić

Statistika je nekada kao "bikini". Brojke često umeju mnogo toga da kažu, ali nekada im definitivno ne treba toliko verovati. Ipak, istraživanje koje je sproveo Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) u najvećim evropskim ligama definitivno je privuklo dosta pažnje u sportskoj javnosti.

Naime, ovaj Institut pokušao je da rangira timove u većini većih liga, uključujući i Superligu kojoj je dao ocenu 4/5 kada je u pitanju mogućnost lakoće predviđanja, odnosno Švajcarci smatraju da naše prvenstvo nije bilo teško za krajnju preraspodelu mesta na tabeli.

Šampion će biti Crvena zvezda kojoj se daje više od 80% šanse da dođe do titule, čime bi ujedno obezbedila plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Iako je katastrofalno krenuo u sezonu, Partizanu se predviđa drugo mesto i samim tim odlazak u kvalifikacije za elitno takmičenje.

Mnogo je interesantno i koje će se ekipe naći u Evropi, a to će biti "stari znanci" - Čukarički koji će biti trećeplasirani, Vojvodina koja će završiti kao četvrta, odnosno TSC koji bi se vratio na kontinentalnu scenu plasmanom na peto mesto. Izuzetno visoko mišljenje CIES ima o Javoru kojem se daje šesto mesto!

Foto: CIES - Printscreen

U plej-of zoni se nalaze još samo ekipe Spartaka i Voždovca, a daleko od opasnosti borbe za opstanak našli bi se još Radnički iz Niša, Mladost iz Lučana kao i Novi Pazar. Prvi iznad crte bi prema ovom istraživanju bio Radnik iz Surdulice.

Kada je reč o ekipama koje bi napustile takmičenje, poslednje mesto predviđa se Mladosti GAT, dok je pretposlednje "rezervisano" za Napredak. Na 14. mestu i u ponovnoj borbi kroz plej-aut bi se našao Radnički iz Kragujevca, dok se Kolubari predviđa 13. pozicija.

Naravno, rana je faza sezone, grešaka u istraživanju naravno da može da bude, pa će biti zanimljivo uporediti ovu tabelu sa onom krajnjom koju ćemo videti tamo krajem maja sledeće godine.

Video: Prelepa akcija Voždovca za pobedonosni gol: Pantović glavom krunisao dva sjajna pasa

(Telegraf.rs)