Partizanov raj ili kraj u Novom Pazaru: Fejsa starter u Superligi po prvi put od povratka u Humsku

Posle dva remija u tri kola koja su izazvala velike potrese u Humskoj, Ilija Stolica i ekipa traže svetlo na kraju tunela

Foto: MN Press

Ako su minulih godina strepeli pred gostovanje u Novom Pazaru zbog vrele atnosfere na tribinama, koja je često uspevala da sakrije mane domaćina i "pogura" ga do bodova, u Partizanu ovoga puta mogu da budu srećni što je su Pazarci robovi kazne i što će tribine u večerašnjem međusobnom odmeravanju snaga (18.55, Arena sport Premium 1) biti potpuno prazne.

Jer, aktuelni trenutak među crno-belima je takav da i najmanji "povetarac" može da sruši ceo klub kao kulu od karata posle potresa koji su velikana iz Humske zahvatali usled lošeg početka sezone, dva remija (Radnički Niš-3:3 i TSC-0:0), loše igre, potom i ostavke sportskog direktora Ivice Ilieva, te započetog bunta navijača koji svakako ne sluti na dobro.

Pritisak je otuda i veći od uobičajenog traži se pobeda na teškom gostovanju kao "hleb nasušni", traži se način da se požar ugasi i koliko-toliko u miru dočeka početak evropskih kvalifikacija narednog četvrtka, kada će Partizan gostovati AEK-u iz Larnake.

Trener Ilija Stolica, i sam u kovitlacu bure u klubu protekle sedmice, "preživeo" je početkom sedmice viđenu smenu i dobio poverenje predsednika Milorada Vučelića da nastavi posao i pokuša da tim vrati u kolosek, jednako je u stegama kao i ostatak kluba, jer u Partizanu se prosek i neuspeh naprosto ne praštaju, a vremena na koje se često poziva da mu nedostaje tek sada više nema.

Pobeda protiv Pazara bi bila jedini način da se bura stiša i Stolica je i te kako svestan navedene činjenice, iako je dan pred utakmicu, dobrano pripremljen za seriju teških pitanja, pokušao da ostane pribran i radovao se mahom stručnim konstatacijama, dok se na vanfudbalske, one koje su zapljusnule javnost, prilično komešao u - stolici.

Foto: Nikola Tomić

Svestan da mu eksperiment protiv TSC sa Kristijanom Belićem u centralnom delu i Bibrasom Nathom na levom krilu nije uspeo, jer je tim delovao napadački nemoćno, da je pre toga "zabrljao" sa Zlatanom Šehovićem i Aleksandrom Filipovićem u Nišu, i da im je posle toga samopouzdanje verovatno u padu, trener se vratio proverenoj varijanti, uigravanoj na pripremama.

Istina, zbog pređašnjih propusta neke korekcije u defanzivnoj liniji su neminovne, tako će večeras na teren od prvog minuta Marko Živković na poziciji desnog beka, dok će ostatak odbrane biti isti kao u prethodnoj utakmici.

Novina je i povratak Ljubomira Fejse u startnu postavu, kome će ovo biti prvi start u Superligi od kako se vratio u Partizan prošle zime. On će imati ulogu jedinog zadnjeg veznog, odnosno "korektora" ispred poslednje linije i nekoga ko bi uz to takođe trebalo da "čuva leđa" i Bibrasu Nathu i Patriku Andradeu, dvema "osmicama" na današnjem meču.

Bonus je ovoga puta Mihajlo Petković (levo krilo), a Kvinsi Menig se takođe vraća među prvih 11, posle iznenađujuće odluke da protiv TSC ostane na klupi za rezervne igrače (počeo Lutovac). Rikardo je, naravno, jedini klasičan napadač...

- Teško gostovanje posle dva vezana remija. Pritisak je, kao i uvek, na maksimumu: poenta je da vidimo reakciju svih nas zajedno, pre svega igrača i da se što pre vratimo u pravi ritam i počnemo s pobedama. Protivnik je već dugo neugodan, ovog puta su u hendikepu – i oni i mi – igra se bez publike. Ambijent u Novom Pazaru, bez obzira na sve, mnogo volim, to je, tradicionalno, deo Srbije koji podržava fudbal, na kraju uvek zna da nagradi aplauzom pravu fudbalsku predstavu. Verujem da ćemo da se adaptiramo, njihova situacija na tabeli je, isto, nezavidna, međutim, ne sme to da nas zavara, kao referenca utakmica s Čukaričkim – videlo se da mogu da igraju i budu pozicionirani bolje nego gde jesu. S maksimalnom koncentracijom i zdravom dozom poštovanja idemo na tri boda - rekao je Ilija Stolica dan pred gostovanje.

Sve u svemu, težak test za poljuljane crno-bele, mogao bi biti ili dašak svetla na kraju tunela ili, pak, put u potpunu propast, a da sezona praktično nije ni dobila prave obrise.

(Z. Ivković)