Jedva ostao živ, drži neslavan rekord na SP, igrao sa Ilićem: Ko je čovek koji ne zna nijednog igrača Srbije?

Nadamo se da će ih upamtiti u Kataru

Foto: AP/Tanjug

Selektor fudbalske reprezentacije Kameruna Rigobert Song privukao je veliku pažnju izjavom da ne zna nijednog fudbalera Srbije, selekcije s kojom će Kamerunci igrati u grupi na Svetskom prvenstvu!

Song je veliko fuidbalsko ime i selektor je Kameruna od ove godine, dok je prethodno vodio U 23 selekciju ove zemlje četiri godine. Na Mundijal je otišao tako što je njegov tim u 123. minutu dao gol u Alžiru i slavio sa 2:1., te će u Kataru krajem godine, ako u međuvremenu ne dobije otkaz, postati čovek koji je i kao igrač i kao trener učestvovao na SP.

Song je poznati i pom tome što drži neslavanm rekord kada su u pitanju Svetska prvenstva, jer je 1994. godine postao najmlađi igrač koji je na Mundijalu zaradio isključenje. Imao je samo 17 godina, a zanimljivo je to da je pocrveneo protiv Brazila, selekcije koja je sa Kamerunom i Srbijom i sada u grupi.

Takođe, Song je uz Zinedina Zidana jedini fudbaler koji je bio isključen na dva uzastopna Mundijala, jer je i u Francuskoj 1998. dobio crveni karton na utakmici protiv Čilea.

Ovaj nekadašnji defanzivac je karijeru počeo u Mecu za koji je nastupao baš između dva pomenuta Mundijala, da bi se zatim preselio u Salernitanu gde se nije dugo zadržao. Nosio je i dres Liverpula u sezoni 1999/2000, a potom je igrao i za Vest Hem, Keln i Lans.

Od sezone 2004. do 2008. godine bio je član Galatasaraja i saigrač sadašnjeg trenera Čukaričkog Saše Ilića koji je u petak veče posle žreba, u razgovoru za Telegraf, podsetio na to vreme.

- I Kamerun je izuzetna ekipa, verovatno najjača iz četvrtog šešira. Moj bivši saigrač Rigobert Song im je selektor, tamo je i Tavamba - rekao je Ilić između ostalog.

Poslednji klub mu je bio Trabzon, dok je u dresu reprezentacije Kameruna igrao i na SP 2010. godine. Osvojio je dva puta Kup afričkih nacija, a prvi trenerski posao mu je bio 2016. godine kada je postavljen za selektora A tima Kameruna - igrača sastavljenih iz domaćeg šampionata.

Song je prošao i kroz životnu dramu 2016. godine kada je doživeo moždani udar i dva dana je bio u komi. Lečenje je kasnije nastavio u Francuskoj, a zanimljivo je da je svojevremeno izjavio da mu je praktično pas spasio život.

Foto: AP/Tanjug

- Osećao sam da mi je loše i pao sam na bok, pa sam imao sreće da se nisam ugušio jezikom. Očekivao sam goste pa su mi vrata od kuće bila otvorena. Pas je počeo da laje i njegov lavež je dugo trajao. Na vratima se ubrzo pojavio domar, ali nije ušao jer se plašio, ali je zato prijatelj u tom trenutku naišao i pozvao pomoć.

Nećak mu je Aleks Song, nekadašnji fudbaler Arsenala, Barselone, Vest Hema i Rubina. Proglašen je među najgorim pojačanjima Barse, a još se pamti njegova izjava iz 2020. godine.

- Kada me je Barselona kontaktirala i kada sam video koliko ću zaraditi, nisam razmišljao dva puta. Osećao sam se da će moja žena i deca imati komforan život i da je moja karijera završeena. Sreo sam sportskog direktora Barselone i on mi je rekao da neću igrati mnogo utakmica. Ali j... mi se za to, znao sam da ću postati milioner. Uvek sam govorio da je čovek koji ima 20 godina i vozi Ferari siromašan, u to vreme nije ništa još ostvario. Ali čovek sa 50 koji vozi Bentlija mora da se poštuje - rekao je nećak sadašnjeg selektora Kameruna.

Podsetimo, Srbija će protiv Kameruna igrati 28. novembra u 2. kolu grupe G od 11 časova po srpskom vremenu, i to na stadionu koji ima neobičan krov.

(Telegraf.rs)