Vest dana: UEFA razmatra da šampion Srbije dobije direktno mesto u Ligi šampiona već sledeće sezone!

Zvezda ili Partizan bi već od naredne sezone mogli da zaigraju direktno u eliti

Nikola Andjic

UEFA razmatra da već od naredne sezone izmeni sistem kvalifikacija, a sve to verovatno zbog izbacivanja ruskih klubova, od kojih šampion ima direktno mesto u Ligi šampiona.

Kako prenosi britanski Tajms, čiji je tekst podelio britanski novinar Sem Strit, Srbija bi mogla da dobije upražnjeno mesto, ukoliko suspenzija ostane na snazi, šampion Srbije bi mogao da dobije direktno mesto u Ligi šampiona.

Naime, UEFA navodno razmatra da mesto Rusije zauzme prva sledeća ekipa na UEFA rang listi nacionalnog koeficijenta, a to mesto zauzima upravo Srbija.

Tek sada postaje uočljivo koliko je značajno bilo što su ove sezone i Zvezda i Partizan sakupili veliki broj bodova za nacionalni koeficijent, pa je naša zemlja završila na 11. mestu, tik iza Rusije. I 11. mesto donosi direktno mesto u Ligi šampiona, ali tek od sezone 2023/24.

Međutim, suspenzija Rusije mogla bi značajno da ubrza taj proces i šampion Srbije bi već naredne sezone mogao da zaigra u eliti, i to kao direktan učesnik.

Podsetimo, Zvezda i Partizan su trenutno izjednačeni na tabeli dva kola pre kraja regularnog dela, a zatim sledi plej-of i sedam dodatnih kola sa ekipama iz gornjeg dela tabele.

Zvezda je trenutno zbog boljeg međusobnog skora u prednosti i ukoliko ekipe završe sa istim brojem bodova, imaće prednost domaćeg terena i igraće derbi na Marakani.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Na severu ruske zastave i skandiranje: Delije na večitom derbiju iznele stav o ratu u Ukrajini

(Telegraf.rs)