Sve što treba da znate o meču Zvezda - Rendžers: Kakav pakao se sprema Škotima i šta je sve u igri?

Crveno-beli će pokušati da naprave čudo kakvo Marakana nikada u istoriji nije videla

Ilustracija: Telegraf /FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde od 18.45 na Marakani igraju revanš meč osmine finala Lige Evrope protiv Rendžersa u kojem jure pobedu od tri ili više golova razlike, pošto su u Glazgovu na Ajbroksu poraženi sa 3:0.

Ipak, kod navijača, ali i igrača i članove stručnog štaba Zvezde vlada optimizam i svi veruju da na Marakani, u paklenoj atmosferi može da se desi čudo.

Važnost meča je velika sa nekoliko aspekta, a Telegraf vam donosi i najvažnije činjenice kako bi vam bilo lakše da ispratite ovaj meč.

Gde i kada se igra?

Meč je na programu na stadionu Rajko Mitić od 18.45. Stadion će biti pun, biće preko 50.000 navijača Zvezde, a očekuje se i nekoliko stotina pristalica Rendžersa.

Karata još ima za južnu tribinu, a u toku dana će biti pušten još jedan deo kontigenta za ostale tribine navijače koji dolaze iz unutrašnjosti. U svakom slučaju, pravi pakao Marakane sačekaće igrače Rendžersa po izlasku iz tunela.

Gde je TV prenos?

Meč prenose dve televizije, RTS 1 i Arena sport premium 1.

Ko sudi?

Printskrin: Youtube/SPORT.RO

UEFA je za ovaj meč poverenje ukazala sudiji Ištvanu Kovaču iz Rumunije. Pomagaće mu sunarodnici asile Florin Marinesku i Ovidiu Artene. Za VAR će biti zaduženi Nemci, Kristijan Dingert i Harm Osmers.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Rendžers je sigurno u boljem raspoloženju zbog pobede od 3:0 u prvom meču. Nakon toga su pobedili i Dandi u četvrtfinalu Kupa Škotske sa sigurnih 3:0. Sa druge strane, Zvezda je posle gostovanja u Glazgovu savladala Metalac na nezgodnom gostovanju sa 2:1, čime su iskoristili kiks Partizana i time faktički preuzeli prvo mesto na tabeli Superlige, što sigurno raduje sve na Marakani.

Zdravstveni bilten

Dejan Stanković je na konferenciji za medije potvrdio da su svi igrači u dobrom stanju i da može da računa na sve igrače. Slično je i sa Rendžersom, gde Đovani van Bronhorst na raspolaganju ima sve igrače, izuzev Janisa Hadžija i Stivena Dejvisa, koji su već neko vreme van stroja.

Ključni igrači

Foto: FK Crvena zvezda

Zvezdini ključni igrači trebalo bi da budu ofanzivci, mnogo toga će zavisiti od igre Aleksandra Kataija. Navijači Zvezde mnogo očekuju i od Milana Pavkova, koji je rođen za velike utakmice, a od njega gol očekuje i Dejan Stanković. Biće bitna i uloga Sanoga i Dragovića u defanzivnim zadacima, kako bi se zaustavili opasni igrači Rendžersa u napadu. Kod Rendžersa će najveća opasnost po gol Zvezde biti od strane Morelosa. Takođe, velike probleme je odbrani crveno-belih zadavao i Kent, a pažnja se treba obratiti i na desnog beka Džejmsa Tavernijea.

Šta kažu kladionice?

Zvezda je blagi favorit na kladionicama za ovaj meč, pa je tako kvota na pobedu crveno-belih između 2.15 i 2.25, kvota za pobedu Rendžersa je oko 3,30, a remi 3.70. Kada je u pitanju kvota ko će proći dalje, tu su zbog rezultata iz Glazgova uloge obrnute, pa je kvota na prolaz Rendžersa 1,04, a na Zvezdu čak 12 ili 13.

Koliko novca je u igri?

Ukoliko bi Zvezda uspela da napravi čudo i eliminiše Rendžers, na osnovu bonusa od UEFA bi dobila 1.200.000 evra. Eventualni plasman u četvrtfinale doneo bi još jednu punu Marakanu, a samim tim i dodatne milione u kasi.

Koliko koeficijenata je u igri?

Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda trenutno ima 44.000 bodova na UEFA rang listi, a pobeda, bez obzira na rezultat i da li je dovoljna za prolaz, donela bi crveno-belima još 2.000 poena, čime bi se izjednačili sa Zenitom na rang listi na 35. mestu. Zvezda bi sa ovim bodovima gotovo sigurno obezbedila i mesto nosioca tokom kvalifikacija za Ligu šampiona, ukoliko na kraju bude šampion Srbije.

Takođe, crveno-beli imaju priliku i da dodatno poprave nacionalni koeficijent, gde je Srbija trenutno na 11. mestu sa 32.875. Pobeda bi donela dodatnih 500 bodova, a remi 250. Ipak, ne postoje šanse da se dodatno napreduje na listi, pošto Rusija na 10. mestu ima 34.482 boda.

Reč trenera

Dejan Stanković:

Video: Dejan Stanković objasnio Škotima šta je to Marakana

- Mišljenje nisam promenio od meča u Glazgovu, tamo sam sve rekao, Zvezda je odigrala dobru i korektnu utakmicu, pogrešili smo kod defanzivnih prekida, ali u polju je bio egal. Ako smo zaslužili da izgubimo, možda, ali sigurno je trebalo da se vratimo sa jednim ili dva data gola u Beograd. Nada poslednja umire, igramo u Beogradu, znamo kakvu ćemo podršku da imamo. Jedan rani gol mnogo može da promeni, videćemo kako će se ponašati Rendžers i da li će biti pod pritiskom pod kakvim smo mi bili u toj situaciji - rekao je Stanković.

- Ovaj stadion šalje igrače Zvezde dva puta jače nego što su obično, taj adrenalin, taj huk koji dolazi sa tribina, to su isti ti koji su bili u Glazgovu. Marakana neće uplašiti Rendžers, jer su navikli na takvu atmosferu, ali će imati dva puta jačeg rivala nego u Glazgovu - jasan je bio Stanković.

Đovani van Bronhorst:

Video: Đovani van Bronkhorst pred revanš sa Zvezdom: Čeka nas neprijateljska atmosfera

- Videli smo prošle nedelje da je bila odlična utakmica, izjednačena, mi smo dobili 3:0 što je zaista veliki rezultat za nas, za sutra, ali možemo očekivati rivala koji če učiniti sve da nadoknadi taj minus. Sve kreće ispočetka za nas. Spremamo tim da postigne dobar rezultat, to je sve što treba da uradimo i da obezbedimo prolaz dalje.

- Znamo da ćemo igrati na stadionu gde atmosfera može biti veoma neprijateljska. Ali znate, to je stvar sa kojom moramo da se nosimo. Mislim, imamo dosta iskusan tim. Dakle, već smo bili na mestima gde je to veoma neprijateljski, ali morate se suočiti sa tim. Morate da ste mentalno i taktički pripremljeni i takođe da se koncentrišete samo na igru i igrate protiv drugih 11 igrača. Dakle, biće lepa atmosfera za igranje i u tome moramo da uživamo. To je izazov za nas, jer, znate, izaći sa jakim protivnikom u atmosferi sa kojom ćemo se sutra suočiti i postići dobar rezultat, to je zaista veliki izazov za nas. Zato idemo tamo, imamo pozitivan rezultat i idemo da obezbedimo prolaz u naredni krug. Na nekim terenima je teže igrati nego na drugima, ali mislim da je ovaj definitivno jedan od njih. Zato nas sutra očekuje odlična atmosfera.

Očekivani sastavi: 

Foto: Telegraf.rs

Crvena zvezda: Borjan, Pićini, Eraković, Dragović, Rodić, Sanogo, Kanga, Ivanić, Katai, Ohi, Pavkov

Rendžers: Mekgregor, Tavernije, Goldson, Balogun, Basi, Džek, Lundstram, Aribo, Kamara, Kent, Morelos

(Telegraf.rs)