Ruski fudbaski savez ulaže žalbu kod CAS zbog kazni Uefa i Fifa: "Odluke nisu pravno utemeljene"

Nastavlja se pravna borba ruskog fudbala da mu se dozvoli takmičenje

Foto: Tanjug/AP

Ruska fudbalska federacija saopštila je da će se na sudu za Sportsku arbitražu (CAS) žaliti na odluku UEFA i FIFA da izbaci sve ruske klubove i nacionalne timove kao odgovor na rat u Ukrajini.

FIFA i UEFA su u ponedeljak doneli takvu odluku i ona će biti na snazi do daljeg, ali Rusi neće sedeti skrštenih ruku na udar koji im može doneti ozbiljne posledice. Podsetimo da se ruska reprezentacija nalazi baražu za Svetsko prvenstvo u Kataru, i kako stvari trenutno stoje, posle kazne, neće ga ni igrati.

Fudbalski savez Rusije naveo je da će objediniti tužbe protiv svetske i evropske fudbalske federacije, tražeći da dozvole svim ruskim fudbalerima i fudbalerkama da se takmiče.

Ono za šta će se najjače zalagati Rusi i koncenterisati sve svoje diplomatske napore je da se njihovom nacionalnom timu dozvoli da igra baraž za Mundijal krajem marta i da se ženskom timu omogući učešće na Evropskom prvenstvu ove godine.

Odlukom UEFA sankcionisan je i moskovski Spartak koji je izbačen iz Lige Evrope, pa je svoj put završio u osmini finala, a u četvrtfinale će rival Moskovljana Red Bul Lajpcig - bez borbe.

U dužoj objavi, izdvaja se suština, a to je da Ruski fudbalski savez smatra da "kazne koje su izrekle FIFA i UEFA ruskim ekipama nisu pravno utemeljene".

Video: Ovacije za svaku reč protiv Rusije: Bajden poručio Putinu i oligarsima da će se obrušiti na njih

(Telegraf.rs)