Sve o meču Portugalija - Srbija: Cilj je jasan, Orlovima je potrebna pobeda!

Četa Dragana Stojkovića Piksija kreće u poslednju bitku - onu za Svetsko prvenstvo

Ilustracija: Nikola Jovanović

Fudbalska reprezentacija Srbije ispred sebe ima najvažniju utakmicu u ovoj deceniji, a možda i u čitavom 21. veku. Duel s Portugalijom koji je na programu večeras od 20 časova i 45 minuta ima ogroman ulog, i to onaj najveći - direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Katar.

Biće ovo težak zadatak za naše igrače, četa Dragana Stojkovića kreće u poslednji boj, boj koji može pokazati od čega su satkani i da li će biti postati deo istorije.

Otprilike se već mogu naslutiti i sastavi, kao i činjenice vezane za ovu utakmicu, no, u svakom slučaju Telegraf vam donosi bitne činjenice u susret duelu koji je više od same utakmice.

Foto: Marko Jovanović

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Utakmica između Portugalije i Srbije je na programu u nedelju, 14. novembra, s početkom od 20 časova i 45 minuta. Domaćin ovog meča biće stadion Benfike, poznati "Luž".

Direktan prenos iz Lisabona će biti emitovan na kanalu Nova S, dok ćete ujedno moći da pratite i tekstualni prenos uživo na Telegraf sportu.

Foto: Nikola Tomić

Ko sudi meč?

Nimalo naivan zadatak glavnog sudije na ovom meču pripao je Danijeleu Orsatu, poznatom sudiji iz Italije.

Ovaj čovek je je među najboljim sudijama u Evropi, o čemu govori i podatak da je on sudio finale prošlogodišnjeg izdanja Lige šampiona između Bajerna iz Minhena i PSŽ-a. Takođe, ovaj sudija je pomalo i "taličan" za našu selekciju, pošto je pravdu delio i u meču sa Norveškom, kada je Srbija slavila sa 2:1.

Orsato je poznat i publici u Beogradu, pošto je sudio meč između Zvezde i RB Salcburga, kao i duel beogradskog kluba sa Olimpijakosom, kada su Grci dobili penal pred sam kraj meča.

Foto: MN Press

Šta kažu kladionice?

Ako verujete u pulene Dragana Stojkovića Piksija, onda biste mogli dobro da se obogatite jer je kvota na dvojku i pobedu Srbije u Lisabonu čak 5.70. Kvota na trijumf domaćina je adekvatna za favorita 1,70, dok je na nerešen rezultat 3,80.

Početne kvote bukmejkera viśe su potcenili Orlove, ali nakon bledog izdanja Portugalaca u Irskoj, i oni veruju da Portugalci nisu nepobedivi u Lisabonu i da Piksijevi Orlovi imaju svoju šansu.

Marko Metlas

Ko će igrati, odnosno, ko neće igrati?

I ovaj podatak je od ranije poznat, našu selekciju su zadesile tri povrede koje bi na prvi pogled mogle da prouzrokuju velike probleme u reprezentaciji Srbije. Piksi ne može da računa na oba igrača koja su mu u dosadašnjim utakmicama pokrivala desnu stranu - Darka Lazovića i Filipa Đuričića.

Nisu samo oni problem, posle meča sa Katarom, selektor je otkrio i da je Matija Nastasić morao da se vrati u Firencu, te da zbog bolova u listu neće moći da izdrži napore koje nameće meč ovakvog intenziteta.

S druge strane, Portugalija je ostala bez jednog od ključnih odbrambenih igrača, pošto je Pepe zaradio crveni karton na meču sa Irskom.

Foto: Marko Jovanović

Šta donosi ovaj meč?

Kratko i jednostavno - ovo je utakmica koja odlučuje ko će direktno u Katar. Srbija će pobedom zauzeti prvo mesto u grupi, dok će Portugalija u tom slučaju morati u baraž.

U suprotnom, ukoliko dođe do remija, ekipa koju predvodi Fernando Santoš će otići direktno, dok će Srbija morati da ide kroz baraž, gde neće imati nimalo naivne protivnike.

Moglo je sve da bude i drugačije, ali... Da je kojim slučajem Irska savladala Portugal nešto ranije, onda bi našoj reprezentaciji bio dovoljan i remi, ali ovako samo pobeda igra ulogu. Takođe, da je Srbija nedavno savladala Irsku, opet bi joj i remi bio dovoljan, ali tada je bilo 1:1 u Dablinu.

Cilj je jasan - Srbija mora da pobedi u Lisabonu!

Foto: Tanjug/AP

Očekivani sastavi?

Srbija (3-4-1-2): Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Radonjić, Gudelj, Sergej, Kostić - Tadić - Mitrović - Vlahović.

Portugalija (4-3-3): Rui Patrisio - Semedo, Diaš, Fonte, Kanselo - Fernandeš, Danilo, Ruben Neveš - Guedeš, Ronaldo, Bernardo Silva.

Video: Piksi potvrdio da su Lazović i Đuričić otpali: Psihički smo u Lisabonu, od toga ne možemo pobeći
Video: Piksi: Portugal ili mi? Da vidimo ko je bolji

(Telegraf.rs)