Maestralni golman Petrić zaustavio Partizan: Rikardo promašio penal, Zvezda prišla na -6

Crno-beli prvi put bez postignutog gola na utakmici u Superligi od početka sezone, Zvezda ima i utakmicu manje

Foto: MN press

Tantalove muke je prošao Partizan u meču protiv Proletera, bacio prvoluvreme u vetar, promašio jedanaestrac i more prilika u kojima se istakao golman gostiju Nikola Petrić, koji je i najzaslužniji što je tim iz Novog Sada iz Humske odneo veliki bod (0:0). Na taj način se istopila prednost crno-belih u odnosu na Crvenu zvezdu i ona sada iznosi šest bodova, pa će i nastavak borbe za titulu biti daleko zanimljiviji.

Prvih 45 minuta protiv Proletera bili su verovatno najlošije izdanje Partizana od početka sezone. Uz opravdanje da su pre samo dva dana igrali težak meč sa Gentom u gostima, crno-beli ništa više nisu mogli da "prišiju" kao izgovor, jer im je sam pristup utakmici sa Novosađanima bilo loš, a kada je tako onda i lopta ne sluša.

Stanojevićev tim je delovao neprepoznatljivo bledo, bez energije, ideje, slabo se kretao i sa loptom i bez nje, delovao "pročitano" i sporo, mučeći se sa visokom postavkom gostiju, koji su očito "prepisivali" recept Metalca i Čukaričkog, s tim da su u odnosu na pomenuta dva tima delovali još ubedljivije protiv favorita.

Sam ulazak Partizana u utakmicu je bio neubedljiv, previše mlak i dao je prostora Proleteru da se nametne kao tim koji ima veću žustrinu, koji je bliži svakoj lopti, jači i duelima, a kada se tome doda i "more" grešaka u pasu, jednostana igra (samo desni bok), onda je svaki dolazak u priliku bio jednak "porođajnim mukama".

Počelo je opasnim udarcem Vukasovića, koji je lako prošao pored Ivana Obradovića, potom i testirao golmana Popovića sa 20-tak metara, ali je šut išao posred gola i nije bilo veće opasnosti. Pokušao je da uzvrati Partizan, odigrao dva solidna napada u kojima je glavni akter bio povratnik kapiten Lazar Marković, no, u prvom slučaju je Rikardo jedva dobio duel u skoku, pa udarac nije bio ubedljiv, dok je drugi pokušaj završio pored stative.

Potom su usledili minuti "praznog hoda", mučenja Partizana da pronađe ritam i bilo kakav prostor za udarac, koji su trajali kao večnost i nije to bio jedini put u prvom delu igre. U međuvremenu se i nervoza uvukla u redove Stanojevićevog tima, u toj meri da se komentarisao svaki prekršaj, zbog čega je, recimo, Natho nepotrebno dobio žuti karton.

Tek na isteku pola časa crno-beli su nekako došli do dobre prilike i ponovo je akcija krenula sa desnog boka, gde se Marković uvukao između linija, uspeo da proigra Natha, koji je potom prosledio pas ka Rikardu, a napadač, umesto da šutira iz prve, pokušava da dribla i iz tog karambola profitira Nemanja Jović, čiji udarac brani golman Nikola Petrić.

Činilo se da će domaćin posle toga dodati gas, ali je utisak varao, jer je Partizan ponovo ušao u letargiju iz koje se nije isčupao sve do završnice prvog dela, Proleter je, ni kriv ni dužan, lako izlazio na kraj sa svakim nagoveštajem problema pred svojim golom, lako iznosio loptu i preko polovine terena, istina, jednako bez napadačke ideje.

Na kraju prvog dela konačno je prošao jedan napad crno-belih, ali centaršut Obradovića ka Rikardu i udarac glavom napadača nije našao put u okvir gola. Trostruku izmenu je Stanojević izvršio u poluvremenu, na teren poslao Uroševića, Meniga i Terzića, ne bi li trgao svoj tim i pokušao ranim golom u nastavku da spreči ulazak u neizvesnu završnicu, koju je dodatno "obećavala" i sve gušća magla. Donekle je i bilo pomaka u igri, delovao je Partizan agresivnije nego u prvih 45 minuta, ali je, iako više na lopti, i dalje bio nedorečen u samoj završnici.

Imali su doduše dve solidne prilike preko Rikarda, koga je proigrao Pantić, te Lazara Markovića, posle akcije Meniga i ostavljene lopte Rikarda, međutim, u oba slučaja lopta nije pogodila metu.

A, onda u 66, minutu crno-beli su dobili poklon sa neba. Jojić je poludesno umakao čuvaru, šutirao slabijom levom nogom, što je Petrić odbranio, da bi potom sudija Pavle Tomić prekinuo igru i - dosudio jedanaesterac za Partizan! Kako se pretpostavljalo, neko od defanzivaca Proletera je igrao rukom u kaznenom prostoru.

Video: Sudija svirao penal za Partizan, od magle se nije videlo šta se desilo: Golman zaustavio šut Gomeša

Za loptu se, u odustvu Natha, uhvatio Rikardo, ali nije uspeo da nadmudri golmana Petrića, koji mu je pročitao nameru i sjajnom intervencijom spasao svoj tim.

Pojačao je tada domaćin pritisak, svestan da vreme curi i da će svaka situacija posle promašenog penala biti zlata vredna i možda poslednja za promenu rezultata. Od 80. minuta Partizan je napadao u talasima, imao velike prilike preko Vujačića u dva navrata, potom i Miletića, Terzića, ali je golman Nikola Petrić branio kao u transu i bio nepremostiva prepreka za ofanzivce crno-belih.

Na kraju je, zahvaljujući upravo Petriću, novosadski tim izdržao i šest minuta nadoknade, uspeo da sputa favorita i vrati neizvesnost u borbu za titulu.

Partizan - Proleter NS 0:0

Stadion: Partizana

Gledalaca: 4.000

Sudija: Pavle Tomić

PARTIZAN (4-2-3-1): Popović - Živković, Miletić, Vujačić, Obradović - Jojić, Natho - L. Marković, Pantić, Jović - Rikardo Gomeš.

PROLETER (4-3-3): Petrić - Tanasin, Skopljak, Lambulić, Mitrović - Kojić, Stojanović, Vukasović - Ortiz, Evandro, Mihajlović.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)