Sve o meču Zvezda - Midtjiland: Nikad veći ulog, očekivani sastavi, ko je oslabljen?

Crveno-beli se nadaju istorijskom meču na Marakani

Foto ilustracija: Telegraf/Nikola Tomić/Wikipedia

Crvena zvezda od 21.00 na Marakani igra protiv Midtjilanda meč 4. kola grupe F u Ligi Evrope. Zvezda već u ovom meču može da osigura evropsko proleće, za to joj je potrebna pobeda, kao i da Ludogorec u drugom meču grupe ne pobedi Bragu.

Telegraf vam donosi najvažnije činjenice uoči ovog duela, koji može da dobije epitet istorijskog, što priželjkuje i trener Dejan Stanković.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Meč je na programu na stadionu Rajko Mitić od 21.00. Prenos će biti na dve televizije, RTS 1 i Arena premium 1. Očekuje se da na tribinama bude 25.000 navijača, koliko je dozvoljeno po prepolovljenom kapacitetu zbog korona virusa.

Kakav je ulog?

Zvezda je trenutno prva na tabeli sa sedam bodova iz tri kola. Ukoliko Zvezda osvoji tri boda, faktički može da osigura evropsko proleće. Za to joj je potrebno da Ludogorec ne pobedi u Bragi. Sa druge strane, Midtjilandu "gori pod nogama" i mora da juri pobedu ukoliko želi da i dalje bude u igri za prolazak grupe.

Kada su u pitanju drugi benefiti. Pobeda Zvezdi može da donese 2.000 bodova za UEFA koeficijent, pa bi Zvezda mogla da pretekne Milan i Olimpijakos i dođe do 38. mesta. Takođe, Zvezda bi pobedom mogla da osigura 600.000 evra, ali i 500 bodova za nacionalni koeficijent. Remi bi joj doneo 1.000 bodova za UEFA koeficijent, 210.000 evra i 250 bodova za nacionalni koeficijent, koji je bitan zbog borbe za dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i za eventualno direktno mesto Ligi šampiona.

Printskrin: Kassiesa.net

Ko sudi?

Glavni arbitar meča je Mađar Tamaš Bognar, koji je do sada dva puta sudio mečeve u Srbiji, ali će mu ovo biti debi na Marakani, pošto je prethodna dva sudio u Humskoj, jednom Partizanu, a jednom Srbiji. Partizan je tada pobedio sa 2:1 Jang Bojs, a Srbija je bila bolja od Moldavije sa 3:0.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Zvezda je nakon remija u Danskoj savladala Radnički iz Niša uz mučenje sa 1:0 na Marakani, a potom je doživela prvi poraz u sezoni na gostovanju Surdulici od 2:1 uz veoma lošu igru, koja je razbesnela sportskog direktora Mitra Mrkelu, koji je uputio oštre reči igračima. Raspoloženje na Marakani popravila je pobeda u Kragujevcu protiv Radničkog od 3:0 uz znatno bolje izdanje, ali i golgeterski povratak Pavkova i Kataija.

Midtjiland je nakon meča sa Zvezdom upisao tri pobede. Najpre je savladao Sonderjiske sa 3:2, potom je bio bolji od Alborga u osmini finala Kupa Danske sa 3:1, ali tek posle produžetaka, jer je u 90 minuta bilo 1:1. Poslednji meč Midtjiland je imao na gostovanju Randersu, gde je pobedio sa 3:1 i tako učvrstio prvo mesto na tabeli i sada ima šest bodova više od drugoplasiranog Kopenhagena.

Šta kaže tradicija?

Zvezda se uzda u tradiciju koja je na njenoj strani kada su u pitanju dueli protiv danskih ekipa. Crveno-beli nikada u istoriji nisu poraženi od Danaca u evropskom meču, a dosad su ih odigrali sedam, računajući i gostovanje protiv Midtjilanda.

Marakana je za Dance bila neosvojiva tvrđava u prošlosti, pa su tako u Beogradu pali Lingbi, Odenze, dok je Kopenhagen jedini izbegao poraz rezultatom 1:1.

Glavni aduti na terenu?

Foto: MN Press

Dejana Stankovića sigurno raduje povratak Aleksandra Kataija, koji je imao prvi start posle šest propuštenih utakmica, a uz to je postigao i gol. On je Zvezdin ključni fudbaler ove sezone, a na poslednjih devet utakmica na kojima je igrao, tresao je mrežu. Takođe, od velike važnosti biće i povratak Milana Pavkova, sa kojim Zvezdin napad dobija drugu dimenziju, u odnosu na to kada igra Dioni, koji se dosad nije najbolje pokazao u dresu Zvezde.

Kod Midtjilanda će igra umnogome zavisiti od brazilskog veziste Evandera, koji je ključni plejmejker i koji je i u Danskoj zadavao crveno-belima probleme, a u poslednje tri utakmice je u dobroj formi i na svakoj je postigao po gol.

Zdravstveni bilten?

Jedini problem za Zvezdu mogao bi da bude ukoliko Sanogo nije fizički dovoljno spreman, pošto je propustio poslednji meč zbog povrede, ali se vratio u pogon pred duel sa Midtjilandom i trenirao je sa ekipom. U slučaju da Sanogo ne može da zaigra, Stanković kao rezervnu opciju ima Njegoša Petrovića, kojeg je posebno pohvalio posle gostovanja u Kragujevcu.

Midtjiland ne može da računa na najboljeg napadača, Žuniora Brumada, od kojeg im igra umnogome zavisi. Takođe je pod znakom pitanja i Jens Kajuste, koji je u Danskoj zadavao probleme igračima Zvezde.

Šta kažu kladionice?

Crvena zvezda je favorit prema mišljenju bukmejkera, pa se kvota na pobedu šampiona Srbije kreće oko 1,85. Kvota za remi je u rasponu od 3,5 do 3,8, dok je najveća na pobedu Midtjilanda i kreće se oko četiri.

Reč trenera

Printskrin: Youtube / Crvena zvezda

Dejan Stanković:

- Ne verujem da možeš protiv jedne ekipe kao što je Midtjiland da kažeš idem na nerešeno. Kalkulacija na našem stadionu nema, dok nam matematika nije potrebna. Cilj je jasan, proleće u Evropi je zacrtano, da li će doći kroz pobedu ili nerešeno, nije bitno. Oni su mlada ekipa, dobro postavljena na terenu, imaju individualni kvalitet i kvalitet kao tim, i imaju ogromnu brzinu. Gledaćemo da limitiramo te njihove prednosti, to smo uradili u Danskoj, probaćemo i na našem stadionu. Imamo mogućnost da obezbedimo proleće u Evropi, znam koga imamo na raspolaganju, kakva je atmosfera na našem stadionu, tako da mislim da možemo da ispišemo istoriju.

Bo Henriksen:

- Podrazumeva se da moramo da izađemo i pobedimo. Ako gledate stanje na tabeli, to je ključna utakmica. To znači da moramo da se nadamo i da budemo pametni i inteligentni. Osećam da smo u prvom meču zaslužili više, a ovde smo došli sa puno poštovanja prema Zvezdi. To je dobar tim sa puno iskusnih igrača i lideri su grupe. To je fudbal. Zadovoljstvo je doći na mesto gde su ljudi strastveni i gde izražavaju svoja osećanja u ludoj i divljoj atmosferi. To i našim igračima daje više energije.

Očekivani sastavi

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Zvezda: Borjan, Gobeljić, Dragović, Degenek, Rodić, Sanogo, Kanga, Ivanić, Ben, Katai, Pavkov

Midtjiland: Olafson, Dalsgard, Svjačenko, Dir, Anderson, Onjedika, Paulinjo, Evander, Isaksen, Čarls, Sisto

Video: Stanković: Ne možeš protiv Midtjilanda da kažeš Idem na nerešeno! Nema kalkulisanja na Marakani!

(Telegraf.rs)