Delije ponovo na "Čika Dači", svi se sećaju onog otimanja i paljenja glavne zastave

Zvezda gotuje Radničkom iz Kragujevca, ali nema sumnje da će "vrelije" biti na tribinama

Foto: MN Press

Posle neočekivanog poraza od Radnika iz Surdulice u prethodnom kolu, fudbalere Crvene zvezde u nedelju popodne (13.30) očekuje još jedno gostovanje - ukupno drugo u nizu od četiri uzastopna koje će crveno-beli imati u narednom periodu!

Zvezda je poslednji put u Kragujevcu gsotovala tokom jesenjeg dela sezone 2014/15, kada smo gledali meč bez golova, ali i najtužniju sliku na tribinama "Čika Dače" gde Delije nisu navijale zbog smrti Marka Ivkovića Jagode koji je upravo tada ubijen u Istanbulu.

Sada, sedam godina kasnije, Zvezdi će i te kako biti potrebna pomoć Delija na ovom meču. Pogotovo što je u Kragujevcu poslednjih dana bila opšta mobilizacija navijača domaćeg tima koji su čak i isprozivali pristalice najtrofejnijeg srpskog kluba letkom koji su delili u najavi duela.

Netreperljivost Crvenih đavola i Delija vlada godinama unazad, čak i kada je Radnički igrao Srpsku ligu. Upravo tada su dobili težak udarac od navijača Zvezde, koji su im u maju oteli centralnu zastavu i istu zapalili na Marakani.

Radnički je tada igrao utakmicu protiv Mihajlovca, a Zvezda protiv Voždovca Superligu. Međutim, jedan deo Delija iz okolnih gradova nije otišao na Marakanu, već na "Čika Daču" gde je njih 50-ak nadmudrilo domaće pristalice. Uzeli su zastavu, ali su čak dve godine čekali da istu zapale. Verovatno da se Radnički vrati u ligu, što nije bio slučlaj sve do ove sezone.

Elem, te 2019. godine Delije su na utakmici sa Zemunom zapalile zastavu i tom prilikom poslali poruku i Taurunum Bojsima koji su u bratskim odnosima sa Crvenim đavolima.

- Rođendan slave i vaša braća... I njima je ograda za glavnu zastavu kraća - bila je poruka severne tribine.

Što se tiče same utakmice, ova dva rivala su se satala jubilarnih 50 puta. Zvezda ima 37 pobeda, uz deset nerešenih mečeva, dok su crveno-beli samo tri puta izgubili. Jedan od tih poraza bio je u njihovom poslednjem međusobnom duelu na proleće 2015. na Marakani (2:1).

- Stari klub sa velikom tradicijom, lepo je kada se jedan grad vrati u prvu ligu, koji ima svoju istoriju, navijače, jedan lep fudbalski ambijent. Svako ima pravo da se nada, mi ne možemo da pretimo i ne želimo, želimo samo da budemo pravi. Imaćemo motivisanog protivnika kao što smo imali svakog protivnika do sada i očekujem jednu jaku, čvrstu i dobru reakciju naših momaka - rekao je trener Zvezde Dejan Stanković u najavi meča.

(Telegraf.rs)